Postoje dvije verzije iPhone 7 Plus? Jedna je brža?

Fotografija članka: Postoje dvije verzije iPhone 7 Plus? Jedna je brža?

Po novim testovima u iPhoneu 7 se nalaze dva različita modema, jedan od Intela te drugi od Qualcomm-a koji je čak 30% brži.

Oglas

Svi iPhone 7 uređaji izgledaju poprilično isto i jako su slični onima od prethodnih godina, ali ispod poklopca je sasvim druga stvar. Kao što sam već naveo u nekim uređajima se nalazi Intelov modem, a u drugim Qualcommov. Razlika se navodno može primijetiti koliko brzo iPhone 7 Plus može poslati poruku i učitati pojedinu aplikaciju. Neki testovi govore da je razlika u korist Qualcomma čak 30%. Tako da svi koji imaju u svome uređaju Qualcommov modem mogu biti sretni iako to neće ni osjetiti u korištenju.

Ovo istraživanje je napravljeno samo na iPhone 7 Plus modelu, ali i u njegovom manjem bratu iPhone 7 se isto nalaze modemi od različitih proizvođača.

Intelova verzija modema podržava GSM/WCDMA/LTE i koriste je T-Mobile, AT&T i Telestra u SAD-u. Intelovi modemi imaju oznake Model A1778 i Model 1784, tako da i mi u Hrvatskoj možemo provjeriti koji modem imamo u našem iPhoneu 7.

Modeli dostupni u Hrvatskoj su za iPhone 7 Model A1660,A1778; dok za iPhone 7 Plus su modeli A1661 i A1784. Tako da je moguće da su u nekim našim uređajima Intelovi modemi.

Kada je riječ o Qualcommovom modemu on podržava GSM/CDMA/WCDMA/TD-SCDMA/LTE a njega koriste Verizon, Sprint i otključani uređaji u SAD-u.

Qualcommova verzija modema podržava neke usluge koji Intelov ne podržava, poput naprednih glasovnih usluga ili Ultra HD Voice, iako ove prednosti i usluge na iPhoneu ništa ne znače jer ih je isključio ( kako bi poboljšao audio kvalitetu ). Postoji jedna zanimljivost ovdje, T-Mobile podržava LTE Ultra HD Voice, ali svi T-Mobileovi iPhone 7 modeli rade na Intelovim modemima.

Apple još nije odgovorio na ove informacije, a ja mislim da i neće. Vjerojatno se ova prednost nad Intelom neće primijetiti u standardnom korištenju, a ako Apple bude odgovorio na ove testove upravo će taj argument iskoristiti. Njima je važno da oba modema rade dobro u svakodnevnom radu i da nema primjetne razlike. Još je uvijek nije jasno zašto je Apple koristio dva različita modema s različitim brzinama, neke informacije govore da je to jer je Apple dobio bolju cijenu od Qualcomma, te da planira prebaciti u skoro vrijeme cijelu proizvodnju modema Qualcommu.

Iako ovo korisnici u svakodnevnom radu neće osjetiti, nakon ovakvih testova ljudi se uvijek osjećaju malo prevareno ako ne dobiju verziju koja je bolja i naprednija jer je ipak cijena ovih uređaja dosta visoka i kupci paze na svaku stvar.

Ovo je samo jedna u nizu Apple-ovih afera i opet je zbog novca, a svi jako dobro znamo da višestruko zarađuju na svakom prodanom primjerku.

Sve informacije, testove, analizu i metodologiju ovoga istraživanja možete pročitati .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.