Kako se zaštititi na javnim WiFi mrežama?

Fotografija članka: Kako se zaštititi na javnim WiFi mrežama?

Koji su sve koraci potrebni da se zaštitimo… saznajte…

Oglas

I dok je javni WiFi sjajna stvar kada nema drugog načina za pristup internetu, nije na odmet sjetiti se kako to nije najsigurniji način za pristup istome. Za vas smo odlučili istražiti i napisati što je sve potrebno za sigurno/ije spajanje.

Glavni problem u spajanju preko javnog WiFija je da sve informacije koje se prenose s vašeg računala su dostupne drugim uređajima na toj mreži. Zato su takva spajanja izrazito opasna jer napadači mogu uzeti vaša korisnička imena, lozinke i ostale povjerljive podatke.

Tri najčešća oblika napada su Man-in-the-middle, Malware i WiFi Sniffing. U prvom obliku se napadač postavlja između vas i računala kojemu pristupate stvaranjem svoje mreže preko koje ćete pristupiti. Drugi oblik je mnogo opasniji jer napadač je i fizički na vašem računalu. Treći oblik se jako često koristi jer se temelji na tome da napadač preuzima ogromne količine podataka koje vi šaljete i primate da bi iskopao nešto korisno. Ironično je da kada u uvjetima korištenja mreže WiFi Sniffing nije zabranjen, čak ga možete i koristiti budući da napadač preuzima sve što se nalazi na mreži pa je teško dokazati da je baš vas napao. Pravno gledano je on gledao podatke na mreži i naletio je na vaše korisničke podatke.

9450664_xxl

Budući da za ove metode nije potrebno veliko tehnološko znanje, najbolji lijek je prevencija. Teoretski bi trebalo raditi i poštovati pravila u nastavku. Osjetljive informacije poput bankovnih računa i lozinki se ne daju, odnosno ne koriste na javnim mrežama. Korištenje mreže bi se trebalo svesti na Netflix i surfanje webom, a ne za korištenje Facebooka i sličnih stvari u kojima se ponekad šalju vaše lozinke na autorizaciju.

Nije loše ograničiti i pozadinske podatke na vašem uređaju jer sve aplikacije u pozadini šalju i primaju neke podatke bez vašeg dopuštenja. Zatim, nemojte se spojiti na svaku mrežu. Prošli sam tjedan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dopuštao svoju mrežu ljudima za spajanje. Prvo sam se zvao Filip Galaxy S5, a nakon dva dana sam imao i čudnija imena poput kombinacija brojki i znamenki. U petak sam se zvao Wifi Sniffer. U svakom trenutku sam imao barem 5 ljudi spojeno na moj mobitel (jel itko uči op.a.)? :)

Ako ne koristite neke oblike zaštite u vidu prevencije, ostaju drugi načini zaštite koji u pravilu koštaju. Tako je recimo spajanje preko VPN – Virtual Private Networka prilično sigurno rješenje. Takva mreža će enkriptirati vaše podatke i isti neće biti nezaštićeni. OpenVPN, VyprVPN, samo su neki od pružatelja ovakvih usluga. Ipak, dobro se raspitajte upotrijebite li jednu od ovih opcija ili se pak odlučite za neku besplatnu VPN mrežu. Nedavno se otkrilo kako su Hola te ogromni kineski Terracota prodavali korisničke podatke. Neki su pak u vlasništvu Facebooka pa bi mogli vaše podatke koristiti kako bi zaradili što više na oglasima.

Dakle, pazite kamo se spajate, pazite na kakve stranice odlazite te nipošto ne koristite neke povjerljive stranice ako baš ne trebate.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.