Kako se sve Google bori protiv spama

Fotografija članka: Kako se sve Google bori protiv spama

Vrhunski AI i dalje bilježi sjajne rezultate u hvatanju spamova

Oglas

Dobili ste na lotu, nigerijski princ želi vas za prijenos milijuna, umrla vam je nedavno rodbina u Australiji… svi smo primili na stotine pa i tisuće sličnih mailova do sada. Prije deset godina se čak pričalo o tome da će se e-mail ugasiti zbog navale spamova.

I onda je potreba tržišta ponovno pobijedila. U 2012. godini je Microsoft objavio sjajne podatke da njegov AI ne uspije uhvatiti samo 3% spamova. Nije prošlo dugo da se Gmail pohvalio sličnim ali boljim podacima – njegov AI ne uspijeva uhvatiti samo 1% spamova. U isto vrijeme je njegov filter bio još napredniji jer je uspio pogrešno označiti poštu također u mizernom postotku – u samo 1% slučajeva.

I kada se činilo da je to vrh onoga što se može postići, Google je predstavio “neural-network”; pametnu tehnologiju koja može po sadržaju poruke prepoznati da je riječ o phishingu ili neželjenoj pošti. Ovo je dovelo do još impresivnijih brojki – uspjelo se pročistiti do 99,9% pošte te je samo 0,05% poruka krivo interpretirano kao neželjena poruka.

Ono što je sjajno je što se ova tehnologija može prilagoditi novim situacijama i drugačijim mailovima. Nije prošlo dugo da je usluzi koju koristi milijardu korisnika privlačnost i kvaliteta samo porasla.

Nedugo nakon toga je i sama tehnologija postala dostupnija i korištenija. Facebook ju je uskoro usvojio kako bi vam prikazao što zanimljiviju naslovnicu, a Twitter je koristi kako bi što prije maknuo neželjene poruke.

No, onda je uslijedio drugi problem. nečiji spam je reklama druge osobe. Dakako, ne mislimo pritom na objektivno neželjene i neplanirane poruke, već na promotivne mailove koji su raznim načinima našli put do vas, a da netko pritom nije kupio desetke tisuća mail adresa za nekoliko eura.

Zato Google uz standardne filtere koristiti i one individualizirane. Ako ste klikali na neke oglase ili ste neke od neželjenih poruka otvarali te ste ih prijavljivali kao redovnu poštu, Googleove mreže će i to uzeti u obzir. Uz individualiziran pristup, korišten i integriran alat je i Googleova tražilica. Pretražujući i indeksirajući web, mail adrese s onih stranica koje nisu dugo osvježavane, na kojima se pojavio neprimjeren i u pravilu neželjen sadržaj također ulaze u Googlev indeks.

I onda se pojavio Google prevoditelj. Pokušavajući internacionalizirati algoritme za provjeru spamova (tzv. Pingvin i Panda), pojavila se ideja i za implementiranjem te tehnlogije u posebnu uslugu. I onda se dogodilo ono što smo svi željeli… sva ta tehnologija, individualizacija, filtri i algoritmi su urodili – Google Nowom. Google je prošle godine objavio da je baš dobar dio tih stvari korišten kako bi se personalizirao Google Now za korisnike. Dakako, još uvijek je najveća dobit za one koji dolaze i žive u engleskom govornom području, ali nismo ni mi loše prošli.

I dok pišemo ovo, i dalje se radi na tome da se suzbije spam kao i ostali neželjeni sadržaj na internetu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.