Kaspersky tužio Microsoft jer gasi antivirusni softver u Windows 10 OS-u

Fotografija članka: Kaspersky tužio Microsoft jer gasi antivirusni softver u Windows 10 OS-u

Ruski antivirusni gigant Kaspersky tvrdi kako Microsoft u Windows 10 operativnom sustavu privremeno gasi antivirusna rješenja kako bi skrenuo pažnju na svoj Windows Defender. Zanimljivo, Microsoft je to priznao.

Oglas

Kaspersky je početkom mjeseca podnio i antitrustovski prigovor Europskoj komisiji protiv Microsofta. Ovo nije prva takva tužba, sličan prigovor podnesen je i prošle godine, a radilo se o sličnoj situaciji – Microsoftov Windows Defender, a koji je integralni dio Windows 10 operativnog sustava, povremeno “gazi” antivirusna rješenja trećih strana.

Kompanija iz Redmonda je priznala kako se to zaista događa, ali u vrlo kratkim vremenskim periodima. Kasperskom i drugim kompanijama to se nimalo ne sviđa jer se po njima radi o “promociji vlastitog inferiornog sigurnosnog softvera na račun korisnički odabranog softvera”.

Ovdje vidimo jedan veliki problem. Ako se to događa, a Microsoft je priznao kako je to istina – što će se dogoditi ako neki virus, malware, ransomware ili neka druga digitalna napast upadne u korisničko računalo i pokrade, izbriše, zaključa ili napravi neki drugi neželjeni čin – tko će za to preuzeti odgovornost? Čini nam se kako je ovo pitanje od milijun dolara.

Na stoji kako se radi o nekoj vrsti nadogradnje OS-a (Windows 10 Creators Update), zbog čega dolazi do privremenog isključenja antivirusnih rješenja trećih strana. No, isto tako, tvrde kako ne dolazi do nikakvog skeniranja korisničkih računala.

Problem je, kažu u Kasperskom, i što je Microsoft drastično smanjio testiranje kompatibilnosti aplikacija s OS-om sa dva mjeseca na samo 6 dana. Naime, ako Windows 10 OS detektira nekompatibilnost, isključit će antivirusni softver treće strane i uključiti Windows Defender.

Koliko je koje antivirunso rješenje dobro možete i sami vidjeti i na slici iznad, prema kojima je Windows Defender slabiji od antivirusnih rješenja koja ima Kaspersky, Avast, AVG, BitDefender ili Trend Micro.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.