ISTRAŽILI SMO: tarife za mobitele (pretplata)

Fotografija članka: ISTRAŽILI SMO: tarife za mobitele (pretplata)

Obrađujemo sve trenutno dostupne pretplatne tarife za mobitele. Ako želite uštedjeti ovog Božića, ne trebate ići nikamo dalje.

Oglas

U nastavku ćete moći pronaći sve tarife koje nude domaći operateri u promociji Zima 2014, a uz koje se dobiju mobiteli uz značajan popust. Posebno ćemo objaviti tarife na bonove i ostale koje ne nude tolike popuste na mobitele. Svjesni smo da su moguće i određene promjene kako vrijeme prolazi pa se obvezujemo sve promjene ažurirati i istaknuti ih zvjezdicom.

Ovu seriju članaka napisali smo neovisno, objektivno prema raspoloživim podacima, u komunikaciji s telekomima, te u najboljoj namjeri, a kako bi vam pomogli u odabiru svojih novih paketa, tarifa i uređaja.

Pogledajte tarife, dobijte dojam koja vam se tarifa sviđa i onda pogledajte .

Tarife na pretplatu

Za razliku od prije par godina kada ste tarife plaćali 200 i više kuna mjesečno da biste mogli imati jači mobitel, danas jače mobitele dobijete već uz tarife od 130 kn mjesečno, ali morate dodatno nadoplatiti za jači mobitel i do 100 kn svaki mjesec. Na kraju vam se svede na isto. Doduše, više dobijete u tarifama za istu cijenu što je znatan pomak.

U sljedećem pregledu molimo da zapamtite da na sve tarife plaćate još dodatno 15 kn mjesečne naknade koja ide državi.
Sve tarife uključuju PDV. Tarife su računate uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca.

Ne propustite pročitati pogodnosti za prijelaz i program vjernosti pojedinog operatera! Želite li iskoristiti pogodnosti za prijelaz, dovoljno je “skočiti” kod bilo kojeg drugog operatera uz potpisivanje ugovora bez ugovorne obveze i nakon prebacivanja broja se vratiti nazad.

Stvari koje pohvaljujemo smo označili oznakom Bravo!

Ponuda tarifa

  (kliknite na tablicu za uvećani prikaz)

 

1) Analiza: u Vipu nikako ne preporučamo prve dvije tarife – dovoljno je malo više dopisivanja ili jedan poziv prema drugoj mreži i već ste praktički na cijeni L tarife. Bez granica L je pak izvrsna tarifa koja jedina nudi pravi flat u Hrvatskoj! Bravo! 

Dostupne su još tarife i XL i XXL u ponudi Vipa koje nas nisu previše privukle zbog ponude, ali ćemo ih obraditi u pregledu cijena mobitela. Praktički za 60, 90 ili 140 kn više na XL dobijete 1 GB prometa više i Vip TV za van te još malo minuta prema i unutar EU.

2) Pogodnosti uz prijelaz i program vjernosti: o ovome planiramo napisati detaljniji članak kroz nekoliko dana. Ako želite potpisati ugovor u Vipu, ne budite blesavi – iskoristite ponudu za prijelaz! Ako ste na Vipu, prijeđite na neku drugu pretplatu na par dana i vratite se nazad. Cijene tarifa su tada redom 45 kn, 80 kn i 130 kn tijekom sva  24 mjeseca! Ako ste već na drugoj mreži i želite Vip, jednostavno odite u Vip prodajni centar i dobit ćete ove popuste. Prema tome, jedina flat tarifa je u Vipu dostupna već za 130 kn.

3) Ostalo: Istaknuli bismo još da Vip nudi dodatan popust od 10 kn za Bez granica S, 15 kn za Bez granica M i 30 kn za Bez granica L tarifu tijekom sva 24 mjeseca ako imate kod njih uzet duo ili trio paket. Tada je Bez granica L dostupna već za 100 kn mjesečno (uz pogodnost prijelaza). Uz to, u tarifi L i tarifama XL i XXL, možete dobiti i minute prema i unutar EU.

 (kliknite na tablicu za uvećani prikaz)

1) Analiza: Tarife namijenjene i jačim i slabijim korisnicima koje su ravnomjerno raspoređene. Oni koji žele jaču tarifu od XL, imaju XXL tarifu koja košta 350 kn i praktički nudi flat pozive i sms uz 5 GB uključenog prometa.

2) Pogodnosti uz prijelaz i program vjernosti: Ovo je prilično komplicirano područje. Postojeći korisnici više nemaju skupljanje bodova, već imaju na raspolaganju gornje cijene tarifa. Ali na to dobiju popuste za mobitele vidljive kada na označite “produljenje ugovora” koji se kreću u prosjeku 700 kn za većinu, te 1000 kn za iPhone 6. Novi korisnici pak ne dobivaju popuste na mobitele kao postojeći korisnici, ali dobiju tarifu XL za 155 kn mjesečno (popust od 840 kn).

3) Ostalo: HT nudi izvrsnu opciju naziva 4G+ dostupnu u tarifama Plan za surfanje L i Plan za zabavu XL (te u tarifi XXL, ovdje neobrađenoj). Za samo 15 kn mjesečno prvih 12 mjeseci, dobivate 2 GB prometa po maksimalnoj brzini. Bilo je vrijeme da cijena GB padne. Bravo!

Uz to je korisnicima za dodatnih 40 kn mjesečno dostupna opcija Flat za 40 kn mjesečno u tarifama L i XL.

 (kliknite na tablicu za uvećani prikaz)

1) Analiza: Tele2 nudi također ravnomjerno raspoređene tarife brojnim korisnicima. Dapače, osim ove tri, Tele2 nudi još sedam tarifa koje možete . Pogledajte zadnjih 6 računa i odaberite pravu. Te tarife nismo obrađivali jer je zanimljivo da Tele2 ne nudi razlike u popustima na mobitele odabirom veće tarife. Na prvi pogled nam je bilo čudno, ali pohvaljujemo jer je ovo najjednostavniji način računanja  ukupne cijene! (iznimka je tarifa 50 uz koju su mobiteli znatno skuplji) Bravo!
Napominjemo da navedeni podatkovni promet na Revoluciji vrijedi samo prvih 12 mjeseci. Nakon toga se smanjuje na 1 GB. Zbog ovoga možete razmisliti o Mix Tarifi 150 koja donosi 1000 min prema svima, 1000 SMS poruka i 3,5 GB podatkovnog prometa.

2) Pogodnosti uz prijelaz: Tele2 nema javno objavljenog sustava nagrađivanja i nema dodatnih pogodnosti za prijelaz. No, od kolega koji su na Tele2 neko vrijeme, saznali smo da su redom dobivali popuste do 400 kn na mobitele ovisno o tarifi koju koriste i koliko dugo su tamo. Tako je Tele2 neslužbeni pobjednik ove kategorije jer nema veće pogodnosti za nove korisnike od starih. Budući da nemamo provjereno ovu informaciju, ne možemo službeno dati Bravo!

3) Ostalo: Treba napomenuti da Tele2 jedini nema flat internet promet. Kada potrošite 2 ili 3 GB prometa koliko imate uključeno, počinju vam se naplćivati dodatni MB.

Nakon što ste pogledali tarife i odabrali željenu,

Zaključak

Zamjetno je doduše da trendom snižavanja cijena tarifa i porastom cijena mobitela, raste i prodaja mobitela preko oglasnika. Nerijetko je moguće uštedjeti odabirom tarife na bonove i odabirom skupljeg mobitela preko oglasnika ili ovlaštenog dućana.
Primjer: ako za LG G3 uzmete tarifu koja košta 130 kn mjesečno, morate još nadoplatiti svaki mjesec 100 kn i jednokratno platiti 500 kn. Tada mobitel ukupno košta oko 3000 kn. U nekim trgovinama ga je čak moguće kupiti za 3500 kn, a tu razliku pokrijete time što uštedite na tarifi jer su tarife na bonovima najpovoljnije.

Riješenje ne vidimo u smanjenju cijena mobitela (jer operateri to ne vole raditi), već u ponudi ozbiljnijih cjelovitih paketa koji uključuju i fiksne usluge i mobilne usluge. To je nešto što nijedan operater nažalost nema ni ove zime.

Vjerojatno će vas zanimati i ove teme:

1. Tarife za mobitele (pretplata) – upravo ga čitate :)

 (ažurirano: 17. prosinca)

 (datum objave: 4. prosinca)

 (datum objave: 5. prosinca)

(datum objave: 8. prosinca)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.