Kako postaviti kućnu mrežu?

Fotografija članka: Kako postaviti kućnu mrežu?

Kabel ili wifi? Može li preko strujnih instalacija? Zašto najskuplji router iz ponude nije dovoljan? U nastavku pročitajte na što morate obratiti pažnju pri konfiguraciji kućne mreže.

Oglas

Činjenica je da su proizvođači posljednjih godina napravili znatan iskorak ne samo u tehničkim karakteristikama, nego i u grafičkim sučeljima koja danas sve više podsjećaju na jednostavne aplikacije koje viđamo na mobitelima. Unatoč svemu, većina i dalje koristi dosta zastarjelu tehnologiju povezivanja na Internet. S jedne strane to je posljedica odluka telekom operatora koji nam svi od reda (svaka čast pojedincima ;)) isporučuju jeftinu opremu po principu “glavno da radi”. Ne moramo naglašavati kako je broj uređaja u kućanstvu koji se spajaju na mrežu sve veći, čak nekoliko puta u usporedbi sa 2003. godinom. Prije više od deset godina hvalili smo se wifi tehnologijom jer nismo morali bušiti zidove za mrežni kabel, a danas? Novo vrijeme, novi zahtjevi…

Planiranje – preduvjet kvalitetne kućne mreže

Možda niste skloni planovima u životu, ali ako ne želite bacati novac morat ćete pristati na kompromis vezan uz mrežnu opremu. :D Vjerojatno znate kako prije ugradnje alarma morate napraviti procjenu, slično je i ovdje. O kakvom je objektu riječ, kuća ili stan, koliko katova, gdje želite pokrivenost? Što mislite koristiti u pojedinoj prostoriji, statične ili mobilne uređaje? U kakvom su stanju električne instalacije? Dolazi li u obzir bušenje zida? Gdje se nalazi telefonski ili optički priključak?

Prethodna pitanja ujedno su i primjeri problema. Ako je netko u fazi preuređenja interijera, sigurno nije problem povući jedan mrežni kabel ili premjestiti router u sredinu stana. Pozornost treba dati uređajima koji će biti multimedijalno vrlo aktivni kao što su stolna računala i televizori. Za njih preporučujemo najjeftiniju i najpouzadiju metodu, žično povezivanje.

Načini povezivanja

Od današnje mrežne opreme imamo velike zahtjeve jer na nju spajamo osim pametnih telefona i računala, televizore, računala, tablete, sigurnosnu opremu za nadzor, NAS uređaje, konzole za igranje itd. Prilikom pretrage možda ćete naići na pojam aktivne i pasivne opreme. Aktivna je ona koja u radu koristi električnu energiju te ima sposobnost mrežnog usmjeravanja koristeći pritom vlastiti procesor i memoriju, dok u pasivnu ubrajamo kablove svih vrsta kojima se povezuju moduli aktivne opreme. Proučite što je sve na tržištu, te odaberite vama najbolju kombinaciju. :)

Žično povezivanje

Najstarija ali još uvijek najbolja metoda koja pobjeđuje u svim testovima. Svjesni smo da bušenje zida nije svima drago, ali se isplati. Danas postoje različiti oblici sakrivanja kablova na zidu, od kojih nam se posebno sviđa samoljepljiva kanalica čija montaža ne stvara nered. Možemo potvrditi kako funkcionira i na balkonu. Ono što poznajemo kao mrežni kabel zapravo je uvrnuta parica (Twisted Pair) koja ukoliko je bez zaštite od vanjskih smetnji nosi naziv UTP kabel (Unshielded Twisted Pair) odnosno STP (Shielded) ako ima zaštitu. Sastoji se od ukupno osam žica raspoređenih u četiri para. Iako postoji mnogo vrsta, za kućnu upotrebu dovoljno je znati razliku između Cat5e i Cat6. Iako oba mogu postići gigabitne brzine, Cat6 je certificiran za spomenuto zbog boljih uvjeta prijenosa i veće otpornosti na interferenciju. Osim u brzini razlika se vidi i u debljini koja je na strani Cat6 zbog debljih bakrenih žica. Želite li da vaše računalo komunicira sa određenom aktivnom opremom gigabitnom vezom samom kupovinom kabela nećete ništa postići ukoliko ne osigurate router zajedno sa adekvatnom mrežnom karticom ili matičnom pločom. Novije matične uglavnom dolaze sa gigabitnom podrškom, međutim dobiveni routeri podržavaju samo 100 Mbit/s. 10 metara cat5e platit ćete otprilike 50 kn, dok bi za jednaku duljinu cat6 morali izvojiti dvostruko više. Dolazimo do zaključka ako nemate preduvjete za ostvarenje veće brzine, ne postoji razlog za kupovinom skupljeg Cat6 modela.

Switch je aktivni dio opreme koji dijeli mrežni promet i omogućuje povezivanje većeg broja računala. Može biti integriran u router (LAN 1 – 4) ili kao poseban uređaj. Jedino pripazite na podržane brzine, kako ne bi imali usko grlo. Cijene se kreću oko 100 kn kod svih proizvođača.

Strujno – mrežna rješenja (Powerline)

Vrlo dobra alternativa gore opisanom načinu je korištenje strujnih instalacija gdje iskorištavate postojeće električne instalacije u zidu za prijenos podataka. Iz routera odlazi mrežni kabel do adaptera koji se nalazi u zidnoj utičnici. U prostoriji gdje želite internet spojite drugi adapter te njega povežete s željenim uređajem. Podatkovni prijenos odvija se na frekvenciji većoj od 50-60 Hz, najčešće na 400 Hz. Postoje li ograničenja? Valja naglasiti kako je pouzdanost i stabilnost ispred bežičnog povezivanja (pogotovo za igranje), međutim svaka metoda ima manjkavosti pa tako i ova. Pripazite jesu li oba adaptera na istoj fazi te na stanje samih instalacija. Naime kvaliteta može utjecati na rad uređaja, nije ista starost od 20 i 40 godina pa i to uzmite u obzir, postoje trgovine gdje možete vratiti proizvod u nekoliko dana što je u ovom slučaju dragocjeno. Skrećemo pozornost i na maksimalne brzine koje podržavaju adapteri. Današnji standard je 500 Mbps (i više), oni sa 200 Mbps su stariji modeli pa je preporuka odabrati jače jer nema razlike u cijeni. Ovisno o udaljenosti brzina će varirati i gotovo nikada neće dostići teoretski maksimum. Možete birati između nekoliko oblika uređaja. Postoje adapteri sa ugrađenim razdjelnikom (switch) za povezivanje više uređaja (bolje od dodatnog switch-a jer nema prespajanja), utičnicom, pojačivačem wifi signala (Range Extender) te hibridna rješenja gdje nema prvog adaptera (sklop je integriran u router koji se spoji direktno u utičnicu). Ovisno o opremljenosti ovisi i cijena, kreću se od 300 kn pa na više.

Koristite IP televiziju? Powerline može uskratiti muke oko kabliranja ukoliko router nije blizu STB prijemnika. ;)

WLAN

Riječ je o bežičnom obliku povezivanja putem radiofrekvencijskog spektra kojim se ostvaruje LAN mreža (Local Area Network). Obzirom na način, dodajemo riječ wireless i dobivamo svima poznati WLAN. Wi-Fi je industrijski naziv za WLAN komunikacijsku tehnologiju koja se odnosi na IEEE 802.11 standard. U nastavku je pojednostavljeni pregled razvoja. Proučili smo susjedstvo te se iznenadili kako je 802.11g i dalje vrlo prisutan.

Za razumijevanje je potrebno definirati router koji u žargonu ima različita značenja. Naziv dolazi od načina rada “routing mode” koji se sastoji od gateway funkcije, DHCP servera te pristupne točke. Pristupnu točku (access point) je najlakše zamisliti kao oblik bežičnog switch-a koji služi za povezanje, a DHCP (engl. Dynamic Host Configuration Protocol) omogućuje automatsku dodjelu podataka za spajanje kao što su IP adresa, subnet mask i gateway. Dodamo li prethodnom veći broj uređaja vidljivo je kako su routeri poprilično zaposleni dijelovi opreme od kojih se očekuje neprekidan rad 24 sata 365 dana u godini. Kako bi svi procesi uspješno radili, današnji routeri se osim po brzini i kapacitetu razlikuju prema jačini procesora i veličini ugrađene radne memorije.

Za kupovinu će vam dobro doći tablica u nastavku sa pojašnjenim “N” oznakama. Naime većina novih routera podržava istovremeni rad na obje frekvencije (2.4 i 5 GHz). Kapacitet takvih uređaja se računa kao ukupna vrijednost što može biti varljivo. Primjerice ako imate model N900, teoretski najveća brzina sa pojedinim uređajem je 450 Mbps.

 

Konfiguracija u vlastitom aranžmanu

Umjesto ponavljanja cijelog postupka kojeg ste dobili u uputama od vašeg davatelja usluga, ovdje ćemo naglasiti samo određene teme. Prva je pozicija samog routera. Svi proizvođači preporučuju kako je optimalno staviti router u sredinu stana na način da je udaljen barem 1 metar od kućanskih aparata i drugih izvora interferncije. Ukoliko postoje više eksternih antena obavezno pročitajte dobivene upute za ispravni položaj. Ponekad mala promjena može popraviti signal, što je bolje od kupovine dodatne opreme. Osim pozicije, pozornost morate dati odgovarajućjoj zaštiti. Činjenica je da danas većina koristi pakete sa neograničenim prometom, međutim riskirate smanjenje brzine koje kod asimetričnog DSL-a nema za razbacivanje. :D

– Provjerite koristite li WPA2-PSK oblik zaštite sa AES enkripcijom. Ukoliko nemate starijih uređaja na mreži, ne koristite kompatibilne načine već isključivo prethodnu zaštitu.

– Promijenite korisničko ime i lozinku za administrativni pristup router-u jer većina ima tvornički podešenu osnovnu lozinku oblika user/admin.

– Promijenite naziv bežične mreže (SSID). Početni obično sadržava ime proizvođača čime dajete do znanja kako nije ručno postavljen i kako postoji mogućnost pronalaženja sigurnosnih propusta na ostalim razinama.

– Isključite prikazivanje SSID-a. Ovim putem one manje iskusne ostavili ste bez plijena. Aktivacijom ove opcije morate na svim uređajima uključiti mogućnost spajanja na mreže koje ne emitiraju ssid.

– Koristite MAC filter. Svi uređaji čije MAC adrese niste upisali u postavke router-a neće imati pristup mreži.

Želite vidjeti kako radi suvremeno sučelje sa administratorskim pristupom? se možete igrati na Asus grafičkom sučelju.

Dobar router ne znači i dobru brzinu

Kao što piše u naslovu, router je samo polovica rješnja. Kako bi teoretske mogućnosti pretvorili u stvarnost neophodno je imati odgovarajući računalni prijemnik (PCI ili USB), odnosno podršku na mobitelima, televizorima, igraćim konzolama itd.

Imate više uređaja na jednoj lokaciji koji podržavaju žičano povezivanje?

Umjesto kupovine 3 wifi modula, možete razmisliti o jednom zajedničkom rješenju i više uređaja žično povezati u jedan WiFi adapter ili powerline sa ugrađenim razdjelnikom. Ne treba zaboraviti stare routere koje je moguće iskoristiti prebacivanjem u “client” ili “bridge” mode ako je spomenuto podržano. Dodajmo kako njihova starost vjerojatno znači i manji ukupni kapacitet ;)

 

Zaključak

U konfiguraciji mreže morate uzeti u obzir namjenu i prema njoj izgraditi infrastrukturu. Spominjali smo gigabitne brzine. Ona nema smisla u “klasičnom” surfanju, ali dolazi do izražaja ukoliko koristite mrežnu pohranu podataka tzv. NAS (Network attached storage). Zato ne treba pretjerivati i imati neiskorištene kapacitete.

U izradi je i članak o smetnjama na bežičnoj mreži. :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.