Kako igrati online igre i pri tome biti sigurni?

Fotografija članka: Kako igrati online igre i pri tome biti sigurni?

Sigurnost je jedan od pojmova koji se najčešće veže među online aktivnosti, pa tako i igranje različitih online igara. U nastavku donosimo neke zanimljive i korisne savjete kako sigurno igrati.

Oglas

Ono što bi svatko trebao imati na svom stolnom ili prijenosnom računalu je antivirusni program. Sve češće i mobilni uređaji kao što su pametni telefoni i tableti također imaju instaliran neki od sigurnosnih rješenja protiv virusa, malwarea i drugih napasnika. To je prvi stup obrane ne samo online igranja nego i sigurnog čuvanja svih vaših podataka.

Na Internetu možete pronaći brojna mjesta gdje možete igrati igre online, važno je da je ta webstranica sigurna, kao što je primjerice . No, ne treba uvijek biti previše radoznao. Već sami antivirusni program će vas upozoriti da li je neki od web odredišta zaraženo ili ne.

Većinu online igara možete igrati na dva načina – na web stranicama ili skidanjem aplikacije odnosno igre na vaše računalo, tablet ili pametni telefon. Važno je znati da se radi o provjerenom izvoru, odnosno autorima i vlasnicima online igre koji je pouzdan i koji na svojim stranicama ne krije zaraženi kod. Zbog toga treba kupovati i skidati igra samo s provjerenih izvora koji su već etablirani i poznati po sigurnom downloadu. Obično su to poznati online dućani (marketplace) gdje igre možete i sigurno kupiti, sigurno skinuti i isto tako sigurno igrati povezujući se na njihov server.

Ako govorimo o tabletima i pametnim telefonima bez obzira na kojem operativnom sustavu – Android, iOS ili Windows 10 Mobile (Windows Phone), tada se skidanje aplikacija obično povezuje s kreditnim karticama, a u novije vrijeme i plaćanje se obavlja i preko e-novčanika (ewallet). Čim se radi o nekom online plaćanju korisnici su obično oprezniji, tako bi i trebalo biti. U tom slučaju također treba koristiti provjerene izvore i ovlaštene online webshopove kao što su Google Play ili App Store.

Naravno, pri tome smo mislili na mogućnost skidanja piratskih igara sa sumnjivih izvora, što je i dalje vrlo rašireno na Internetu. Kod mobilnih uređaja situacija je malo čišća i bolje riješena nego kod PC računala, gdje je postotak piratskog softvera, a pogotovo neovlašteno kopiranih video igara, vrlo velika.

Kod velike većine online igara postoji i drugačiji način zaštite. Prije nego što uopće počnete igrati morate se registrirati, ostaviti svoje podatke, a nakon što dobijete korisničko ime i lozinku možete koristiti njihove online servise. I takav se način igranja također povezuje s online plaćanjem.

Foto:

Veliku popularnost kod novih igara su one naizgled besplatne, takozvane “free-to-play”. Radi se o video igrama koje su obično samo u početku besplatne, no u nekom će vas trenutku za brže napredovanje tražiti plaćanje određenih kredita kako bi brže napredovali u igri. Dakle, opet morate biti na oprezu i znati kako se radi o sigurnom online mjestu za igranje. Bez obzira jeste li skinuli igru ili je igrate online, povezivat ćete se s njihovim serverima.

I na kraju nećemo zaboraviti spomenuti i online igre koje možete igrati na društvenim mrežama, primjerice na , a koje također može biti besplatno i naplatno. U svakom slučaju važno je znati kako je to mjesto sigurno.

Sigurnost je važna za bezbrižno online igranje, bez obzira o kakvim se igrama radilo – zabavnim, arkadnim, pucačinama, avanturama, casino, trkaće i sportske simulacije, igre u realnom vremenu i mnoge druge. Neka vaše sigurno zaista bude – sigurno :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.