Jeste li pronašli svoj idealni Launcher? Isprobajte Arrow

Fotografija članka: Jeste li pronašli svoj idealni Launcher? Isprobajte Arrow

Jedan od glavnih razloga zašto volimo Android je zapravo vrlo površan – njegov izgled, točnije činjenica da korisničko sučelje možemo prilagoditi svojim željama do najsitnijeg detalja. Predstavljamo vam Arrow Launcher

Oglas

Ako nam se ne sviđa koji je proizvođač predinstalirao, vrlo jednostavno odaberemo jedan od stotina dostupnih u Google Play Trgovini. Tako jednim klikom potpuno transformiramo izgled, ali i funkcije našeg pametnog uređaja pogonjenog Android sustavom.

Većina nas je isprobala na desetke različitih Pokretača. Obično započnemo moćnim Apex i Nova Launcherima koji nam omogućavaju prilagodbe i najsitnijih detalja koje možemo zamisliti. S druge strane imamo napredne pokretače poput Lighteninga koji nude more prilagođavanja, ali i zahtijevaju malo stručnog znanja. One koji vole minimalizam zadovoljava temeljni i slični. Pametni automatizirani pokretači poput ili omogućuju zanimljiv pristup korisničkim aplikacijama i navikama prateći njegove aktivnosti i implementirajući ih u samo sučelje.screenshot_2016-02-02-16-14-40

Među hrpom zanimljivih pokretača i Microsoft ima „konja za utrku“. Nakon početnih mjeseci beta testiranja i ispravljanja grešaka, sada je nedavno osvježen svakako vrijedan pažnje i isprobavanja.

Ono što treba odmah naglasiti je, iako je potpisnik , ovaj pokretač ne izgleda poput sučelja Windows phone platforme. Možemo reći kako je on ozbiljan iskorak Microsofta u svijet Androida poštujući njegove temeljne postavke. Arrow je zanimljiv, inovativan, drugačiji, ali i dalje su tu dobro poznate ikone aplikacija, statusna traka, prečaci, widgeti i sve ono što „androidaši“ vole.

Nakon instalacije, prilikom prvog pokretanja korisnik odabire iz popisa aplikacija one koje najčešće koristi, a zatim su automatski izlistane na početnoj stranici zaslona – Apps. Tijekom korištenja Pokretač prati korištenje pa na toj stranici dodaje druge korištene aplikacije i dinamički prilagođava njihov redoslijed. Zaslon osim početne Apps stranice, ima još 4 lista. Recent (Nedavno) u vrhu prikazuje posljednjih nekoliko aplikacija koje je korisnik pokrenuo, a ispod je nanizana povijest radnji – pozivi, poruke, slike, emailovi… Do njega je zaslon Widgets na koji možete staviti željene prečace. Imate samo jednu stranicu za widgete, što se možda neće svidjeti onima koji imaju deset zaslona s različitim funkcionalnim widgetima, ali utješno je što možete staviti na tu stranicu widgeta koliko želite, a zatim vertikalno scrollate do njih kao što nam je to poznato iz standardnih izbornika svih aplikacija. S desne strane slijede People (Osobe). Ovaj zaslon sadrži popis kontakata s kojima ste nedavno kontaktirali pozivom ili porukom. U desnom gornjem kutu je prečac za pristup telefonskom izborniku i imeniku. Posljednji unaprijed postavljeni zaslon je Notes & Reminders (Bilješke i podsjetnici) koji vam omogućuje brzi unos kratkih poruka, lista, brzih alarma isl.

screenshot_2016-02-02-16-15-20Svaki zaslon u desnom vrhu ima poznate tri točkice koje označavaju Android izbornik i nude uređivanje stranica i pristup postavkama Launchera.
Uređivanje stranica omogućava promjenu redoslijeda zaslona, izmjenu izbora početne stranice, skrivanje zaslona koji vam ne trebaju, dodavanje prečaca i promjenu pozadinske slike.

Postavke Launchera sadrže prečac za pristup postavkama uređaja, ali i omogućuju provjeru nadogradnji launchera te postavljanje Arrow Launchera kao osnovnog, ako ih korisnik ima više instaliranih na uređaju. Pojedine aplikacije koje ne želite vidjeti na početnom Apps zaslonu (na primjer one koje imate u Docku), povlačenjem možete sakriti. U postavkama Launchera pristupom sekciji Hidden apps (Skrivene aplikacije) možete poništiti izbor ako se predomislite. Set icon pack omogućuje promjenu izgleda aplikacija. Možete izabrati Arrow izgled aplikacija koji će promijeniti ikone osnovnih sistemskih aplikacija ili se igrati i isprobati neke od setova alternativnih ikona iz Play trgovine. U postavkama možete odabrati i prioritetnu aplikaciju za Smsove ili promijeniti jezik launchera. Widget pagination pomoći će vam u korištenju stranice s prečacima. Već sam napomenula kako možete vertikalno nizati željene widgete. Uključite li ovu funkciju s lijeve strane dobit ćete oznaku stranica što će vam olakšati klizanje i traženje željenog widgeta koji vam je trenutno potreban. Zgodna funkcija za one uređaje koji je nemaju predinstaliranu jest zaključavanje uređaja dvostrukim pritiskom na zaslon. Za ovu funkciju je potrebno omogućiti Arrowu upravljanje uređajem i funkcionira na bilo kojem zaslonu, ne samo onom kojeg ste postavili kao Home (Početni). Uzmite u obzir da ova funkcija vjerojatno malo utječe na bateriju uređaja, ali je svakako zgodna. Na žalost dvostruki pritisak djeluje samo za zaključavanje, ne i otključavanje.

Kad sam rekla kako je Microsoft ostao vjeran Androidovim temeljnim pravilima, najviše sam mislila na Dock. Ipak i tu se Arrow poigrao. Na prvi pogled dno zaslona izgleda sasvim uobičajeno. Dock sadrži četiri ikonice željenih aplikacija i središnji poznati gumb koji vodi u izbornik svih korisnikovih aplikacija. Ipak, ako potezom prsta povučete dock prema gore otvorit će vam se zanimljiv izbornik. Aplikacije možete nizati u dva reda, dakle možete staviti devet često korištenih aplikacija. Stvari postaju još bolje jer aplikacije možete grupirati u foldere što vam omogućava da u dock stavite mnogo aplikacija i stvorite grupe po svojoj želji. Za pristup prvom redu ne trebate „otvarati“ dock. Klikom na folder grupa će se otvoriti u vlastitom izborniku.

Osim aplikacija, dock sadrži i prečace za slanje uređaja u Avio mode, upravljanje Wi-Fi vezom, Bluetoothom, rotacijom ekrana i prečac za svjetiljku, tj. paljenje bljeskalice, što je zgodno i uklanja potrebu za instalacijom neovisnih aplikacija ili widgetima na zaslonu uređaja. Vješto je među sve ukomponirana i kontrola svjetline ekrana, a u dnu je također prečac za uređivanje ekrana i pristup postavkama kao i u gornjem desnom kutu. Po meni je ovo višak, budući da se na oba načina brzo i jednostavno pristupa postavkama, ali Arrow je još „mlad“ pa programeri imaju vremena procijeniti koji je način bolji i unositi daljnje izmjene.

Posljednji, ali ne manje važan je izgled izbornika svih aplikacija. Jednako kao i stranica s widgetima izbornik je okomito postavljen i klizimo zaslonom kroz aplikacije nanizane abecednim redoslijedom. Prvi red rezerviran je za nedavno korištene aplikacije što je koncept koji nam je poznat i iz nekih drugih launchera, poput Google Now. S lijeve strane su abecedna slova kojim započinju grupe aplikacija, a s desne statična abeceda koja nam omogućuje brzo scrollanje kroz izbornik i pronalaženje željene aplikacije klikom na početno slovo, što je zgodno ako imate mnogo aplikacija u uređaju (tko ih danas nema, pogotovo na snažnijim uređajima). Kliknete li dulje na pojedinu aplikaciju moći ćete je povući u dock ili je brzo i jednostavno deinstalirati (ako se ne radi o sistemskoj aplikaciji). Desna stranica izbornika sadržava sve Widgete aplikacija koje imate na uređaju. Osim jednostavnog pregleda dostupnih prečaca, jednostavno možete povući željene na Widget stranicu zaslona. Prečaci su označeni slovima abecede jednako kao i aplikacije.

Iako je na prvi pogled Arrow sličan postojećim pokretačima zaslona i vrlo jednostavan, čim ga počnete ozbiljnije koristiti počet ćete otkrivati sve njegove posebnosti. Preporučujem da mu svakako date priliku i odvojite neko vrijeme za korištenje. Ugodno će vas iznenaditi.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.