Kako će se Brexit osjetiti u IT industriji?

Fotografija članka: Kako će se Brexit osjetiti u IT industriji?

Više nije pitanje hoće li utjecati, već kako i koliko će se osjetiti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije

Oglas

Najavljeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije je potresao ne samo Europsku Uniju, već i svjetsko tržište. Izlazak će ostaviti manje posljedice na svjetsko tržište smartphonea, a jače bi se mogle osjetiti “lokalne” posljedice u Europskoj Uniji. Preko 60 milijuna ljudi napušta europsku ekonomsku zajednicu i to ne može proći bez traga.

Već sada novinski članci u Južnoj Koreji rade moguće analize kako će njihovi tehnološki divovi reagirati te koliko će osjetiti Brexit na vlastitoj koži. Dok je službeni odgovor Samsunga i LG-a da će “pomno pratiti pomake na tržištu te će pravovremeno reagirati”, OnePlus je mnogo direktniji. Budući da će prodaja u UK-u biti “otežana” novim propisima koje moraju zadovoljiti smartphonei na njihovom tržištu, OnePlus je odmah izdao priopćenje korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi trebali očekivati skorašnji porast cijena.

Podsjetimo, ako se pojedini smartphone može prodavati u jednoj zemlji Europske Unije, mora postojati dobro opravdani razlog da bi mu druga zemlja mogla postaviti dodatne (pravne) terete. No, ne budimo senzacionalistički nastrojeni – OnePlus je još uvijek mali igrač. Što sve brine velike igrače?

kako će brexit utjecati na cijene smartphonea_1

Prije svega, brine ih tečaj funte. Funta je već godinama u upotrebi te  je Ujedinjeno Kraljevstvo vodilo relativno samostalnu monetarnu politiku unutar Europske Unije do sada. No, Ujedinjeno Kraljevstvo se pridržavalo osnovnih smjernica europske monetarne politike glede ograničenja stope inflacije, zaustavljanja rasta tečaja funte te ograničenja fluktuacija promjena cijena. Budući da UK više nema nikakav nadzor od gore, a prodavači mrze promjene tečaja, svaka manja promjena u rastu/padu funte će dobiti više na značaju glede mogućeg porasta cijene uređaja.

Nadalje, britanske kompanije se često oslanjaju na strane državljane kako bi uštedjeli na troškovima zaposlenika. Izlazak iz jedinstvenog tržišta, odnosno ponovno uvođenje ograničenja za strane državljane će pogoditi i britanske tehnološke kompanije. Najbolji primjer je ARM, britanska kompanija koja je zaslužna za 95% čipova u svim smartphoneima danas na tržištu. Porast troškova zaposlenika će se odraziti i na porast cijene čipova što će rezultirati i porastom cijene smartphonea – ne samo u UK-u, već i ostatku svijeta. Ipak, trenutno ARM zapošljava nekoliko stotina stranaca pa će efekti toga biti manji nego što se čini na prvi pogled. Ipak, u kombinaciji s ostalim čimbenicima te kada se zbroji efekt od ostalih kompanija, ovo će doći do manjeg izražaja.

Nije problem samo u strancima koji se plaćaju manje – problem je i u strancima koji imaju tehnološko znanje kojeg u Britaniji nedostaje. IT kompanije koje imaju problema s pronalaskom stručnjaka su već glasne u EU, a UK će još teže sada dolaziti do takvih eksperata. Dolazimo do iste posljedice kao i u prošlom slučaju – i njih će morati platiti više kako bi ih privukli u UK.

Dobro je napomenuti da je Istočni London europska meka start-up kompanija. Takva je barem situacija danas, a zahvaljujući povlačenju fondova iz EU i tržištu od gotovo 500 milijuna stanovnika, govorilo se da je dovoljno otvoriti start-up u Istočnom Londonu i osigurani ste za idućih deset godina. EU sigurno više neće poticati nove start-upove u UK-u pa će i ova priča doći kraju ako se nova vlada ne snađe brzo. Ujedno će i tržište u EU ostati bez lakog pristupa kvalitetnoj i povoljnoj usluzi

Još se ne zna kako će UK raspodijeliti novce koji će im ostati od neplaćanja članarine EU. Svi se bore za taj novac, a na tome rade i tehnološke kompanije koje će sada uskoro dobiti nove namete. Nije samo riječ o europskom tržištu (za koje se pretpostavlja da će se ipak ugovoriti slični dogovori kao s Norveškom), već je riječ i o tržištima s Kanadom i SAD-om. Obje države su do sada trgovale s UK-om većinom na temelju europske legislative. Novi pregovori stavljaju UK u slabiji položaj jer obje države imaju trgovinski deficit s UK-om, odnosno trenutno je UK više profitirala od toga što među zemljama nema dodatnih nameta.

yoga

Nemojmo zaboraviti da je Europska Unija u samo 6 godina investirala više od 7 milijardi funti (!) u tehnološka istraživanja diljem UK-a. Ovo je najveći iznos isplaćivan unutar cijele Europske Unije za tehnološka istraživanja, a bez ovog novca će ih UK svakako smanjiti, a time će i usporiti svoj gospodarski rast na ovom polju. Opet… ovo bi trebao biti dodatan teret državnom proračunu jer svi očekuju da nova vlada to kompenzira.

Ono čemu se nije pridavalo previše pažnje u medijima je i to što je do sada EU puno radila na zaštiti privatnosti svojih građana. Osim u Kini, Google nije imao nigdje tolikih problema kao u Europskoj Uniji glede zaštite osobnih podataka i korištenja istih. Ujedinjeno Kraljevstvo će morati posebno i samostalno raditi na kontroli ovog diva, a ako će htjeti koristiti institute i do sada pregovarane stvari između EU i Googlea, morat će posebno za to platiti ili na neki način kompenzirati.

Rok od dvije godine koji se toliko često spominje je tzv. minimalni rok, odnosno UK ne može u kraćem razgovoru završiti pregovore s EU. Ipak, svi očekuju da će se taj period produžiti na 3 ili čak i 4 godine, kako bi se i jedno i drugo tržište što lakše akomodiralo na navedene efekte.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.