Kako napraviti ‘hard reset’ Android pametnog telefona – može na 3 načina

Fotografija članka: Kako napraviti ‘hard reset’ Android pametnog telefona – može na 3 načina

Ako se namjeravate riješiti svog Android uređaja (prodati ili pokloniti) ili samo želite početi iznova potrebno je napraviti resetiranje na tvorničke postavke i razinu podataka.

Oglas

Prvo pohranite svoje podatke!

Kao i sa drugim operativnim sustavima, Android nudi značajku brisanja podataka s telefona ili tableta iz izbornika Postavke. U slučaju da vam je uređaj ukraden, možda ga želite daljinski prebrisati kako se kradljivac ne bi domogao vaših privatnih podataka. Treći odlomak će pokriti ono najnaprednije resetiranje (kada nemate drugog izbora) i ne bih ga preporučio onima manje umješnima sa tehnologijom, barem ne da sami to rade.

UPOZORENJE! Svaki od ovih postupaka će potpuno izbrisati sve podatke sa vašeg uređaja i on će se u potpunosti vratiti na stanje u kakvog ste ga zatekli u trenutku kupnje (uz iznimku verzije Androida)!!!

Vračanje na tvorničko stanje iz Postavki

Ovaj je način najjednostavniji, i mislim da će svatko s lakoćom pronaći u izborniku Postavke (Settings) odjeljak Kopiranje i poništavanje (Backup and Reset).

Neki proizvođači uređaja ili aplikacije koje ste instalirali nude vlastite cloud servise za napraviti backup podataka, pa bi taj izbornik mogao biti natrpan mnogim opcijama. No ono što tražite nalazi se pri samom dnu.

Tu ćete pronaći opciju Povrat na tvorničke postavke (Reset to factory defaults ili nešto slično ovisno o proizvođaču). Odabirom te opcije iz izbornika “Kopiranje i poništavanje”, pri dnu će se pojaviti tipka “Poništi telefon” pritiskom na koju će se otvoriti detaljan opis svih radnji koje će uređaj napraviti te pripadajuća upozorenja, a uključuje brisanje svih vaših postavki, podataka i unutarnje memorije uređaja. Ukoliko koristite microSD karticu, izbornik će vas pitati želite li i to izbrisati (ukoliko želite biti sigurni da se neće izbrisati, preporučam da izvadite karticu prije samog postupka).

Pritiskom na tipku za reset pri dnu opisa i upozorenja, uređaj ulazi u Način oporavka (Recovery) te započinje postupak čišćenja podataka nakon čega će se uređaj ponovno upaliti u tvorničkom stanju, te biti spreman za ponovno postavljanje.

Pažnja, radi ugrađene funkcije u uređajima s Androidom 6.0 i novijima, potrebno je zapamtiti pohranjeni Google račun i lozinku radi Factory Reset Protection, značajke za sprječavanje krađe i zlouporabe. Postoji vjerojatnost da vas uređaj zatraži tu adresu prilikom ponovnog postavljanja.

Daljinsko brisanje podataka s uređaja

Pretpostavimo da ste izgubili uređaj ili neku drugu nesretnu okolnost poput krađe. I tada imate mnoge opcije putem aplikacije za ponovni pronalazak uređaja, no ovdje ćemo se koncentrirati na Android Device Manager i njegovu značajku Erase.

Jedini preduvjet za ovaj postupak je instalirana aplikacija Upravitelj Uređaja (Device Manager) na telefonu ili tabletu o kojem se radi.

Potrebno je pomoću vašeg drugog Android uređaja na kojem ste prijavljeni preko istog Google računa otići u aplikaciju Upravitelj uređaja. U slučaju da nemate još jedan Android uređaj sa istim Google računom, isti postupak slijedi na računalu tako da u internet pregledniku odete na adresu devices.google.com te se tamo prijavite istim Google računom koji je na ukradenom/izgubljnom uređaju.

Tu možete vidjeti približnu lokaciju vašeg uređaja te odabrati nekoliko opcija među kojima je Ring (zvučni alarm za pronalaženje izgubljenog uređaja), Lock (koji nudi zaključavanje i promjenu lozinke za zaključavanje) te opcija Erase koja nas zanima.

Pritiskom na Erase otvorit će se novi prozor koji će zatražiti vašu potvrdu da želite uređaj vratiti na tvorničko stanje. Ukoliko prihvatiti uređaj će se izbrisati, kao i u prethodnom postupku.

Hard reset kombinacijom tipaka

Za ovaj postupak pobrinite se da je uređaj potpuno ugašen, a ne samo zaključan. Izvadite bateriju i pobrinite se da ne bude spojen na punjač, a ukoliko nije moguće izvaditi bateriju možete držati tipku za uključivanje 10 sekundi i to bi trebalo biti dovoljno.

Kombinacije tipaka se razlikuju ovisno od proizvođača, no mi ćemo pokriti nekoliko najčešćih kombinacija:

  • Samsung: Držite pritisnutim tipku za pojačavanje, Home tipku te tipku za paljenje istovremeno do trenutka kada vidite Samsung logo. Zatim iz Načina za oporavak navigirajte kroz izbornik pomoću tipaka za pojačavanje i smanjivanje, a tipku za uključivanje koristite kao potvrdu. U izborniku pronađite opciju “wipe data/factory reset” i nakon toga “Yes — delete all user data”.
  • LG: Držite pritisnutim tipku za smanjivanje glasnoće te tipku za paljenje istovremeno do trenutka kada vidite LG logo. Zatim iz Načina za oporavak navigirajte kroz izbornik pomoću tipaka za pojačavanje i smanjivanje, a tipku za uključivanje koristite kao potvrdu. U izborniku pronađite opciju “wipe data factory reset” i nakon toga još odaberite “wipe cache partition” i “wipe dalvik cache” te kad uređaj završi pritisnite “reboot system now”.
  • HTC: Držite pritisnutim tipku za smanjivanje glasnoće te tipku za paljenje istovremeno do trenutka kada vidite “Download mode” na ekranu. Pomoću tipki za glasnoću označite “Bootloader” i potvrdite pritiskom na tipku za uključivanje. Zatim iz pomoću tipke za stišavanje označite “Reboot to recovery mode” i ponovno tipka za uklučivanje kao potvrda odabira. Čim se na ekranu pojavi uskličnik držite tipku za uključivanje. Dok još držite tipku za uključivanje, pritisnite i tipku za pojačavanje glasnoće te ju pustite nakon toga. Pojavit će se Način za oporavak. U izborniku pronađite opciju “wipe data/factory reset” i nakon toga “Yes — delete all user data”.
  • Sony: Pritisnite i držite tipku za paljenje i tipku za pojačavanje zvuka dok mobitel 3 puta zavibrira (oko 10 sekundi), zatim pustite tipke. Nakon toga pritisnite i držite tipku za paljenje i stišavanje zvuka, te nakon što se pojavi Sony logo, pustite samo tipku za paljenje. Kada se pojaci “System Recovery” ekran, pustite tipku za utišavanje. Koristeći tipke za glasnoću označite “Factory reset” i tipkom za paljenje potvrdite. Ponovno koristeći tipke za glasnoću odaberite Yes i tipkom za paljenje potvrdite. Uređaj će se ponovno pokrenuti i započeti proces resetiranja.
  • Ostali proizvođači: pokušajte neku od gore navedenih kombinacija tipaka da uđete u Način oporavka ili postavite upit u komentaru.
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.