Isporuka Chromebook računala nastavlja rasti

Fotografija članka: Isporuka Chromebook računala nastavlja rasti

Nakon odlične 2016. godine, predviđanja za 2017. godinu govore kako će isporuka i dalje rasti za oko 16,3%.

Oglas

Ono što je zanimljivo, Chromebook računala su do sada primarno bila korištena u edukativne svrhe, odnosno u školama, no čini se kako se i to mijenja, bolje rečeno širi se to tržište. Ova je priča tim zanimljivija jer se usporava tržište PC računala koje je već godinama u konstantnom padu. Ali ako malo bolje razmislite i uključite logiku, to je potpuno normalno.

Ipak, neke kategorije PC računala su u porastu, kao što su hibridni 2-u-1 uređaji, te Chromebook računala koja su samo u 2016. godini rasla čak 38%. Gartner prognozira kako će i u 2017. godini isporuka Chromebook računala rasti za dodatnih 16,3%.

U 2016. godini isporučeno je 9,4 milijuna Chromebook računala, dok je godinu dana ranije isporučeno 6,8 milijuna. Istina, to je samo mali postotak od ukupnog broja od 270 milijuna PC računala isporučenih prošle godine (pad od 6,2% u odnosu na 2015. godinu), ali brojke Chromebook računala rastu.

I analitička kuća IDC također predviđa rast Chromebook računala u dvoznamenkastom broju. Prognoza za 2017. godinu je kako će isporuka Chromebook računala narasti na 10,9 milijuna, dok bi u 2018. godini trebala još narasti za 8,6% na 11,9 milijuna.

Najveća tržišta za Chromebook računala su učionice u Americi, nordijskim zemljama, Australiji i Novom Zelandu. Zanimljivo je kako je u Aziji gotovo zanemaren. Tamo dominira Windows OS. Isto tako, nedavno se pojavio i , a koji bi trebao konkurirati Chrome OS-u. Bit će to zanimljiva bitka operativnih sustava.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.