Kalkulator privatnosti aplikacija štiti privatnost korisnika na Internetu

Fotografija članka: Kalkulator privatnosti aplikacija štiti privatnost korisnika na Internetu

Aplikacija „Kalkulator privatnosti“ nastala je zahvaljujući suradnji HAKOM-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) Sveučilišta u Zagrebu, u okviru istraživačkog programa „Pogled u budućnost 2020“.

Oglas

“Kalkulator privatnosti” je aplikacija čija je osnovna namjena informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka na internetu. Mnoge usluge dostupne putem interneta od korisnika zahtijevaju registraciju tijekom koje korisnik mora predati svoje osobne podatke. Takav način registracije je očekivan i uobičajen te ne bi trebao predstavljati prijetnju korisnicima. Međutim, do prevara može doći, ako zlonamjerni pojedinci nekim načinom saznaju osobne podatke korisnika. Najčešći slučaj zlouporabe na internetu je kada netko neovlašteno dobije pristup usluzi na kojoj je korisnik pohranio osobne podatke i na taj način očita podatke te ih koristi za nedozvoljene radnje.

“Kalkulator privatnosti” radi na načelu da, nakon što korisnik odabere neki od ponuđenih parametara, procjenjuje stupanj rizika (mali, srednji ili veliki rizik) pri korištenju određenih usluga na internetu. Istovremeno stupanj opasnosti prikazuje se na ljestvici, a ovisno o razini ljestvice mijenja se vrijednost i boja od zelene prema crvenoj. Dobivena vrijednost povezuje se sa scenarijem iz stvarnog života koji je prikazan u vidu stripa.

Cilj aplikacije je izobrazba i podizanje svijesti korisnika o mogućim opasnostima ugrožavanja privatnosti korisnika, ukoliko podaci koji se ostavljaju na internetu postanu dostupni zlonamjernim osobama.

Aplikacija ˝Kalkulator privatnosti˝ dostupna je putem .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.