Istraživanje: europska mala i srednja poduzeća sve više motivirana nematerijalnim rastom

Fotografija članka: Istraživanje: europska mala i srednja poduzeća sve više motivirana nematerijalnim rastom

78 % vlasnika malih i srednjih poduzeća u Europi vjeruje da tehnologija može uštedjeti vrijeme,    dok 72 % smatra da tehnologija može učiniti poslovanje fleksibilnijim.

Oglas

Microsoft je u suradnji sa sveučilištem Hult International Business School proveo istraživanje među malim i srednjim poduzećima u Europi kako bi ustanovio što ih motivira u poslovanju. Istraživanje koje je provedeno na 13.000 poduzeća u 19 zemalja pokazalo je između ostalog kako ih, bez obzira na to što je novac gotovo uvijek u vrhu prioriteta, sve više motiviraju nematerijalni čimbenici. Kreiranje novih proizvoda, bolja povezanost s klijentima i partnerima te osobni i profesionalni razvoj zaposlenika elementi su na kojima definiraju rast što je izrazito važno jer mala i srednja poduzeća čine čak 99 % europskog tržišta i svake godine doprinose ekonomiji sa oko 3.9 bilijuna eura, a pri tome zapošljavaju 90 milijuna ljudi.

Cilj svake tvrtke je rast, a istraživanje je pokazalo da ga mala i srednja poduzeća žele ostvariti na zanimljiv i ponešto neočekivan način. Dok je zarada jasan prioritet tek za 37 % poduzeća, njih 43 % mjeri rast kroz usavršavanje vještina, kvalitetu proizvoda i kvalitetu u komunikaciji s klijentima uz napomenu da posao percipiraju kao zabavu. Većina europskih malih i srednjih poduzeća kao prioritet ističe odnose s klijentima/kupcima te vjeruju da su korisnička podrška i kvaliteta podrizvoda ključni za uspjeh.

Također, iz istraživanja je vidljivo da su mala i srednja poduzeća optimistična što se tiče tehnologije i mogućnosti koje pruža. 78 % poduzeća vjeruje da im tehnologija može uštedjeti vrijeme, dok 72 % njih smatra da im tehnologija može učiniti poslovanje fleksibilnijim. 50 % ispitanika misli da tehnologija može unaprijediti monotone poslove kao što je komunikacija s kupcima, računovodstvo ili analiza poslovnih podataka. Unatoč tomu, i dalje su neodlučni prema ulaganju u tehnologiju pa tako tek 41 % smatra da dovoljno ulaže u tehnološka rješenja.

Oko 70 % ispitanih poduzeća reklo je da želi znati što korisnici misle o njihovom proizvodu, ali da je u komunikaciji uloga tehnologije još uvijek na niskoj razini. Više od četvrtine ispitanih oslanja se na izravnu, face to face komunikaciju, dok 21 % njih koristi mobitel kao primarno sredstvo komunikacije. U današnjem svijetu interaktivnog tržišta takva komunikacija više nije dovoljna te je potrebno da i mala i srednja poduzeća krenu s digitalnom transformacijom.

Softversko poslovanje te poslovanje temeljeno na oblaku omogućuju automatizaciju poduzeća što dovodi do više slobodnog vremena kojeg vlasnici mogu posvetiti daljnjem razvijanju svojih proizvoda, zaposlenicima, klijentima pa i svojim obiteljima. Iz tog razloga, tehnološke inovacije trebale bi biti dostupne svim poduzećima, bilo da je riječ o Microsoftovim alatima za produktivnost ili umjetnoj inteligenciji. Na taj će način poduzeća profitirati i ekonomski i u ostalim zacrtanim ciljevima koje su istaknuli ispitanici.

Iako 72 % malih i srednjih poduzeća vjeruje da tehnologija uvelike može pomoći rastu u željenom smjeru, još uvijek postoje tvrtke koje smatraju kako je tehnološka revolucija samo prelazak s papira na računalo. Ipak, čak 37 % ispitanika svjesno je da ulaže premalo u smjeru transformacije što govori da su vlasnici sve više svjesnije pogodnosti koje tehnologija donosi.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.