Ivana Jurin Puhalo nova je pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj

Fotografija članka: Ivana Jurin Puhalo nova je pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj

Hrvatski ogranak BSA | The Software Alliance od danas ima i novu pravnu snagu u svojim redovima. Ivana Jurin Puhalo nova je pravna zastupnica i glasnogovornica BSA u Hrvatskoj.

Oglas

U svom današnjem prvom javnom obraćanju novinarima spomenula je kako će nastaviti s još boljim radom u suzbijanju piratskog softvera u Hrvatskoj. Spomenula je kako je u posljednjih nekoliko godina postotak piratskog softvera smanjen, no on je i dalje vrlo daleko u odnosu na prosjek Europske unije koji je na tridesetak posto. S druge strane Ivana Jurin Puhalo zaključuje kako smo u odnosu na zemlje u okruženju osjetno bolji. Primjerice u Srbiji je postotak piratskog softvera oko 70%, što je za oko 20-ak posto više nego u Hrvatskoj.

Osnovne korake koje Ivana Jurin Puhalo namjerava poduzeti u suzbijanju piratskog softvera su djelovanje na svijest potrošača, edukacija i provedba zaštite prava intelektualnog vlasništva na nacionalnoj razini. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju neće se puno toga promijeniti, kaže Ivana Jurin Puhalo, jer je Hrvatska već uskladila svoje zakonodavstvo s EU zakonima. Ono na čemu će se raditi a to je primjenjivati praksa koja se primjenjuje i u EU.

Ivana Jurin Puhalo nova je pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj

Zanimljiv podatak koji je izrekla Ivana Jurin Puhalo govori kako iako u Hrvatskoj postotni broj piratskog softvera pada, sve je veći broj prijava korištenja nelicenciranog softvera, i to u prvom redu u privatnom sektoru. Čini se kako su u tome svemu državne službe izuzete, iako poznajući stanje državne službe BSA bi itekako imala posla i u državnom i javnom sektoru koji bi trebao biti uzor ostalima.

Točne brojke i postotke, te još neke zanimljive detalje o borbi protiv piratskog softvera možete čuti i u video prilogu niže.

PRESS objava
Ivana Jurin Puhalo će predstavljati BSA, vodećeg svjetskog zastupnika softverske industrije, u svim globalnim i lokalnim antipiratskim programima organizacije te programima zaštite intelektualnog vlasništva, koji uključuju aktivnosti istraživanja, provedbe pravnih aktivnosti, marketinga i odnosa s javnošću, kao i edukacije o softverskom licenciranju, upravljanju softverskom imovinom (Software Asset Management) te ostalim područjima softvera, autorskog prava i intelektualnog vlasništva.

Ivana Jurin Puhalo rođena je u Zagrebu. Završila je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te položila pravosudni ispit pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori. U svojoj odvjetničkoj praksi, specijalizirala je područja prava intelektualnog vlasništva, trgovačkog i korporativnog prava, projektnog investiranja te ugovornog prava. Često je angažirana kao konzultant domaćim i stranim kompanijama prilikom provođenja projektnih investicija, gdje od samog početka karijere stječe značajno radno iskustvo – radeći s inozemnim investitorima, specijalizirajući se u području prava intelektualnog vlasništva, zastupajući vodeće svjetske brendove u svijetu sporta i visoke mode, pružajući konzultantske usluge u području licenčnih i distribucijskih ugovora te registracije i zaštite prava industrijskog vlasništva pri nadležnim tijelima.

Ivana Jurin Puhalo je registrirani zastupnik za žigove pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH, član Hrvatske odvjetničke komore te Hrvatske komore patentnih zastupnika i zastupnika za žigove. Također je i pravni zastupnik neprofitne Udruge nositelja prava na žig „BOA“ (Brand Owners Association), član Skupine za suradnju s nositeljima prava intelektualnog vlasništva SSNOPIV, koordinacije nadležnih državnih tijela za provedbu prava intelektualnog vlasništva te član organizacije INTA (International Trademark Association). Uz navedeno, čest je predavač o temama intelektualnog vlasništva diljem Hrvatske i svijeta.

“Pravno sigurno te inovacijski poticajno okruženje važan je čimbenik rasta domaćih tvrtki, osobito malog i srednjeg poduzetništva, a ujedno je i preduvjet novim investicijama. BSA će svojim djelovanjem raditi na jačanju pravnog okruženja koje će svim poslovnim subjektima koji djeluju u Hrvatskoj osigurati minimalne rizike poslovanja povezanog s korištenjem softvera te veću konkurentnost na tržištu. Također, naša je misija u Hrvatskoj naglasiti važnost pitanja zaštite prava na intelektualno vlasništvo u modernom društvu – samo takvo okruženje može biti osnovom inovativnosti i kreativnosti te daljnjem gospodarskom razvitku,” rekla je Ivana Jurin Puhalo, nova pravna zastupnica i glasnogovornica BSA u Hrvatskoj.

“Pristupanjem Europskoj Uniji, ušli smo u društvo zemalja koje su vrlo napredne po pitanju razumijevanja dobrobiti i važnosti upravljanja nematerijalnom imovinom kao što je softver. U budućem razdoblju, naša je misija da pokažemo ozbiljniji napredak, opravdamo ukazano povjerenje te dokažemo kako je Hrvatska zemlja s definiranim sustavom vrijednosti, koja razumije i prihvaća moderna tumačenja intelektualnog vlasništva i autorskog prava na softver,” zaključila je Jurin Puhalo.

U narednom razdoblju, će sustavno provoditi aktivnosti promocije i zaštite autorskog prava na softver u sljedećim općenitim smjerovima:

•    Jačanje suradnje s državnim tijelima nadležnim za provedbu prava intelektualnog vlasništva
•    Organizacija edukacijskih aktivnosti usmjerenih prema provedbenim tijelima
•    Organizacija edukacijskih kampanja i aktivnosti usmjerenih prema krajnjim korisnicima
•    Nastavak djelovanja po prijavama softverskog piratstva nadležnim tijelima
•    Organizacija i sudjelovanje u akcijama kojima se jača svijest o važnosti prava intelektualnog vlasništva
•    Provedba programa usklađivanja licenci
•    Prisutnost BSA na relevantnim industrijskim događanjima, stručnim skupovima i konferencijama
•    Aktivnosti promocije i kampanje s ciljem jačanja poslovne svijesti o važnosti i utjecaju prava intelektualnog vlasništva kao nematerijalne imovine te njegov utjecaj na bilancu poduzeća
•    Provođenje relevantnih studija i istraživanja o softverskom piratstvu

BSA svakodnevno i dalje zaprima anonimne prijave o softverskom piratstvu putem besplatnog telefona 0800 32 32 32 te e-mail adrese . Prijave koje pobuđuju sumnju na umnožavanje, korištenje ili distribuciju nelicenciranog računalnog softvera, BSA prosljeđuje Državnom inspektoratu ili policiji.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.