iPhone i Android – dobre i loše strane u tri male crtice

Fotografija članka: iPhone i Android – dobre i loše strane u tri male crtice

Ovo što ćete pročitati u nastavku je ispovijest jednog dugogodišnjeg korisnika iPhonea koji nije IT stručnjak neko napredniji korisnik u kojoj navodi prednosti i nedostatke oba sustava.

Oglas

Kao što možete i sami primijetiti, u naslovu je jedna nepravilnost – ispravno bi bilo napisati Android i iOS, kao operativni sustavi, jer iPhone je uređaj. No, to smo namjerno napravili s obzirom da je iPhone toliko jaki brend da samo s jednim uređajem kompaniju drži na u prodaji smartfona.

U ovoj priči ovaj je napredni korisnik dugo vremena koristio iPhone, više generacija njih, kao i mnogi koji čitaju ovaj članak. I mi imamo dva u redakciji – pomalo prastari iPhone 4s i noviji iPhone 6s Plus. Kao što i sam kaže, iPhone je cool, svi ih žele imati iako mnogi govore protiv njih, nerijetko zato što ih ne mogu imati jer su brutalno skupi. Dizajnerski su možda i najljepše riješeno, imaju odlične kamere koje su uvijek u samom vrhu iako nemaju najveću “megapikselažu” koja često zna prevariti korisnike, te rade vrlo brzo i bez zastajkivanja jer su hardver i OS uvijek odlično usklađeni. A i na se pokazuju kao brži iako su naizgled hardverski slabiji.

Ipak, ovaj korisnik navodi i jedan podatak koji je činjenjica – iPhone je vrlo nefleksibilan i nepotrebno skup, iako si ga može priuštiti jer zarađuje jako dobro. Pri prelasku na Android primijetio je tri karakteristike po kojima prepoznaje oba sustava.

Dobre strane iPhonea

1. Vrlo moćan i odlično složen App Store
Appleov dućan je bolji i ima mnoge karakteristike koje Googleov Play Store nema, a i nastao je polako, sistematski, uredno, dok se Play Store dugo punio svim i svačim samo kako bi do(pre)stigli App Store. Aplikacije u Appleovom dućanu kao što su iMovie, Garageband i Photoshop Fix imaju vrhunski dizajn, glazbene aplikacije su posebno rađene upravo za ovaj jedinstveni uređaj. Po pitanju aplikacija iPhone je vjerojatno bolji izbor.

2. Moćna kamera
Iako nerijetko ima nižu rezoluciju u megapikselima od svojih bezbrojnih Android konkurenata, fotke i video napravljeni na iPhoneu su u samom vrhu. Senzor kamere omogućuje maksimalno iskorištavanje svjetla i svega onoga što kamera treba kako bi snimila lijepu fotografiju bogatu bojama, s dovoljno svjetla i oštrine. Isto tako, kamera je brža tako da je i fotka oštrija i preciznija.

Nije stvar u megapikselima, nego i u samoj aplikaciji koja upravlja kamerom. S obzirom da smo i mi u posljednje vrijeme i sami dokazali kako traljavo napravljen posao na Androidu zna uništiti kvalitetu kamere, tako da na nekim smartfonima tek nakon nekoliko nadogradnji OS-a snimljene fotke postaju prihvatljive.

3. Ljepši OS
Teško će netko osporiti kako je Appleov iOS najljepši operativni sustav koji je u potpunosti prilagođen korisnicima. U tom su dijelu jednostavno “trend makeri”. Ikone se odlično uklapaju u dizajn, same postavke su logično složene, kao i notifikacije i druge komponente operativnog sustava, sve djeluje vrlo kompaktno kao jedna lijepo zaokružena cjelina. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto je iPhone poseban.

Dobre strane Andoida

Ipak, naš je korisnik prešao na Android. I tu je otkrio neke osobine Googleovog operativnog sustava i uređaja koji su jednostavno bolji od Appeovog eko sustava.

1. Fleksibilnost
Za razliku od iPhonea, Android uređaji su nevjerojatno fleksibilni i korisnicima dozvoljavaju mijenjanje praktički svega – od “Launchera”, video playera i drugih aplikacija. Drugim riječima, ako vam se ne sviđa predinstalirana aplikacija, vrlo ćete lako pronaći alternativu na Google Play Storeu. Ako ih i ne pronađete u dućanu, pronaći ćete ih negdje kao APK datoteku koja se lako instalira i koristi.

Nama ovdje prvo na pamet pada nešto što se zove sigurnost, ali to je neka sasvim druga priča.

2. Jednostavnost pristupa svemu
Android uređaji mogu biti sve i svašta, pa tako i uređaj za pohranu podataka. Možete ih koristiti kao prijenosni disk za pohranu podataka, samo kopiranje odnosno prebacivanje datoteka je jednostavno, bilo među uređajima ili s računala, samo ih spojite i sve radi u oba smjera. Isto tako, u posljednje vrijeme su se pojavili i neki bežični načini prijenosa podataka kao HotKnot, i to vrijedi iskoristiti.

Prebacivanje videa i filmova je dječja igra, imate razne playere koji podržavaju i titlove, sve je tako jednostavno. Probajte to napraviti s iTunesima odnosno iPhoneom, baš i ne ide tako lako.

3. Bogatstvo uređaja i povoljna cijena
Praktički svi Android uređaji su jeftiniji od iPhonea, neki i po nekoliko puta. Primjerice, Asus Zenfone 3 osjetno jeftiniji uređaj a ima kameru dobru kao npr. iPhone 6S, odnosno OnePlus 3 je praktički jednako jak kao iPhone 6 iako je za trećinu jeftiniji.

Ponuda Android uređaja je ogromna – proizvođača je tko zna koliko stotina, raznih dizajna, veličina, boja, cijena. Nema šanse a da ne pronađete nešto što vam se sviđa. Ponuda je jednostavno fantastična, ima za svakoga ponešto.

U svakom slučaju ovo je zanimljiva priča, onako za razmišljanje. Reći ćemo samo kako ona ne odražava stav naše redakcije, iako ima elemenata s kojima se svakako možemo složiti. Vjerojatno i vi imate svoje mišljenje… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.