Kako odabrati pravu veličinu smartfona – doseg palca daje odgovor

Fotografija članka: Kako odabrati pravu veličinu smartfona – doseg palca daje odgovor

Duljine dijagonala zaslona smartfona rastu. Sukladno tome i ukupne dimenzije uređaja. Trenutno 4“ zasloni su standard za entry-level segment, dok u srednjem i višem rangu protežu se do čak 6.7 inča. Nesumnjivo je da veliki ekrani imaju prednosti u smislu surfanja webom, gledanju videa i igranju igara. No bez obzira na navedene prednosti trebamo malo razmisliti o ergonomiji.

Oglas

Dugotrajno istezanje prstiju, krajnjih dijelova ruke, može dovesti do bolnih stanja pa i do ozbiljnijih problema.  Pitate li se  koja bi bila idealna duljina dijagonale zaslona za vas, nudimo  savjet kako da to provjerite.

Vaš palac je najmjerodavniji pokazatelj. Dakle, uzmite razne dimenzije uređaja u ruku i probajte koliko palcem možete dosegnuti površine bez da osjetite napor. Pokrete izvodite baš kao što to čine brisači na vašem vjetrobranskom staklu. Onaj smartfon na kome doseg je najveći, bez da osjetite istezanje, je najidealniji za vas. Jednostavno.

Kako odabrati pravu veličinu smartfona - doseg palca daje odgovor 01

Općenito govoreći, muški palac koji ima dužinu oko 7 cm, bez napora trebao bi doći u svaki kut ekrana od 4 inča. Ako je ekran od 6.4-inčna tada će pokriti trećinu zaslona. Zato svaka priča da nekome savršeno leži u ruci takav uređaj i da nema problema u rukovanju jednom rukom, ne drži vodu. Osim ako nema posebno prilagođen softver. Curke imaju u prosjeku dužinu palca oko 6 cm tako da uređaje s velikim zaslonima će uglavnom morati koristiti s dvije ruke bez naprezanja.

Osim navedenog, treba uzeti u obzir i neke druge elemente koji utječu na ergonomiju uređaja: materijal izrade, debljinu i masu, što je ujedno i ključni čimbenik za udobnost ležanja smartfona u ruci.

Dakle, iako su veliki zasloni trend,  ne odgovara li vam veličinom određena dijagonala, ukupne dimenzije, ne osjećate li komoditet dok držite uređaj u ruci,  trebali bi se zadovoljiti uređajem manjih dimenzija ili koristiti ga s obje ruke.

Kako odabrati pravu veličinu smartfona - doseg palca daje odgovor 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.