Istraživanje: iPhone 5 i Galaxy S4 idealni pokloni mobilnih operatora korisnicima

Fotografija članka: Istraživanje: iPhone 5 i Galaxy S4 idealni pokloni mobilnih operatora korisnicima

Anketa je napravila Tvornica istraživanja među hrvatskim građanima donijelo je zanimljive podatke. Najtraženiji su Galaxy S4 i iPhone 5, ali ima i drugih zanimljivosti.

Oglas

Tvornica istraživanja, neovisna agencija za istraživanje i analiziranje tržišta i javnih mišljenja, donosi najsvježije informacije o popularnosti tržišnih marki pametnih mobilnih telefona (smartfona) u Hrvatskoj. U ispitivanju koje je agencija zaključila tijekom lipnja je sudjelovalo preko 1.300 građana različitih dobnih skupina iz svih regija Hrvatske. Cilj je bio utvrditi što su trenutačne želje, a što stvarnost kada je u pitanju izbor mobilnih telefona te koliko su korisnici vjerni određenoj liniji proizvoda, odnosno njihovim proizvođačima. Osim uređaja kojeg trenutačno posjeduju i koriste ispitanike se u sklopu ankete pitalo koji bi smartfon htjeli kada bi ga mogli dobiti na poklon od svojeg mobilnog operatora.

Podaci pokazuju da bi polovica ispitanika ovo ljeto željela osvježiti poklonom u vidu Appleovog iPhone 5 (26 posto) ili Samsungovog Galaxy S4 smartfona (24 posto). Na trećem mjestu želja je Sony Xperia, a iza koje slijede Nokia Lumia, Samsung Galaxy Note 2 i HTC One. Svi ostali smartfoni su želja samo 13 posto korisnika, ali ujedno i stvarnost za većinu s obzirom na to da si izvan želje za poklonom tek mali broj može priuštiti uređaje koji se nalaze u cjenovnom rangu prosječnog prijenosnog računala.

iPhone 5 bi najradije željeli Zagrepčani (njih 28 posto), a najmanje Istrijani i Primorci (23 posto). Samsung Galaxy S4 je najpoželjniji u Slavoniji i Baranji gdje 26 posto ispitanika iz regije navodi ovaj smartfon kao svoj prvi izbor za poklon. Najmanje ga žele u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj (22 posto ispitanika iz ove regije). Zanimljivo je da oba uređaja češće žele žene nego muškarci. Središnja i sjeverozapadna Hrvatska je od svih regija izrazila najveću želju za Sony Xperia paletom smartfona (15 posto), dok suprotno vrijedi za Istru i Primorje u kojoj ove uređaje na poklon želi njih samo 10 posto. Također valja napomenuti da se, za razliku od iPhonea 5 i Galaxyja S4, Xperia više sviđa muškarcima nego ženama.

Nokiu Lumiu bi na poklon najviše željeli Istrijani i Primorci (13 posto ispitanika iz regije), a najmanje Dalmatinci (samo osam posto). Pozamašni Samsung Galaxy Note 2 je također najpopularniji u Istri i Primorju, budući da je 11 posto ispitanika iz regije istaknulo kako bi za poklon htjelo baš ovaj smartfon. S druge strane, najmanje ga vole stanovnici središnje i sjeverozapadne Hrvatske (samo 7 posto). Također valja napomenuti da ga više žele muškarci nego žene, a što se jednim dijelom može objasniti njegovim estetsko-funkcionalnim karakteristikama. Središnja i sjeverozapadna Hrvatska od svih je regija izrazila najveću želju za smartfonom HTC One (10 posto ispitanika), suprotno Istri i Primorju gdje ga želi samo tri posto ispitanika. Kao i u slučaju Galaxy Note 2 smartfona, HTC One je popularniji kod muškaraca nego žena.

Mlađe osobe do 19 godina u najvećem broju slučajeva na poklon žele iPhone 5 i Galaxy S4 (preko 50 posto ispitanika iz ove skupine), dok s druge strane Lumiu želi najviše osoba starijih od 56 godina (27 posto skupine). Galaxy Note 2 i HTC One najbolje „prolaze“ kod populacije između 20 i 35 godina, a Xperia smartfone najviše žele osobe iz dobne skupine od 46 do 55 godina.

Korisnici iPhone smartfona su daleko najlojalniji s obzirom na to da bi 72 posto onih koji danas imaju taj uređaj na poklon željelo isti ili neki novi Appleov model. Korisnici Samsungovih mobitela su na drugom mjestu. Tako 53 posto ispitanika koji trenutačno imaju neki od njihovih uređaja ističe kako bi u slučaju mogućnosti dobivanja poklona od operatora izabrali Samsungov smartfon. Korisnici HTC-ovih mobilnih telefona su treći, s 38 posto onih koji trenutačno posjeduju neki njihov model, a koji bi ujedno željeli poklon u vidu HTC-ovog pametnog telefona.

S druge strane, samo 10 posto postojećih korisnika LG-ovih mobitela ističe kako bi se prilikom izbora poklona odlučilo za neki LG-ov smartfon.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.