ISVU: Informacijski sustav visokih učilišta implementirala jubilarna 100. ustanova

Fotografija članka: ISVU: Informacijski sustav visokih učilišta implementirala jubilarna 100. ustanova

Konferencijom za novinare održanom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, obilježena je implementacija Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) na 100. visokom učilištu u Republici Hrvatskoj.

Oglas

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu je 25. ožujka 2013. godine implementiralo Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), te je prebacio podatke o svojim studentima u ISVU i time postalo 100. visoko učilište koje je implementiralo ISVU, a ujedno su tom implementacijom i sve sastavnice (33) Sveučilišta u Zagrebu implementirale ISVU.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra, prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, predsjednik Savjeta ISVU, te dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca. Tom je prilikom pomoćnica ministra izjavila da „zahvaljujući višegodišnjim nastojanjima MZOS-a vezanim uz razvoj i implementaciju ISVU-a, sveučilišta, veleučilišta i visoke škole imaju na raspolaganju moćan sustav za podršku procesu studiranja, te za prikupljanje i analiziranje podataka važnih za upravljanje i odlučivanje u visokom obrazovanju“. „ISVU utječe na povećanje točnosti i dostupnosti informacija, a posebno je važno što doprinosi donošenju odluka i izradi planova i strategija utemeljenih na konkretnim činjenicama i podacima. Nadalje, usvajanje standarda koji su potrebni za implementaciju ISVU-a imaju pozitivne efekte na kvalitetu i učinkovitost“ naglasila je pomoćnica ministra.

Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU) primjenjuje se na većini visokih učilišta u Republici Hrvatskoj za provedbu postupaka i procedura vezanih uz proces studiranja, koje provode studentske referade, ali i sami studenti i nastavnici. Visoka učilišta koja koriste ISVU su iz raznih znanstvenih, stručnih i umjetničkih područja, iz svih regija Republike Hrvatske te su različitih statusa i veličina – od samostalnih visokih škola preko fakulteta i veleučilišta do sveučilišta.

Kroz sustav se vode potpuni podaci o studiranju pojedinog studenta, od upisa na visoko učilište nakon državne mature (ranije razredbenog postupka), svi izlasci na ispit, upisi više godine pa sve do završetka studija. Studenti imaju uvid putem Studomata u gotovo sve podatke koji su o njima zabilježeni, a poslovna pravila, kao, primjerice, upis više godine, temelje se na tim podacima i parametrima zabilježenima u sustavu.

„ISVU je izuzetno složen informacijski sustav koji uspješno podržava procese studiranja na stvarno velikom broju visokih učilišta u Hrvatskoj. S obzirom da ga aktivno koristi više od 130.000 studenata i 11.000 nastavnika i zaposlenika visokih učilišta i to 24 sata svakoga dana tijekom cijele akademske godine, te da se svakodnevno javljaju nove potrebe i želje vezane uz funkcionalnosti sustava i njegovu interoperabilnost s drugim sustavima – održavanje, pouzdan rad i razvoj ISVU predstavljaju trajan izazov za Srce i jedan od središnjih poslova kojima se danas Srce bavi“ istaknuo je ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

ISVU čini sedam većih korisničkih modula (Studiji i studenti, Studomat, Ispiti, Nastavnički portal, Skladište podataka, Kadrovi, Raspored), nekoliko manjih korisničkih modula te veći broj različitih servisa, od web stranica sustava do središnje baze podataka, a koji su nužni za ispravan rad sustava.

Prvi evidentirani upisni list na produkcijskom sustavu je napravljen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu 12. srpnja 2001. Uz FSB, prvi korisnici ISVU su Medicinski, Građevinski i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji su implementirali ISVU tijekom 2001. godine.

Informacijski sustav visokih učilišta razvio je tim s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, koji je vodila prof.dr.sc. Mirta Baranović.

Brigu o održavanju ISVU 21. listopada 2004. godine preuzima stručni tim Centra potpore ISVU koji je tada uspostavljen u Sveučilišnom računskom centru (Srcu), a u kolovozu 2011. godine Srcu su povjereni i poslovi razvoja programske podrške za ISVU.

ISVU danas:
• 11.011 (10.379 početkom siječnja 2013.) korisnika sustava (ne računajući studente).
• 132.202 (125.085 početkom siječnja 2013.) studenata koristi Studomat.
• 137.100 (131.689 početkom siječnja 2013.) studenata ima evidentirane upisne listove za akademsku godinu 2012./2013.

ISVU središnja baza podataka sadrži 121 GB podataka, a 100 visokih učilišta vodi podatke za studente kroz ISVU.

U 2012. godini:
• zabilježeno je 6.957.551 prijava za rad sa Studomatom. Najveći broj prijava zabilježen je u veljači, lipnju i rujnu 2012. za vrijeme ispitnih rokova i upisa. Broj prijava tada je bio veći od 1.000.000. Najmanji broj prijava zabilježen je u prosincu, njih 167.744.
• provedeno je 1.553.363 ispita. Najviše ispita provedeno je u lipnju, njih 400.093.
• izdano je ukupno 412.918 potvrda. Preko Studomata je izdano 273.194 potvrda (66 posto ).
• provedeno je 16.830 završnih i diplomskih radova.

ISVU Informacijski sustav visokih učilišta 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.