Još bolja Google tipkovnica

Fotografija članka: Još bolja Google tipkovnica

Otkad je Google tipkovnica stigla u Play trgovinu, jedna je od osnovnih aplikacija na mojim android uređajima. S obzirom na to da postaje sve bolja, tako će biti dalje.

Oglas

Za zahtjevne korisnike poput mene, koji često tipkaju na nekoliko jezika, koriste Swype funkciju za brže tipkanje, često diktiraju poruke, bilješke i slično, ova je tipkovnica jedan od najboljih izbora, u mnoštvu različitih tipkovnica u Trgovini. Većinom je bolja i jednostavnija od integrirane tipkovnice proizvođača pametnog uređaja. Google je svoju tipkovnicu poboljšavao i prilagođavao nekoliko puta od prvog puštanja, usporedno s razvojem i nadopunjavanjem samog Android sustava. Sada je tipkovnica doživjela još jedan veliki redizajn, kako vizualni, tako i funkcijski. Neke su stvari ostale iste, neke su se izbacile, neke su se nadogradile, neke su potpuno nove.

Čim pokrenete novoinstaliranu aplikaciju, kao i inače kod većine aplikacija Google će vas tražiti anonimno slanje podataka o korištenju, u svrhu poboljšavanja. Ovo možete prihvatiti ili odbiti, a ako se predomislite, uvijek odabir možete promijeniti u postavkama aplikacije.

Mogućnost usporednog korištenja tipkovnica za više jezika osobno mi je jedna od najdražih osobina. U postavkama tipkovnice jednostavno se skinu rječnici za željene jezike, a podržani su gotovo svi svjetski jezici, uključujući hrvatski. Tipkovnica se mijenja jednim klikom što kretanje među jezicima čini jednostavnim i brzim. Ono što je čini kontinuirano nezamjenjivom je, osim prije spomenutih osobina i pametni rječnik, koji uči riječi koje koristite, a nisu dio standardnog jezika, pa tako ni integriranog rječnika. Ovo je jako korisno, kako funkcija automatskog ispravljanja riječi ne bi uvijek iznova označavala neispravnim i ispravljala dijalektalizme i kolokvijalizme. Svi kada tipkamo poruke rijetko kada koristimo književni izričaj, već se dopisujemo na lokalnom dijalektu. Jednako tako Google će upamtiti i druge riječi, kratice, izraze koje često koristite i nuditi vam ih ubuduće.

S najnovijim osvježenjem aplikacije, Google je iz postavki izgleda tipkovnice uklonio dio tema, pa se sada, u skladu s općim Android trendom, zadržao na dva izbora, svjetlom i tamnom material temom. Obje su jednostavne, nenapadne i funkcionalne, baš onakve kakve i trebaju biti. Ako želite, možete omogućiti ili onemogućiti odvojen prikaz tipki kao na fizičkoj tipkovnici, ovisno o vašim preferencijama. Najveća novost je mogućnost korištenja sužene tipkovnice. Ako ste dešnjak ili ljevak i tipkate palcem, a koristite uređaj sa zaslonom od 5’’ ili većim, često je nezgodno dosegnuti slova i znakove na suprotnoj strani tipkovnice. Sada je to manji problem, zahvaljujući opciji suženja tipkovnice u jednom ili drugom smjeru. Klikom na znakove koji se aktiviraju na suženom dijelu tipkovnice, možete prebacivati stranu tipkovnice ili se vratiti na puni prikaz. Naravno, ako vam tipkovnica odgovara upravo onakva kakva je, ne morate omogućavati ovaj način korištenja. Osim u postavkama aplikacije ovaj način brzo možete omogućiti prečacem koji će vam se pojaviti dugim pritiskom na znak zareza na tipkovnici. Na isti način možete i brzo pristupiti postavkama jezika i tipkovnice. Tipkovnicu sada možete prilagoditi i po visini. Ako imate uređaj s manjim zaslonom, opcija koja će vam omogućiti bolji prikaz onog što je iza tipkovnice, uistinu je dobrodošla. Ipak ako imate široke jagodice prstiju ili probleme s vidom i napor vam je pogoditi ispravnu tipku, veća tipkovnica svakako je poželjna. Internacionalni stilovi izgleda tipkovnice, QWERTY i QWERTZ odmah su postavljeni, ali ako koristite neki specifičan jezik ili stil, možete ga ručno prilagoditi svojim potrebama. Još jedna zgodna opcija koju možete omogućiti je pristup interpunkcijskim znakovima dugim pritiskom na pripadajuća slova. Iako je zgodno, simbolima i znakovima se jednostavno pristupa i putem namjenske tipke u lijevom kutu tipkovnice. Uz brz pristup interpunkciji i simbolima, sada je Google integrirao i novi prikaz brojčane tipkovnice, kao i liniju Android emojia te pristup prikazu svih znakovnih i slikovnih “smajlića”.

Dodane funkcije nisu samo estetske prirode. Google je poboljšao načine brisanja unesenog teksta. Omogućeno je brisanje više teksta zadržavanjem pritiska na tipki za brisanje, kao i brisanje povlačenjem pritiska ulijevo. Klizanjem po razmaknici možemo kursor pomicati lijevo ili desno… Također, ako vam Google stalno predlaže neku riječ ili izraz koji ne želite, napokon ga možete ukloniti (npr. forsiranje SAD (USA) za sad u hrvatskom rječniku). Poboljšan je i prikaz riječi koju ste složili klizanjem. Ona se sada prikazuje u traci prijedloga, kako bi bolje vidjeli što pišete i lakše ispravili pogreške.

Sve u svemu, Google je još jednom napravio odličan posao i pokazao da kada već zaprima sve te anonimne podatke o korištenju, barem ih dobro upotrebljava i integrira u svrhu poboljšavanja svojih proizvoda. Ako već imate instaliranu Google tipkovnicu, nova verzija je krenula s nadogradnjom pa je možete očekivati i na svom uređaju. Ako je još nemate na uređaju, potražite je u Play trgovini ili kroz tražilicu i isprobajte.

rsz_screenshot_20160503-102319

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.