Istraživanje: koliki su inovacijski kapaciteti hrvatskih tvrtki?

Fotografija članka: Istraživanje: koliki su inovacijski kapaciteti hrvatskih tvrtki?

U tu je svrhu pokrenut HKI (Hrvatski Kvocijent Inovativnosti) projekt koji je usmjeren na istraživanje i vrednovanje inovativnosti hrvatskih tvrtki te dodjelu priznanja najboljima. Obuhvaća prvo istraživanje inovacijskih kapaciteta hrvatskih tvrtki za sustavnu izgradnju, upravljanje i učinkovitu primjenu poslovnih inovacijskih postupaka, procesa i modela koji dovode do stvaranja inovativnih proizvoda i usluga. HKI su razvili vrhunski hrvatskih stručnjaci, a temelji se na najboljoj međunarodnoj praksi u području inovativnosti.

Projekt su pokrenuli tvrtka Sense Consulting, tjednik Lider i veleučilište VERN.

PRESS objava
ZAGREB, 21. veljače 2011. – Savjetnička tvrtka Sense Consulting, tjednik Lider i veleučilište VERN pokrenuli su projekt "Hrvatski kvocijent inovativnosti – HKI" – prvo istraživanje koje mjeri inovacijski kapacitet hrvatskih tvrtki. Projekt obuhvaća istraživanje inovacijskog kapaciteta hrvatskih tvrtki i dodjelu priznanja za sustavnu izgradnju, upravljanje i učinkovitu primjenu poslovnih postupaka usmjerenih na inovativnost te procesa i modela koji dovode do stvaranja novih proizvoda i usluga. Usporedno istraživanje i rangiranje domaćih tvrtki osigurat će uvid u stanje inovacijskog kapaciteta hrvatskog gospodarstva te omogućiti njegovu usporedbu s drugim gospodarstvima. Istraživanje se provodi metodologijom koju su vodeći domaći stručnjaci za inovacije posebno razvili u ovu svrhu uz korištenje najbolje međunarodne prakse.

Prikupljanje podataka provest će se tijekom veljače i ožujka, a rezultati će se publicirati u tjedniku Lider te na HKI web stranici – u obliku završne studije koja će uključivati i preporuke za poboljšanje u svim segmentima inovativnosti. Ispunjavanjem standardiziranog upitnika na HKI web stranici, tvrtke mogu preispitati svoje inovacijske procese i upravljanje vlastitom inovativnošću te po želji saznati kako poboljšati svoju inovativnost. Po tri tvrtke iz različitih veličinskih kategorija (male, srednje i velike) s najvišim kvocijentom inovativnosti dobit će posebna priznanja i biti prepoznate kao lideri inovativnosti u Hrvatskoj za 2011. godinu.

Vedran Antoljak, generalni direktor Sense Consulting-a izjavio je kako tvrtke sudjelovanjem u istraživanju dobivaju procjenu svoje inovativnosti, odgovor na pitanje kakav inovacijski kapacitet posjeduje tvrtka u usporedbi s drugim tvrtkama iste veličine te kako ga poboljšati. „HKI mjeri postavke u tvrtki koje su potrebne za stvaranje novih i inovativnih proizvoda i usluga nužnih za održavanje konkurentnosti i dugoročan rast tvrtke. Cilj ovog istraživanja je ukazati na izravnu vezu između razine inovacijskog kapaciteta tvrtke i njenu poziciju na tržištu. Sve tvrtke koje ispune standardizirani HKI upitnik, osim što ostvaruju mogućnost dobivanja posebnog priznanja kao tvrtke s najvišim kvocijentom inovativnosti, dobit će i besplatnu preporuku kako osnažiti vlastiti inovacijski kapacitet.“ – istaknuo je Antoljak.

Rezultati ovog istraživanja osigurat će jasnu sliku stanja inovativnosti hrvatskog gospodarstva, kao i njegovu usporedbu sa svjetskim standardima, što će biti među prvim istraživanjima takve vrste u Hrvatskoj. Proces prikupljanja podataka provodi se pomoću standardiziranog web-upitnika, koji se može ispuniti na web stranici .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.