Kaspersky Lab: velike tvrtke su izložene još uvijek starim prijetnjama

Fotografija članka: Kaspersky Lab: velike tvrtke su izložene još uvijek starim prijetnjama

Stručnjaci i revizori tvrtke , proveli su provjere identifikacije ranjivosti i opće IT sigurnosti u nizu europskih organizacija, privatnih tvrtki i hotela. S jedne točke gledišta, kao rezultat analize dobili su zanimljive podatke i vrlo alarmantne s druge.

Oglas

Naime, u nekim tvrtkama nisu pokrpane sigurnosne rupe u sustavima niti nakon godinu dana nakon što je detektirana ranjivost, unatoč predviđenom roku od 3 mjeseca za rješavanje ozbiljnih propusta. Navodno je oko 77% takvih tvrtki.

Važno je napomenuti da su otkrili i neke poslovne sustave koji nemaju nikakvu zaštitu dugi niz godina iako je uprava dodijelila sredstva za provođenje zaštite i usluge praćenja sigurnosti.

Kaspersky Lab: velike tvrtke su izložene još uvijek starim prijetnjama 03

Studija je također pokazala da zlonamjernicima, hakerima, kriminalcima, nije nužno razbiti sigurnost samog sustava, već je dovoljno usredotočiti se na zaposlenike i njihovo ponašanje. Po završetku prikupljanja podataka, revizori su proveli dodatni eksperiment kako bi saznali koliko je jednostavno spojiti USB-disk na računalima u vladinim agencijama, hotelima i privatnim tvrtkama.

Kaspersky Lab: velike tvrtke su izložene još uvijek starim prijetnjama 05
Jedan od glavnih IT revizora, odjeven u poslovno odijelo, zamolio je tajnike 11 organizacija za ispis svog životopisa u PDF formatu s osobnog USB flash diska na njihovim pisačima. Kao izgovor je naveo da ide na drugi razgovor, u neko udaljeno mjesto, i da je zaboravio to napraviti u uredu. Vrati li se do ureda, zakasnit će na dogovoreni sastanak. U dva od tri hotela odbijeno mu je spajanje USB flash diska na računalo, u svim privatnim tvrtkama također, ali je u četiri od šest državnih organizacija to mogao učiniti. U dva slučaja, spojeni USB disk računalo nije moglo pronaći, no službenici su se ponudili poslati podatke putem e-maila, čime se osigurava dovoljno prilika za iskorištavanje propusta u programima koji rade s PDF formatima.

Puno izvješće dostupno je na , mrežnoj stranici.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.