iRobot prodaje tlocrte vaših domova?

Fotografija članka: iRobot prodaje tlocrte vaših domova?

Popularni robotski usisivači Roomba su osim čišćenjem bili zaokupljeni detaljnim mapiranjem tlocrta kuća u kojima se koriste, a sada ti podaci idu na prodaju.

Oglas

Proteklih su godina iRobot Roomba čistači zadobili veliku popularnost, a osim usisivanja prašine i plašenja mačaka bavile su se i detaljnim mapiranjem rasporeda vaših domova. Sada, Colin Angle, izvršni direktor iRobota, kaže kako će prodati te podatke kako bi poboljšali tehnologiju pametnih domova.

2015. je iRobot predstavio Roombu 980, prvi model koji se spaja na WiFi. Kako je Roomba 980 lagano čistila, tako je skupljala prostorne podatke koristeći vizualnu lokalizaciju, senzore i druge dostupne informacije. Ti podaci trebali su ovom uređaju pomoći shvatiti kako izgleda vaš dom da može uzorkovati čišćenje i prilagoditi se premještenom namještaju.

Prema Reutersu, iRobot se nada da će dobiti ponude od Googlea, Applea i Amazona u idućih nekoliko godina. Roomba je naime već kompatibilna sa Amazon Alexom i Google Home, a ubrzo će biti i da Appleovim HomePod zvučnikom. Svi bi ti uređaji mogli profitirati od podataka o izgledu doma.

iako iRobot kaže da će se korisnici moći izjasniti kako ne žele dijeliti podatke o svom domu s drugima, u Roombinim uvjetima korištenja i pravilima o privatnosti stoji kako oni imaju pravo dijeliti vaše osobne informacije. Ove su informacije zakamuflirane duboko u pravni jeziku i uključuju klauzulu koja bi mogla omogućiti iRobotu da proda podatke bez pristanka.

Većina nas ne prođe temeljito kroz uvjete korištenja i pravila privatnosti prije nego li se složimo sa njima. Radi toga se krivica lako prenese na korisnika, no ovakva dinamika moči omogućava kompanijama da iskoriste svoje korisnike.

Hoće li ljudi i dalje kupovati iRobot uređaje za dom i davati karte svog doma? Hoće li podaci doista biti iskorišteni radi poboljšanja tehnologije pametnih doma ili mogu biti zloupotrijebljeni? To tek treba vidjeti…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.