Kako spriječiti Facebook da prati vaše WhatsApp podatke

Fotografija članka: Kako spriječiti Facebook da prati vaše WhatsApp podatke

WhatsApp kojega je Facebook kupio 2014. godine, od posljednje nadogradnje ima ugrađeno dijeljenje korisničkih telefonskih brojeva i podataka o korištenju s matičnom tvrtkom. Kako to spriječiti pročitajte u nastavku.

Oglas

Ne morate biti teoretičar zavjera da shvatite kako se doslovno svaki vaš klik na mreži svih mreža prati u svrhu što točnijeg određivanja reklamnog sadržaja koje će vam ponuditi internetske stranice ili društvene mreže. U većini slučajeva to nije loša stvar jer opet ste izloženi oglasima koji bi vas mogli „zanimati“. U drugu ruku nitko ne voli da ga se špijunira i prati u stopu. Količina osobnih podataka koje su dostupne društvenim mrežama i alatima za pretraživanje je već velika, a Facebook sada želi otići još jedan korak dalje u načinu praćenja navika svojih korisnika.

Samim WhatsApp tvrtke 2014. godine Facebook je unio sumnju da bi se ovakav scenarij mogao ostvariti. O čemu se zapravo radi? Najnovija nadogradnja WhatsApp aplikacije u sebi sadrži dodatak koji omogućuje slanje vaših osobnih podataka Facebooku. Među njima izdvajamo vaš telefonski broj i ostale podatke o korištenju prateći razmjenu samih podataka u aplikaciji. Iako nas Facebook uvjerava da neće doći do nikakvog zlonamjernog korištenja tih podataka, osjećaj da vas netko prati svakako nije ugodan. Srećom postoji način kako spriječiti ove radnje! Opisani načini mogu se primijeniti i na iOS i Android aplikaciji.

Opcija 1

Prvi način isključivanja ovog dodatka jest prilikom same instalacije ili nadogradnje WhatsApp aplikacije. U jednom trenutku pri ovom procesu pojavit će se obavijest da morate prihvatiti uvjete korištenja aplikacije koje naravno čitate kao i što su dužnici kredita u švicarcima čitali sitna slova ugovora :). Ono što trebate napraviti je povući izbornik prema dolje i maknuti kvačicu sa opcije koja omogućuje dijeljenje vaših osobnih podataka (slika dolje) i to je to.

Opcija 2

Ukoliko niste napravili radnu opisanu u prvoj opciji, postoji i drugi način, koji zahtjeva isključivanje opcije u postavkama same WhatsApp aplikacije. Jednostavno trebate otići na Postavke -> Račun -> Podijeli podatke s računa (maknuti kvačicu!) (slika dolje). Treba napomenuti da za ovaj način postoji vremensko ograničenje od 30 dana od instaliranja nadogradnje ili aplikacije, te da nakon tog roka više nećete biti u mogućnosti isključiti ovaj dodatak.

Spomenimo još da će aplikacija i dalje razmjenjivati podatke s matičnom tvrtkom, ali samo u svrhu poboljšavanja korisničkog iskustva, te iz sigurnosnih razloga. Vaša mišljenja o ovoj temi slobodno podijelite s nama u komentarima, mi vas nećemo pratiti :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.