Kako automobil može parkirati bez vozača? Pomoću pametnog telefona!

Fotografija članka: Kako automobil može parkirati bez vozača? Pomoću pametnog telefona!

Mukotrpno i frustrirajuće parkiranje automobila možda će uskoro biti stvar prošlosti. Bosch i Daimler su predstavili novu tehnologiju pomoću koje aplikacija na pametnom telefonu parkira vozilo umjesto vas.

Oglas

Svjetska premijera ove napredne tehnologije za automobile predstavljena je u parkirnoj garaži Muzeja Mercedes-Benz, a što ćete moći vidjeti i u video prilogu na kraju vijesti. Automobil koji parkira sam – izgleda zaista impresivno. Ova je pilot usluga automatiziranog parkiranja s pomoću pametnog telefona udružila dvije velike kompanije – Bosch je pružio infrastrukturu, dok automobilska tehnologija potječe iz Daimlera. Nije teško zaključiti kako parkiranje bez vozača štedi vrijeme i smanjuje stres.

Davanjem naredbe s pomoću pametnog telefona vozači sada mogu automatizirano parkirati automobile na njima dodijeljena mjesta bez potrebe za nadzorom kretanja vozila. Ovaj pilot projekt prvi je ovakve vrste na svijetu koje se temelji na infrastrukturi za uslugu potpuno automatiziranog parkiranja u stvarnim uvjetima, s vozačem za volanom ili bez vozača. Zanimljivo je kako će već od početka 2018. posjetitelji će i sami moći iskusiti praktičnu uslugu u garaži muzeja i uštedjeti vrijeme koje bi inače potrošili na parkiranje.

Automatizirana vožnja do parkirnih mjesta i natrag

S pomoću pametnog telefona svatko može rezervirati automobil putem aplikacije. Putovanje počinje kada se automobil samostalno odveze do mjesta preuzimanja vozača. Vraćanje automobila jednako je lako: posjetitelj ostavlja vozilo na prostoru za ostavljanje vozila u garaži i vraća ga s pomoću aplikacije na pametnom telefonu. Kada inteligentni sustav parkirne garaže prepozna vozilo, automobil se pali te ga sustav vodi do njegova mjesta.

Parkiranje bez vozača omogućeno je međudjelovanjem inteligentne infrastrukture parkirne garaže iz Boscha i automobilske tehnologije iz Mercedes-Benza. Senzori ugrađeni u parkirnoj garaži nadziru prolaz za vožnju i njegovo okruženje tijekom navođenja vozila. Tehnologija u automobilu sigurno pretvara naredbe koje dobiva od infrastrukture parkirne garaže u manevre vožnje i na vrijeme zaustavlja vozilo ako je to potrebno. Senzori za infrastrukturu parkirne garaže i komunikacijsku tehnologiju dolaze iz Boscha. Daimler osigurava pilot-vozila i parkirnu garažu muzeja u privatnom vlasništvu. Zajedno s Boschem, oni će definirati sučelje između infrastrukture i vozila te izvršiti potrebne izmjene na tehnologiji senzora i softveru automobila.

Prvo na svijetu odobrenje za rad za parkiranje bez vozača

Saznajemo kako će nakon premijere uslijediti intenzivno testiranje i faza komercijalnog pokretanja. Projekt su od početka nadgledale lokalne agencije: regionalno administrativno tijelo u Stuttgartu i ministarstvo prometa savezne pokrajine Baden-Württemberg te stručnjaci iz tvrtke TÜV Rheinland s ciljem ocjenjivanja radne sigurnosti automobilske tehnologije i tehnologije parkirne garaže. Regulatorna tijela moraju izdati svoje konačno odobrenje prije nego što parkiranje bez vozača bude ponuđeno kupcima, a javnost će se po prvi put u svijetu moći služiti uslugom automatiziranog parkiranja u parkirnoj garaži Muzeja Mercedes-Benz od početka 2018. godine.

Na taj će način Bosch i Mercedes-Benz dobiti uvid u to kako korisnici reagiraju na uslugu automatiziranog parkiranja. Postojeće parkirne garaže moguće je naknadno opremiti tehnologijom infrastrukture. Za operatere parkirnih garaža parkiranje bez vozača značit će učinkovitiju uporabu slobodnih parkirnih mjesta: jednaka veličina prostora moći će primiti do 20% više vozila.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.