Jesu li vaš Smartphone i tablet lijepe cigle ili pametni uređaji?

Fotografija članka: Jesu li vaš Smartphone i tablet lijepe cigle ili pametni uređaji?

Ponukana brojnim prijateljima, poznanicima i potpunim strancima, koji svakodnevno u panici pitaju kako mogu spasiti svoje podatke jer je Smartphone pao u more, razbio se, pokvario, jer su odnijeli na servis, a majstori napravili povrat na tvorničke postavke itd., nisam mogla ne napisati na jednom mjestu barem dio onoga što poručujem njima, a i svima ostalima koji se u ovim recima pronađu.

Oglas

Tehnologija i sve vezano uz nju moja su ljubav i hobi od prvih dana kada sam kao osnovnoškolka sjela za stolno računalo ranih devedesetih godina prošlog stoljeća. Sa stolnih računala zanimanje se širilo tijekom godina na računalnu periferiju, prijenosna računala, mobitele, detalje o hardveru i softveru. Razvojem tehnologija, izgradnjom bolje infrastrukture te pojavom pametnih telefona i tableta, moje korištenje i interes velikim dijelom usmjerilo se na taj sektor. Mala, lako prenosiva tehnika, kompaktnog tijela, a moćne (svakom novom serijom sve moćnije) unutrašnjosti, brzo je postala osnovni dio moje kolekcije. Pametni uređaji, prvenstveno pametni telefoni i tableti nisu simbol revolucije samo u smislu jednostavne prenosivosti hardvera, već su donijeli nevjerojatnu mogućnost neovisnosti i lake dostupnosti podacima u svakom trenutku. Danas Smartphone više ne predstavlja ništa novo. Poznaju ga svi, a istim se služe korisnici u rasponu od djece – koja još nisu stabilna na nogama, do generacija treće dobi – koje više nisu stabilne na svojima.

Prvi “pametni telefon” IBM Simon, pojavio se prije više od dvadeset godina, 1994. godine. Nije to bio Smartphone uređaj kakav danas poznajemo, ali je bio predokus nečeg što stiže u budućnosti. Ako zanemarimo ovih dugih 20ak godina, možemo se uhvatiti jedne druge godine. Prošlo je gotovo desetljeće, otkada je 2007. godine Apple predstavio prvi moderni smartphone i označio kraj jedne ere, ere onih uređaja koje danas nazivamo ”glupim” mobitelima. No ovo nije tekst o povijesti razvoja pametnih uređaja. Ovi kratki podaci važni su nam samo kao osvrt na činjenicu duge prisutnosti pametnih uređaja u našoj svakodnevici.

Vratimo se na ono što je predmet ovog osvrta – dostupnost i sigurnost podataka. Pametni uređaji nisu osmišljeni da bi bili lijepi. Izgled i sve finiji, moderniji materijali stigli su s vremenom kao rezultat borbe za pozornost kupaca. Nisu kreirani ni kao ekstremno mali. Mjerenje debljine u milimetrima i natjecanje optimalnim odnosima incha također je način borbe za isticanjem među sve većom i raznovrsnijom konkurencijom. Razlog stvaranja pametnih uređaja je bio što jednostavniji i brži pristup informacijama te dostupnost vlastitim podacima i datotekama u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu.

rsz_how-to-stay-safe-while-cloud-computing

Od prvog iOSa i Androida, koji se pojavio nepunih godinu dana nakon prvog Appleovog pametnog telefona, ove ideje razvile su se do granica koje tada nismo ni zamišljali. Ono što je nekada bilo komplicirano i zahtjevno na najmoćnijim stolnim računalima, danas je uobičajena sposobnost svakog pametnog telefona i tableta. Dostupnost naših podataka, mogućnost kontrole i upravljanja bilo kojom informacijom na uređaju od svega 4 ili 5’’, nešto je što nas ni nakon toliko godina ne može ostaviti ravnodušnim. Ipak, za ostvarivanje potencijala pametnih uređaja, potrebno je softveru omogućiti pristup podacima koje želimo koristiti.

Današnji uređaji imaju pristojnu količinu memorije. S početnih nekoliko desetaka megabajta došli smo do uređaja s desecima (pa i stotinama, uz eksterne SD kartice) gigabajta prostora za pohranu podataka. Lokalna pohrana je u redu za rad i korištenje, ali već dugo vremena to je samo jedan vid. Ono što korištenjem pametnih načina komunikacije, softvera i hardvera želimo postići je pristup i korištenje svojih podataka i usluga na bilo kojem uređaju, bilo kada i bilo gdje. Hardver, softver, opcije i mogućnost smo dobili. Svakodnevno nam ih osiguravaju tehničari, programeri, proizvođači, IT profesionalci i telekom operateri. Za onaj drugi dio, dostupnost i sigurnost naših podataka na mreži, kako bismo ih mogli koristiti kada i kako želimo, moramo se pobrinuti sami.

Razni uređajiPohrana podataka nešto je što nam je široko dostupno još od širenja stolnih računala. Nekada smo mogli pohranjivati samo male količine podataka na diskete, CDove, DVDove. Pojavom USB stickova, SD kartica, a kasnije i eksternih diskova omogućeno je spremanje sve većih količina podataka lokalno. Razvojem Interneta i World Wide Weba pohrana, dostupnost i dijeljenje informacija dobili su novo lice. Mogućnost spremanja svojih podataka bilo koje vrste putem mreže na udaljene servere besplatno ili uz plaćanje većih količina “spremišta”, promijenili su iz temelja odnos prema pristupu tim istim datotekama. Više podatak ne vežemo za fizičku jedinicu, niti pohranu i pristup povezujemo isključivo s njima. Unatoč svemu ovom, nevjerojatnom napretku, ponekad se i dalje prema svojim uređajima i podacima odnosimo kao kada smo se tek upoznali s prvim stolnim računalom.

Kao zaljubljenica i poznavalac tehnologije, često razgovaram s drugim korisnicima, čitam komentare, osvrte, mišljenja i odgovaram na pitanja. Uz sve prije spomenute pogodnosti novih tehnologija, broj korisnika koji ni nakon toliko godina ne zna kako spremiti i osigurati svoje podatke je zapanjujuć. Više ne govorimo o ranim 90ima, sada govorimo o 2016. godini, u kojoj pametni telefon koriste vrtićka djeca, škole koriste pametne dnevnike, kućanskim aparatima upravlja se na zaslonu mobilnog telefona. Govorimo o vremenu kada se hvalimo i zahtijevamo informaciju, a istovremeno ne poznajemo osnove. Premda gotovo svakodnevno svjedočim kako su ljudi izgubili podatke, slike, dokumente sa svojih SMARTPHONEA, čuđenje i iznenađenje nad takvim situacijama nikako ne jenjava.

Koristiti pametni uređaj, tablet ili mobitel s pristupom internetu, s vanjskom i unutarnjom memorijom, od nekoliko stotina ili više tisuća kuna, a dozvoliti sebi gubitak podataka je, ništa drugo, nego tužno. Čemu uopće koristiti uređaj, ako se koristi kao primitivni mobitel prvih generacija. Pohrana podataka nije važna samo zbog pristupa s bilo kojeg uređaja, već i sigurnosti podataka u slučaju kvara ili smetnji na konkretnom pojedinačnom uređaju, ili potrebe za povratom na tvorničke postavke (Factory/Hard reset) koji čisti memoriju uređaja i vraća softver uređaja u početno stanje. Toliko godina od pojave uređaja, velikom broju korisnika pojam “tvorničke postavke” još uvijek izaziva strah i nešto nevjerojatno zahtjevno i teško. Realno, uz sve mogućnosti pohrane danas, vraćanje podataka na uređaj te ponovno postavljanje resetiranog ili novo kupljenog uređaja je posao od pola sata.

Pametni telefoni i tableti danas sami po sebi omogućuju automatsku , kontakata (većini najveća boljka, mnogi ne znaju kako su im kontakti sinkronizirani na contacts.google.com, iTunesu ili people.live.com), mailova, aplikacija, kalendara, multimedije… na servere vezane uz proizvođača softvera, bio to iTunes, Google ili OneDrive. Ove sinkronizacije mogu se omogućiti već pri prvom paljenju uređaja i kasnije podešavati kroz postavke uređaja i pojedinačnih aplikacija. Ako netko nema povjerenja u takvu vrstu pohrane, postoje deseci dostupnih servera koji nude pohranu podataka u oblake, besplatno ili uz najam – Samsung, Dropbox, Box, Mega… samo su neka od najpoznatijih imena, a tu su i brojni drugi. Nekoliko minuta internet pretrage je dovoljno za otkrivanje opcija.

Ako je uređaj baš pun privatnih podataka i važnih dokumenata, a nepovjerenje i strah od sigurnosti i nadzora oblaka prevelik, to nije jedino rješenje spremanja podataka na sigurno. Pohrana na fizičku memoriju nije jednako zahvalna u smislu dostupnosti, ali ipak je pohrana. Jednom tjedno je dovoljno kopirati sve datoteke unutrašnje memorije uređaja na vanjsku karticu ili ih prebaciti na računalo, kako bi se u slučaju problema s uređajem minimalizirala opasnost od gubitka. Prijenos je moguć na više načina, npr. kabelom ili preko mreže, bolje WiFijem, nego mobilnim internetom zbog količine podataka. Ako se odabire bežični prijenos, opet je opcija bezbroj. Najjednostavnije je aplikacijom poput Airdroida, koji omogućuje povezivanje pametnog telefona i tableta sa stolnim i prijenosnim računalom te uvid i prijenos svih podataka s uređaja. Ako na vašem uređaju kojim slučajem imate ROOT pristup, možete koristiti aplikacije poput te u nekoliko klikova i par minuta spremiti kompletan sustav, podatke i aplikacije, čak i sistemske te mapu uvijek uploadati unoblak za dodatnu sigurnost.

Samo ovo je sasvim dovoljno da u slučaju gubitka uređaja ne izgubite ono mnogo važnije od hardvera, podatke pohranjene u njemu. Puni gubitak najčešći je kod kvarova i nestandardne instalacije softvera. Kada govorimo o povratu softvera uređaja na tvorničke postavke (Factory reset, FR), ako se odradi ispravno i sve prođe u redu, poništavaju se sve postavke uređaja i brišu podaci korisnika, naknadno instalirane aplikacije, unesene šifre, podaci u aplikacijama i slično. Podaci pohranjeni na SD karticama – unutrašnjoj i vanjskoj memoriji uređaja, osim iznimno, u slučaju tehničke pogreške ili vlastitog odabira formatiranja memorije, nisu ugroženi. To znači kako će sve vaše fotografije, glazba, podaci iz datoteka koje su na kartici, npr. poruke i mediji iz aplikacija poput Vibera i WhatsAppa, dokumenti, biti tamo gdje su bili i prije reseta. Pozivi i sms/mms poruke će biti izgubljeni , jer se oni pohranjuju u sistemsku memoriju uređaja, ne internu. Sve ono što ne možete fizički spremiti s memorije u obliku datoteke, možete sinkronizirati i pohraniti aplikacijom vašeg proizvođača ili neovisnom aplikacijama programera. Ako ste pravilno pohranili sve datoteke u oblak, kad se uređaj pokrene, unosom Gmail, Apple, Outlook ili bilo kojeg drugog računa, svi vaši spremljeni podaci putem internet veze automatski će se sinkronizirati na uređaj. Ono što vam preostaje je ručno podešavanje postavki uređaja te pokretanje i provjera aplikacija nakon što se downloadaju. Čak i ako ih ima mnogo ovo sve skupa ne traje predugo, a i ne trebate odraditi odjednom. Aplikacije koje su sinkronizirane povući će podatke u trenutku kada ih prvi put pokrenete.

pametni telefoni

Ako se odlučite sve ove savjete zanemariti i nastaviti po svome, vjerujući kako vas neće baš vaš uređaj izdati i otkazati poslušnost, znajte kako će se to sigurno dogoditi prije ili kasnije. Spašavanje podataka moguće je (koliko uspješno to je druga stvar), ali i prilično skupo. Za najjednostavnije i najjeftinije slučajeve u specijaliziranim privatnim servisima izdvojit ćete od 400 kn na više. Ako se radi o velikoj količini podataka i kompliciranije formatiranju možda ćete morati izdvojiti i cetveroznamenkasti iznos. Zato ne budite lijeni i nezainteresirani. Ne odnosite se prema svom skupom i moćnom uređaju kao prema cigli. Upoznajte ga, naučite koristiti, služite se mogućnostima, a istovremeno se pobrinite za trajnost i sigurnost svih vaših dragocjenih podataka.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.