Kako ste odgovorili u anketi ‘Kako se spajate na Internet?’

Racunalo.com foto

Kao što možete vidjeti iz priložene tabele, i dalje se najviše surfera (35.9%) u Hrvatskoj na Internet spaja pomoću analogne veze, odnosno analognog modema. Iako to početkom godine nije izgledalo tako, reklamno bombardiranje T-Coma je izgleda urodilo plodom, tako da se čak 33.6% anketiranih spaja na Internet putem DSL veze, bez obzira radilo se o T-Comu ili Iskonu.
Isto tako, u posljednje dvije godine u ponudi su se isticala još dva značajna načina spajanja na najveću svjetsku mrežu računala, a to su ISDN i kablovski Internet. Prvi od ta dva koristi 14.3%, a drugi 10.5% hrvatskih surfera. ISDN uglavnom koriste manja poduzeća, dok kablovski Internet mogu imati samo oni koji imaju uvedenu i kablovsku televiziju. Vjerujem da bi taj postotak bio znatno veći, možda čak na nivou DSL-a, kada bi svi imali kablovsku televiziju, jer je u ovom trenutku ovakav način spajanja na Internet jeftiniji od DSL-a.
čisti satelitski link u Hrvatskoj koristi malo surfera, prema našoj anketi tek 1.9%, dok 1.7% ispitanika koristi neku drugu vezu. Samo 2.1% ispitanika se izjasnilo kako nema Internet vezu kod kuće.
Ako je suditi prema ovim podacima, čini se kako se razvoj hrvatskog Interneta kreće u dobrom smjeru. Naravno, pri tome mislimo na sve veće uvođenje broadband veza, u koje uz DSL spadaju i satelitski i kablovski Internet, jer omogućuju brzinu prijenosa podataka koja je višestruko veća od npr. analognog modema ili ISDN-a. Ne smijemo zaboraviti i razvoj bežičnog Interneta koji postaje sve popularniji.  S obzirom na ponudu tržišta, vjerujem da ne zaostajemo za razvijenim zapadom, jedino nas (kao i uvijek) muči cijena. I opet bi netko mogao reći kako su naše cijene prilično usklađene sa drugim zemljama, a neke čak i niže, no to uvijek treba usporediti s prihodima koje ostvaruje prosječni hrvatski građanin. No, to je već neka sasvim druga priča…U našoj novoj anketi (koju smo upravo postavili i koja je aktivna na ), zanima nas koliko dnevno provodite vremena uz Internet aktivno surfajući ili radeći na webu. Anketa je anonimna i bezbolna, prijavite se. Unaprijed se zahvaljujemo na svakom vašem odgovoru.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.