IPS ili AMOLED, pitanje je sad? Koji je ekran bolji?

Fotografija članka: IPS ili AMOLED, pitanje je sad? Koji je ekran bolji?

U posljednje smo vrijeme primili veći broj upita oko kvalitete matrica ekrana za smartfone, u prvom redu oko najčešće korištenih IPS i AMOLED ekrana. Koja je tehnologija bolja? Otkrivamo vam sve u nastavku.

Oglas

Naravno, ove podatke ste mogli i samo “izguglati”, no nekako ste se navikli i radije ćete nas gnjaviti o tome. Moramo vam priznati kako vam ta navika i nije baš nešto :) Ali s obzirom na naš karakter ispričat ćemo vam priču o IPS vs AMOLED tehnologijama, odnosno što biste trebali znati o tome.

Odlučili smo napisati nešto više o tome i ukazati vam na prednosti i nedostatke obje tehnologije, jer obje imaju o dobrih i manje dobrih strana.

Bajka o IPS tehnologiji

IPS je kratica za “In-Plane Switching, tehnologiju koja je u prvo redu razvijena za LCD ekrane (Liquid Crystal Display), a kako bi preskočila neka tehnička ograničenja koje ima klasični LCD ili TFT-LCD ekran. Primjerice, TFT-LCD ekran ima vrlo spor odaziv na korisničko “tapkanje” po ekranu, što je vrlo problematično ako želite brzo tipkati SMS poruke ili pak ako igrate video igre.

Druga loša karakteristika klasičnih LCD ekrana je slabi kut prikaza, što se manifestira onim neugodnim “prelijevanjem” boja kada mijenjate kut ekrana u odnosu na vaše oči, do te mjere da se sadržaj ekrana uopće ne vidi.

Upravo u tim stvarima vam pomaže IPS tehnologija, ili kako možete negdje pročitati matrica. Donosi osjetno brži odaziv ekrana na dodir i širokokutni prikaz sadržaja obično do 178 stupnjeva. No, i IPS tehnologija ima svojih dobrih i loših strana.

+ Dobre strane IPS tehnologije:
+ bolji odaziv (response time) u odnosu na klasični LCD ekran
+ bolji prikaz boja
+ oštriji prikaz
+ širokokutni prikaz sadržaja

– Loše strane IPS tehnologije:
– potrebno je bolje pozadinsko osvjetljenje
– veća potrošnja baterije
– ekrani znaju biti nešto deblji na smartfonima

Ovo posljednje se već rješava punom laminacijom i drugim tehnologijama, npr. integriranjem “touch” tehnologije u sam ekran. O tome bi se dali pričati, no to bi mogla biti tema za neki drugi članak. Inače, na slici niže lijevo je IPS ekran, a desno AMOLED.

Basna o AMOLED tehnoliji

AMOLED je kratica za Active Matrix Organic Light Emitting Diode, a u osnovi je naprednija inačica OLED ekrana. U osnovi se radi o organskim spojevima (elementima) koji kada kroz njih pustite struju oni zasvijetle. AMOLED ekrani se sve češće koriste u pametnim telefonima, posebno ih voli Samsung koji je to digao na još višu razinu sa Super AMOLED ekranima, a s kojima je ispravio neke nedostatke običnih AMOLED-a.

Ukratko, AMOLED ekrani su tanji, lakši i u osnovi ne trebaju pozadinsko osvjetljenje (u odnosu na IPS). Sam kut prikaza je još veći, boje su življe i kontrast je jači. Jedna od jačih karakteristika mu je i manja potrošnja baterije, tako da smartfoni s AMOLED ekranima mogu raditi duže s baterijom manjeg kapaciteta (u odnosu na IPS). No, i ono ima dobrih i loših strana.

+ Dobre strane AMOLED tehnologije:
+ ne treba pozadinsko osvjetljenje
+ ekran je tanji i lakši
+ manja potrošnja baterije
+ bolji kontrast i življi prikaz boja

– Loše strane AMOLED tehnologije:
– teže ga je proizvesti, sama proizvodnja je skuplja
– prikaz nije tako oštar kao na IPS ekranu
– osvjetljenje ekrana je slabije nego kod IPS-a (pogotovo se osjeti po sunčanom vremenu)
– prikaz boja na ekranu može oslabiti s vremenom

Naravno, ekranske tehnologije se brzo razvijaju, tako da one trenutno aktualne brzo postaju zastarjele. Već smo spomenuli Super AMOLED tehnologiju, a vjerojatno ste čuli i za Super IPS koja također uklanja neke nedostatke klasičnog IPS-a.

Na kraju možemo zaključiti kako je IPS ekran bolji za prikaz boja, jeftiniji je za proizvodnju, bolje se vidi po danu i ima bolju rezoluciju.

AMOLED manje troši bateriju, tanji je i lakši, ima jači kontrast, bolji odziv na dodir i ono što mnogi cijene – ima pravu crnu boju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.