iPhoneu 8 cijena leti u nebo, razlog OLED zaslon?

Fotografija članka: iPhoneu 8 cijena leti u nebo, razlog OLED zaslon?

Uskoro očekivani iPhone 8 bi mogao koštati pravo malo bogatstvo a čini se da je razlog slaba dobavljivost OLED zaslona koji bi se trebali po prvi puta ugrađivati na nekom iPhoneu.

Oglas

Najava Applea da će njihova perjanica prijeći u 2017. sa LCD na OLED zaslone je dobila pozitivne reakcije javnosti, s obzirom na prednosti koje OLED uživa naspram LCD-a (manja potrošnja energije, bolji kontrast, itd.). Nešto manje oduševljenje, točnije bijes, je izazvala vijest o mogućoj cijeni: čak 1000$ (usporedbe radi, cijena trenutno najjačeg modela iPhone 7 Plus je oko 750$), o

Kao jedan od razloga tolikoga skoka cijene navodi se cijena OLED zaslona kojeg Apple kupuje od (zasada) jedinoga dobavljača: Samsunga. Navodno, svaki zaslon košta Apple 130$, dok se cijena dosadašnjih LCD zaslona u iPhone 7-ici kreće oko 45-55$. Dosada je problem cijene komponenti Apple rješavao angažirajući dvije tvrtke koje bi međusobnim nadmetanjem srušile trošak nabave. U ovom slučaju, to neće upaliti jer je Samsung jedini proizvođač OLED zaslona na svijetu koji može ponuditi kvalitetu i kvantitetu koju Apple zahtjeva za svoje proizvode.

No, tvrtka iz Cupertina nije dospjela na vrh ne poduzimavši ništa, te se bacila u aktivnu potragu za drugim proizovđačem zaslona. No kako to neće biti rješivo u kratkom roku (što će vjerojatno rezultirati da će iPhone 8 osim paprene cijene biti i raspoloživ u ograničenim količinama), odlučili su se za dugoročno ulaganje u vidu investicije od 2.7 mlrd $ u novu LG-jevu tvornicu OLED zaslona koja bi trebala isporučivati 20-30% zaslona Apple uređaja do 2020. godine.

Sreća za Apple je što ima iznimno odanu bazu korisnika koja bi mogla biti voljna progutati paprenu cijenu za novog ljubimca…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.