iRobot Roomba 765 recenzija – vrijedni inteligentni robot usisavač

Fotografija članka: iRobot Roomba 765 recenzija – vrijedni inteligentni robot usisavač

I opet nešto drugačije, novo, svježe. Odlučili smo testirati drugačiji “gadget”, a to je prilično inteligentni robot usisavač – iRobot Roomba 765.

Oglas

Kada ste počeli čitati ovaj članak, vjerojatno vam se iznad glave stvorio upitnik i pomislili ste: “Što će na jednom top hrvatskom ICT portalu test usisavača”? Imamo za to opravdan razlog, objasnit ćemo vam. Kao i mnogima koji ovo čitate, i nama je jedan od najvećih neprijatelja – vrijeme. Imamo ga sve manje pogotovo za neke dodatne poslove za koje bi ionako voljeli da ih odradi netko drugi. Primjerice, pri samoj pomisli na usisavanje ili “metlanje” naše redakcije, svi se odjednom netragom izgube. Nije težak posao, ali kome se to još radi.

Već smo pomišljali na uvijek vrijedne čistačice, no odustali smo. Ono što se kod nas uglavnom najviše uprlja su upravo – podovi. To nam je bolna točka, sve ostalo se nekako riješi (recimo, tko će oprati dvije-tri šalice u kuhinji ili možda svako malo prebrisati ponešto prašine što se nakupi po uredskim stolovima). A podovi? E, toliko nisko nismo pali… u stvari hoćemo reći kako nam se teško saginjati, na to smo mislili, svaka čast tetama čistačicama koje marljivo obavljaju svoj posao… :)

iRobot Roomba 765 recenzija - vrijedni inteligentni robot usisavač

I tada se dogodilo “nešto”. Prijatelji s jednog popularnog hrvatskog portala su nas nazvali i upitali jesmo li možda zainteresirani za testiranje iRobot Roomba 765 usisavača. Čuli smo za iRobot brand i vidjeli smo neke video priloge, pa smo pomislili – zašto ne? Nismo gubili vrijeme, preuzeli smo testni primjerak i odlučili – neka čišćenje… pardon, testiranje započne!

iRobot Roomba 765 nije običan usisavač. Ne morate ništa gurati ispred sebe naprijed/nazad, prešetavati se između stolova i nervirati suradnike ili ukućane. Ili još gore – ne daj Bože da morate ostati poslije radnog vremena i malo onda usisavati! Upravo su naša razmišljanja išla u tom smjeru – kako odraditi posao poslije radnog vremena, ne smetajući nikome, a utrošiti svoje vlastito slobodno vrijeme i snagu? Već pogađate, zato smo odlučili isprobati novu iRobot Roomba 765 pomoćnicu.

Dakle, prihvatili smo izazov i odlučili isprobati novi inteligentni robot usisavač. Kada kažemo inteligentni, to znači da ga možete programirati i podesiti čišćenje onako kako vama odgovara. Zamislite situaciju – upalite ga poslije radnog vremena, iRobot Roomba 765 bez vaše pomoći “odvali” posao radeći cijelu noć (ili koliko je potrebno, sat-dva), a vi ujutro s ekipom dođete u čist ured! Zar to ne bi bilo sjajno?

Naravno, mi se referiramo na naš ured, no iRobot Roomba 765 će svoj posao odraditi i u obiteljskim domovima i općenito svim prostorijama u koje ga stavite. Vrlo je efikasan na različitim podlogama tako da voli i pakret, laminat, pločice, linoleum, tepihe (pa čak i one malo deblje “čupavce”). Ono što je posebno zanimljivo kod iRobota je da će s jednakom lakoćom očistiti i teško dostupne prostore – zbog svoj “okruglastog” i niskog dizajna (dimenzije: širina: 35,3 cm, visina: 9,2 cm, težina: 3,85 kg) lako će se zavući ispod kreveta, fotelje ili radijatora, odnosno svih prostora koji su viši od 10 centimetara. Probajte sami očistiti prašinu i prljavštinu ispod kreveta, leđa by by…

Dok smo ga testirali primijetili smo kako više voli otvoreniji prostor s manje prepreka, tada čisti brže, no ako ima i puno uglova u prostoriji neće se buniti. Ipak, naša je preporuka da s poda maknete sve što baš na njemu i ne treba biti. Isto tako, zanimalo nas je kako će se snalaziti oko stolica i stolova, no brzo smo zaključili kako je za taj prostor pripremio svoj poseban “ples” s puno okreta i pirueta. iRobot Roomba 765 je zaista inteligentan – zapamtit će putanju po kojoj je već čistio i po nekoj svojoj logici će prijeći cijeli prostor do zadnjeg centimetra. Ono što nismo uspjeli isprobati je scenarij u kojem one prljavije lokacije čisti više puta, to navodno jako dobro radi.

iRobot Roomba 765 recenzija - vrijedni inteligentni robot usisavač

Vjerojatno se pitate i koliki je nivo buke koju proizvodi iRobot Roomba 765 dok čisti. Nema se tu što filozofirati, čuje se poprilično dok radi, no daleko manje nego klasični usisavač. A i nekako nam se čini kako taj zvuk i nije toliko iritirajući dok radi i podnosili smo njegovu “buku”. Ipak, naša je preporuka da ga koristite uglavnom dok niste u prostoriji, tada je nekako najefikasniji.

iRobot Roomba 765 zahvaljujući ugrađenim senzorima neće sletjeti niz stepenice dok primjerice čisti hodnik na katu – kada dođe do stepenica koje vode dolje senzori mu “kažu” kako dalje ne može i on se okreće i nastavlja čišćenje u nekom drugom smjeru.

A što će se dogoditi kada se baterija isprazni? E, tu se pokazuje ona prava “inteligencija”. Naime, iRobot Roomba 765 će krenuti prema svojoj “docking” stanici za punjenje, jednostavno će se spojiti na za to predviđene kontakte, sam se napuniti i nastaviti svoj posao. Naravno, preduvjet je da je stanica na zemlji, najbolje je kad je negdje uz zid gdje nikome ne smeta. Punjenje traje oko tri sata.

Još jedan zanimljiv i koristan dodatak je i daljinski upravljač s kojim također možete kontrolirati iRobot Roomba 765 usisavač, pa čak ga i navigirati gdje želite. Nakon nekog vremena će se napuniti prljavštinom i prašinom u za to predviđenim “kontejnerima”, što će vam signalizirati crvenom ikonom na gornjem dijelu. Sve što trebate je isprazniti prljavštinu u kantu za smeće, vratiti je na svoje mjesto i vaš će robot usisavač veselo nastaviti sa svojim poslom.

Teško je reći koliko će brzo očistiti neku prostoriju, to ovisi o njenoj veličini, djelomično podlozi, ali i količini prljavštine, no recimo kako neku prosječnu prostoriju od 4×5 metara može “proći” za manje od pola sata. Osim prašine iRobot Roomba 765 može pokupiti i krupniju nečistoću, primjerice zemlju iz cvjetnjaka, šećer ili brašno. I ono što je vrlo važno – zahvaljujući posebni filterima (HEPA) uklanja alergene, pogotovo iz tepiha.

Na žalost, nismo ga imali dovoljno dugo kako bi vam pokazali kako se programira, odnosno kako se puni, no nadamo se kako ćemo i za to jednom imati prilike, možda s nekim drugim modelom. Naime, iRobot Roomba 765 možda je prvi model koji zaista dobro čisti – nakon njegove odrađene smjene zaista ćete reći kako ste zadovoljni.

Ako nas pitate, mislimo kako je uložen novac u iRobot Roomba 765 inteligentni usisavač jako dobro uložen novac. Istina, netko od vas koji ovo čitate možda će reći kako se i za tisuću kuna može kupiti dobar usisavač, no to je kao da miješate kruške i jabuke – to su dvije u potpunosti različite kategorije usisavača. iRobot Roomba 765 je inteligentni robot (ok, vjerojatno je inteligentna i osoba “iza” običnog usisavača!) kojem ne treba nikakva pomoć. Samo mu dajte prostora, vremena, malo struje – slobodno otiđite s društvom na kavu i budite uvjereni kako će posao biti obavljen! Kod klasičnih usisavača morate kupovati i vrećice za prljavštinu (dodatni trošak), no kod iRobota toga nema! Možda ćete ga u startu platiti više, ali se već nakon kratkog perioda ova investicija itekako isplati. A i možete se drugima hvaliti kako “robot” čisti vaše podove, zvuči simpatično… :)

Ako nas pitate koliko košta iRobot Roomba 765 inteligentni robot usisavač, i to ćemo vam reći – trenutno je na akciji i cijena mu je 3.799 kuna, uz 2-godišnju garanciju (6 mjeseci na bateriju, može se puniti oko 1.000 puta). Možete ga kupiti već sada u webshopu na .

Spomenimo na kraju kako će se tijekom godine pojaviti i potpuno nova serija iRobot Roomba 800 kojeg bi također voljeli isprobati, a koja će biti još inteligentnija i s novijom tehnologijom, no i vjerojatno osjetno skuplja. Ako nas pitate, za kućne korisnike je iRobot Roomba 765 (inače iz serije 700) i više nego dovoljno sposoban i vrijedan, i bez pogovora će odraditi svoj posao za koji je namijenjen.

I na kraju jedno zanimljivo pitanje – muževi, vjerojatno znate kako bi vaša žena reagirala kada bi joj za rođendan kupili klasični usisavač :) Što mislite, kakva bi bila reakcija da joj kažete kako je volite i želite da više vremena provodi s vama, te joj poklonite iRobot Roomba 765 inteligentni robot usisavač koji radi umjesto nje? Možda vam se tu večer i posreći… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.