Ivo Andrić 100 godina unazad

Racunalo.com foto

Sve je veći broj artikala koji su po cijeni iznad kupovne snage većine svijeta. Pazaruje se namalo i sve se više traže jevtinije vrste robe. Obilnije kupuju još samo nesigurne platiše. Jedini siguran i dobar posao jesu liferacija za vojsku ili neku državnu ustanovu, ali to ne može svakome da zapne. I državni porezi i općinski nameti bivaju sve veći i mnogobrojniji; strogost pri utjerivanju raste. Iz daljine se osjeća nezdravo ljuljanje na burzama. Dobici koji nastaju od toga idu u nevidljive ruke a štete se protežu do u najudaljenije krajeve monarhije i raspoređuju po sitnoj trgovini, sve do prekupca i potrošača.


Novine se čitaju pohlepno i mnogo, ali površno i nadohvat; svak traži samo one koje na prvoj strani donose senzacionalne natpise, ispisane krupnim slovima. Sitno štampane i sabijene članke malo ko čita. Sve što se dešava praćeno je šumom i bljeskom krupnih riječi. Mlađi svijet ne smatra da je živio tog dana, ako mu uveče, prije spavanja, ne zvone uši i ne blješte oči od onoga što je preko dana čuo i vidio.”


Ivo Andrić bi danas bio bez posla. Nebi imao inspiraciju ponovo pisati ono što je već davno napisao i za što je uostalom dobio i Nobelovu nagradu.


Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.