Izvješće: Google plaća Appleu milijarde da bude zadana tražilica za iOS

Fotografija članka: Izvješće: Google plaća Appleu milijarde da bude zadana tražilica za iOS

Google i Apple možda su konkurenti u sferi tehnologije, ali su i partneri. Zapravo, izvješće objavljeno u CNBC-u kaže da Google plaća Appleu iznos od nekoliko milijardi dolara godišnje.

Oglas

Pozivajući se na tvrtku za istraživanje investicija, Bernstein, CNBC kaže da će Google ove godine platiti oko 3 milijarde dolara za Apple kako bi se osiguralo da će ostati zadana tražilica na iOS uređajima, što je tri puta više u odnosu na prijavljenu milijardu dolara prije tri godine. Taj je novac gotovo u cijelosti profit za Apple što znači da bi Google mogao pružiti ogroman poticaj Appleovom ukupnom prihodu.

Čini se da je to dobar posao za obje strane: Google osigurava prihod od oglasa (njegov glavni izvor prihoda), a Apple dobiva ogroman novac bez ikakvog teškog rada.

Appleovi iOS proizvodi prinose oko 50 posto Googleovim prihodima od mobilnih pretraživanja, što je značajna brojka, no Google bi bez sumnje želio izbjeći plaćanje Appleu za tu privilegiju.

Pitanje je koliko bi Google mogao izgubiti ako ne bude zadana tražilica na iOS uređajima? Vjerojatno bi i tada većina ljudi promijenila zadanu tražilicu na Google.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.