IT sigurnost u malim tvrtkama ili PR agencijama

Fotografija članka: IT sigurnost u malim tvrtkama ili PR agencijama

Postoji pet izvora opasnosti kojih se  „maleni“ trebaju čuvati:

Insideri : Sve tvrtke bez obzira na broj zaposlenika s pravom mogu biti zabrinute za vanjsko upadanje u mrežu i krađu podataka, ali ponekad zaposlenici su veća prijetnja. Djelatnici su zapravo odgovorni za uvođenje dobrog dijela zlonamjernih programa u tvrtkinu mrežu. U ovom slučaju najbolji savjet je relativno i osnovan savjet: educirajte osoblje o čuvanju podataka i onemogućite instaliranje aplikacija treće strane.

Društvene mreže: Aktivnosti na društvenim mrežama su raznolike. One su posebice važne PR agencijama, ali i velikom broju ljudi bez obzira na dob. Društvene mreže postale su način života i komunikacije. Putem njih dijeli se široki raspon podataka, uključujući dokumente, multimedijske datoteke i linkove. Najveći problem ovdje je korisničko povjerenje. To znači da korisnici vjeruju linkovima na koje klikaju budući su poslani od strane prijatelja ili kolega, ali isto tako postoji vjerojatnost da linkovi imaju zaraženu vezu. Vrlo mali broj tvrtki ima sigurnosne politike za korištenje društvenih mreža. Međutim, dobar anti-virusni program u ovom slučaju puno pomaže. Također se može koristiti i specijalizirani softver koji dozvoljavaju samo čitanje postova na Facebooku ali ne i objavljivanje.

IM i chat: Znamo da virusi i drugi zlonamjerni programi mogu biti skriveni u datotekama poslanim preko instant poruka. Zato je potrebno uvesti kontrolu uporabe IM. Neželjene komercijalne e-mail poruke, općenito poznate kao spam, uključene su u instant poruke i poznate su kao spim. U raznim slučajevima, spameri šalju tekstualne poruke na ranjiva računala kao što je: "Nerviraju li te ove ove poruke? Posjeti ovaj site". Nakon linkanja dolazi do onesposobljavanja IM, a da bi opet osposobili isti, morate to platiti. Ipak, češće kao korisnici IM primamo samo spam preko Messenger usluge u obliku reklama. Ovdje je važno osigurati da elektronička pošta ne može biti lako prepoznata po IM korisničkom imenu. IM ne bi trebalo blokirati u cjelini, samo određene ključne riječi ili fraze.

Korištenje osobne IT imovine : Vjerojatno u svakoj manjoj tvrtki zbog operativnosti samog posla, zaposlenici koriste svoje laptope ili netbookove za rad. To povećava rizik od zlonamjernih programa koji se mogu prenijeti na tvrtkinu mrežu. Zabraniti rad zaposlenicima na privatnoj opremi nije u redu, ali je učinkovito. Postoje i drugi način sprječavanja prijenosa zlonamjernih programa. To je korištenje virtualizacijske tehnologije za stvaranje virtualne sigurne zone unutar hardvera.

USB stikovi i vanjski HD diskovi su posebno dobri u širenju zlonamjernog softvera – malvera. Softver se neprimjetno instalira na računalo, preuzima kontrolu nad računalom i obavlja štetne radnje na njemu bez znanja ili dozvole vlasnika. Nesmetano korištenje USB stikova je nepotreban rizik. Što učiniti? Potrebno je podesiti antivirusni softver da automatski skenira USB stik i vanjski prijenosni disk prije pristupanja bilo kojoj datoteci na njima.

Sve u svemu, iako ste mala tvrtka ili agencija, morate imati neke stvari blokirane u cilju sigurnosti vaših podataka i same mreže.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.