ISPROBALI SMO interaktivnu HAKOM-ovu kartu korištenja Interneta u Hrvatskoj

Fotografija članka: ISPROBALI SMO interaktivnu HAKOM-ovu kartu korištenja Interneta u Hrvatskoj

Radi se o vrlo korisnom interaktivnom portalu koji prikazuje brzina širokopojasnog pristupa Interenta u Hrvatskoj. Ako vas je zanimalo kakva je situacija u vašem kraju, sada više ne morate nikoga pitati.

Oglas

Kako kažu u HAKOM-u, svrha nadogradnje je nadopuna mapiranja širokopojasnog pristupa s podacima potrebnim prilikom pripreme projekata izgradnje širokopojasnih pristupnih mreža za financiranje sredstvima iz EU fondova te za praćenje ispunjenja ciljeva Digitalne agende na razini grada i općine ili gradske četvrti grada Zagreba.

Portal je od danas javno dostupan svim zainteresiranim građanima s kartom prikaza korištenja brzina širokopojasnog pristupa. Karta obuhvaća prikaz podataka o ugovorenim brzinama (2 Mbit/s i većim) nepokretnog širokopojasnog pristupa kućanstava (tzv. take-up rate), a podaci su prikazani u obliku interaktivne karte do najnižih razina lokalne samouprave. Nadogradnja Interaktivnog portala novom tematskom cjelinom “Prikaz korištenja brzina širokopojasnog pristupa” predstavlja novu funkcionalnost čija je svrha pomoć jedinicama lokalne samouprave u analizi korištenja brzina širokopojasnog pristupa na njihovom području. Na taj način može se pratiti ispunjenje ciljeva Digitalne agende na razini grada i općine u Hrvatskoj ili gradske četvrti grada Zagreba te identificirati uspješnost korištenja državne potpore i potpore iz fondova EU-a.

Sukladno smjernicama Europske unije u Digitalnoj Agendi za Europu 2020. postavljeni su ciljevi da 2020. svim kućanstvima u Europskoj Uniji bude dostupan širokopojasni pristup s brzinama od najmanje 30 Mbit/s te da barem 50% kućanstava ima pretplatu na širokopojasni pristup s brzinama od 100 Mbit/s i više. Kako bi se ti ambiciozni ciljevi i ostvarili, za gradnju pristupnih mreža s takvim brzinama pristupa bit će neophodno koristiti državne potpore i potpore iz razvojnih fondova Europske Unije. Takve potpore su moguće samo na područjima gdje ne postoje pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) te nije prisutan ni komercijalni interes privatnih ulagača, odnosno operatora. HAKOM je u tom smislu, a kako bi jedinicama lokalne samouprave olakšao pripremu projekata izgradnje širokopojasnih pristupnih mreža, prije godinu dana objavio prvu verziju Interaktivnog portala s prikazom područja dostupnosti širokopojasnog pristupa, koji je u međuvremenu nadograđen i unaprijeđen i s drugim tematskim cjelinama. Ovime jedinice lokalne samouprave i zainteresirani ulagači dobivaju jedinstven alat za dokazivanje opravdanosti traženja potpora, što bi trebalo ubrzati i olakšati pripremu projekata financiranih iz razvojnih fondova Europske unije.

I vi želite isprobati ovaj HAKOM-ov interaktivni portal? Ništa lakše! Naravno, sve je javno i besplatno dostupno, a kompletnu kartu možete pronaći na . Ako nas pitate, ovo su vrlo korisni i zanimljivi podaci.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.