Khalil Shreateh hakirao Facebook stranicu Marka Zuckerberga i nagrađen s 11.000$

Fotografija članka: Khalil Shreateh hakirao Facebook stranicu Marka Zuckerberga i nagrađen s 11.000$

Čini se kako je na kraju hakiranje stranice Marka Zuckenberga urodilo plodom. Palestinac Khalil Shreateh je nagrađen s 11.000$, ali ne od Facebooka.

Oglas

Nakon što je još prije tjedan dana Khalil Shreateh upozorio Facebook i njihove programere kako imaju veliki sigurnosni propust, Facebookovci su ga glatko “otkantali”, o čemu smo već . Kako  bi dokazao svoju tvrdnju, Khalil nije znao kako privući drugačije pažnju, te je upao na Facebook profil Marka Zuckenberga i na njegov zid napisao poruku, što je očiti dokaz da spomenuti sigurnosni propust zaista postoji. Tada je počela panika!

U Facebooku tvrde kako svakodnevno dobiju stotine sličnih prijava s raznim problemima koji navodno postoje na Facebooku. No, očito je kako ovu nisu ozbiljno shvatili, tako da je u trenu Khalil Shreateh, inače IT istraživač na području sigurnosti, postao lice poznato širom svijeta.

U Facebooku tvrde kako je ovakav ulaz nedozvoljen i kažnjiv (čitaj: utuživ) u skladu s uvjetima korištenja Facebooka, no kako bi zataškali stvari Facebook se odlučio kako će umjesto da ga nagrade “oprostiti” Palestincu. I Facebooku i Marku Zuckenbergu je jasno kako bi tužbo itekako naštetili svoj imidžu, a Khalil Shreateh bi postao heroj, ni kriv ni dužan.

Inače, Facebook za svako otkrivanje bilo kakvog buga na Facebooku nagrađuje s najmanje 500$, no očito je kako ih je ovaj čin posebno “zabolio” te su odlučili okrenuti ploču. Ipak, Khalil Shreateh je osvojio 11.000$ za ovaj upad u Facebook i upozorenje na sigurnosni propust. Žalosno je to što taj novac ili bilo kakvu nagradu nije dobio od Fejsa nego zahvaljujući svom prijatelju koji je na web stranicama pokrenuo kampanju za prikupljanje sredstava s kojima će nagraditi mladog i hrabrog Palestinca. Cilj je bilo sakupiti 10.000$ i time nagraditi Khalila za njegov dobronamjeran čin (ovo nije bio hakerski upad, jer je Khalil sve uredno prijavio Facebooku!). Pogledali smo kako stoji financiranje – kampanja je počela prije 4 dana i do sada je 293 donatora prikupilo više od 13.000$, i cifra stalno raste. Naravno, ako i vi osjetite potrebu, nagradite Khalila :)

“Sav će prikupljeni novac biti poslan Khalilu Shreatehu kako bi podržali njegova buduća IT sigurnosna istraživanja”, rekao je Marc Maiffret (BeyondTrust CTO), osnivač ove kampanje i Khalilov prijatelj.

Čini nam se kako će Facebook ipak imati štete od ovog čina jer su mnogi veliki svjetski mediji poput CNN-a, ali i bezbrojni manji kao što je i naš Racunalo.com portal objavili ovu informaciju u kojoj je Khalil Shreateh postao nesuđeni heroj. Trebali su to malo bolje zataškati, Facebook napuhanci :)

Khalil Shreateh hakirao Facebook

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.