Širokopojasni pristup internetu ključan za gospodarstvo znanja

Fotografija članka: Širokopojasni pristup internetu ključan za gospodarstvo znanja

Istraživanje se fokusiralo na države Europe, Sjeverne Amerike, Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, a provela ga je skupina MBA studenata iz poslovne škole Saïd pri Sveučilištu u Oxfordu i odjela primijenjene ekonomije Sveučilišta u Oviedu, pod pokroviteljstvom tvrtke Cisco.

Švedska i Nizozemska imaju najkvalitetnije širokopojasne konekcije u Europi, što je rezultat sve većih ulaganja u tehnologiju optičkih vlakana i kabelske mreže, u kombinaciji s raznolikošću konkurencije i snažnom vizijom i politikom vlade. Više od polovice od ukupno 42 države koje su obuhvaćene ovim istraživanjem ima širokopojasni pristup koji osigurava konzistentnu kvalitetu najučestalijih web aplikacija danas, ali neke od vodećih država poput Velike Britanije, Španjolske i Italije u prosjeku se nalaze ispod tog praga. Japan, koji je rano uvidio važnost ulaganja u širokopojasni pristup internetu kao izvor konkurentske prednosti, daleko je ispred ostalih država po kvaliteti širokopojasnog pristupa i jedina je država koja je u ovom trenutku spremna za isporuku potrebne razine kvalitete za web aplikacije sljedeće generacije u narednih 3 do 5 godina.

“Istraživanje o kvaliteti širokopojasnog pristupa internetu se temeljilo na premisi da će nova generacija web aplikacija zahtijevati bolje širokopojasne konekcije”, objašnjava Alastair Nicholson iz poslovne škole Saïd pri Sveučilištu u Oxfordu. “Prosječne brzine downloada adekvatne su za pretraživanje, elektroničku poštu i jednostavni download i pregledavanje video sadržaja, ali pojavljuju se sve naprednije interaktivne aplikacije, sve više sadržaja koje korisnici generiraju i dijele s ostalima, te sve veći broj visokokvalitetnih video usluga. Štoviše, budući da je istraživanje otkrilo važnu korelaciju između kvalitete širokopojasnog pristupa internetu pojedine države i njezinog napretka na putu prema gospodarstvu znanja , nadležna tijela moraju se posvetiti stvaranju okruženja koje će potaknuti poboljšanje ključnih parametara uspješnosti širokopojasnog pristupa.”

“Jaz u primjeni širokopojasnog interneta ne odnosi se više samo na stupanj penetracije širokopojasne tehnologije”, istaknula je María Rosalía Vicente sa Sveučilišta u Oviedu. “Radi se također i o razlikama u kvaliteti i kapacitetu, stoga predstavlja i razliku u rasponu usluga koje su na raspolaganju korisnicima.”

Analizirajući gotovo osam milijuna zapisa dobivenih iz stvarnih testova brzine širokopojasnog pristupa koje su tijekom svibnja proveli korisnici širom svijeta preko odredišta , istraživački je tim izračunao statistički prosjek više ključnih parametara za svaku državu kako bi se ocijenila kvaliteta širokopojasne konekcije. Tim je došao do zaključka da na kvalitetu širokopojasnog pristupa u najvećoj mjeri utječu brzina broadbanda u oba pravca, latencija, dodjeljivanje prevelikih kapaciteta prometa u odnosu na brzinu (tzv. oversubscription) i gubitak paketa. Ti su parametri podijeljeni u tri glavne kategorije: propusna moć prilikom downloada, propusna moć prilikom uploada te latencija. Bodovi koje je svaka država dobila (Broadband Quality Score, ili skraćeno: BQS) izračunati su na temelju formule koja svaku kategoriju ocjenjuje prema tome kako podmiruje potrebe nekoliko najkorištenijih aplikacija danas i u budućnosti. Primjerice, kao najvažnije aplikacije danas uzete su web pretraživanje, društveno umrežavanje, download glazbe, basic video streaming i video chatting, IPTV standardne rezolucije, te kućni uredi iz klase velikih poduzeća. Među najvažnijim aplikacijama u budućnosti ubrajaju se telepresence za komunikaciju, zdravstvo i obrazovanje, video file sharing i streaming visoke kvalitete, IPTV visoke rezolucije, prijenosi događaja uživo visoke kvalitete te napredna automatizacija doma.

“Koristeći se stvarnim rezultatima testiranja kvalitete širokopojasne veze, istraživački tim nam je donio uvid u stvarna iskustva korisnika diljem svijeta i predviđanja o tome kakva će biti njihova iskustva s novim aplikacijama u budućnosti”, izjavio je Fernando Gil de Bernabé, direktor u Ciscovoj radnoj skupini za internetska poslovna rješenja. “Pozicija određene države u području širokopojasnog pristupa uvelike je ovisila o njezinom stupnju penetracije širokopojasne tehnologije, a sada znamo da to nije dovoljno. Ovo istraživanje nudi svim zainteresiranim stranama, od vlada do telekomunikacijskih i kablovskih operatora i proizvođača poput Cisca, kao i potrošačima, bolje razumijevanje važnosti kvalitetnog širokopojasnog pristupa internetu. Bez širokopojasnog pristupa visoke kvalitete nećemo moći iskoristiti prednosti novog vala produktivnosti, suradnje i zabave koje nam donosi web tehnologija.”

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.