iPhone 6S i 6S plus recenzija – i dalje će se prodavati k’o ludi

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: iPhone 6S i 6S plus recenzija – i dalje će se prodavati k’o ludi

Ako nekome cvjetaju ruže na polju smartfona, onda je to Apple. Pročitajte kako i čime osvaja kupce ove godine.

Oglas

Jedna stvar koju stvarno volim kod iPhonea je njihov ciklus izlaženja – svake dvije godine mijenjaju dizajn, dok svake godine dodaju nešto novo. Tako da zapravo kada se malo bolje pogleda, iPhone je jedan od rijetkih uređaja koji ne zagušuje tržište količinom modela. Jednako tako, bude ostavljen dovoljan rok u međuvremenu da se stvarno nešto novo pokaže. U ovoj recenziji smo obradili oba modela iPhonea jer su im razlike minimalne. Pogledajte sami…

SPECIFIKACIJE (iPhone 6S / iPhone 6S plus)

Dimenzije: 138.3 x 67.1 x 7.1 mm / 158.2 x 77.9 x 7.3 mm
Masa: 143 grama / 192 grama
Zaslon:  IPS-LCD (Retina) zaslon: 4,7″ 750 x 1334 pixels (~326 ppi) / 5.5″ 1080 x 1920 pixels (~401 ppi)
Force/3D touch display
Procesor: Apple A9 (Dual-core 1.84 GHz Twister)
GPU: PowerVR GT760
Memorija: RAM 2 GB RAM; interna 16/64/128 GB
Povezivanje: 2G, 3G, 4G / Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2.4/5GHz // Bluetooth 4.2 // NFC // A-GPS, GLONASS
Kamera: 12 MP stražnja i prednja kamera 5 MP
OS: iOS 9.1;
Senzori: senzor otiska prsta, akcelerometera, barometar, senzori svjetla, G-senzor, žiroskop, e-kompas
Baterija : 1715/2750 mAh Li-Po

DIZAJN I ZASLON

O dizajnu je sve već rečeno prošle godine; možda i previše kada se sjetimo cijele #bendgate afere. Ove godine neće biti straha od savijanja jer je 6S plus izrađen od aluminija 7000. Jedna od najtvrđih legura aluminija neće dopustiti nikakvo svijanje ni na 6S pa ni na 6S plus modelu.

IMG_1360_iphone 6s plus recenzija_

Povratak nazad na 6S plusu pritiskom u gornji lijevi kut ekrana je i dalje malo problematično pa se veći brat mora koristiti s dvije ruke (Androidima je tipka za povratak smještan dolje pa je lakše dohvatljiva). Izuzev toga, za dizajn dvojac dobiva samo pohvale dosljednim korištenjem aluminijskog kućišta.

Ni o zaslonu ne treba previše pričati jer je isti kao i prošle godine, a novo staklo koje je otpornije i jače, nije se pokazalo naročito uspješno jer smo imali dva manja zareza na zaslonu. Na crnoj boji se nije radilo ove godine, a bilo bi nam drago da mobitel ovog ranga cijene dođe i s nekoliko piksela više. Kada je cijena toliko visoko postavljena, onda bi i ovaj dio mora biti na višoj razini.

PERFORMANSE

I ova S serija se bazira na brzini. Novi A9 procesor donosi još brže rezultate naspram prošlogodišnjeg modela. Igranje igara i svi drugi zahtjevni programi rade jednostavno besprijekorno. Nemojmo trošiti previše vremena na ovo jer iPhonei rade glatko, a 6S samo nastavlja taj niz. Benchmark rezultati pokazuju da je u pitanju brzine 6S serija stvarno brza, ali kada dolazimo na polje grafike – ispred svih.

U usporedbi iPhonea 6S i 6S plus ne bi trebalo biti razlike, ali ćete ih vidjeti u animacijama. Je li full HD rezolucija prenaporna za 6S plus ne možemo reći, ali 6S nekako glađe vrti animacije. Bolje rečeno, animacije su puno brže na njemu, a izgleda nam kao da imaju više sličica u sekudni. Ponavljamo, ovo je nešto što se zamjeti tek kada stavite jedan iPhone pored drugoga.

GEEK BENCH: single core: 4280 / multi core: 2484
BASEMARK II: 2183
GFX BENCH: 78
3D MARK: Ice storm unlimited: 27222

S vremena na vrijeme se pojavi malen bug pri pokretanju kamere. Aplikacija kamere se pokrene i učita, ali slike nema nekoliko sekundi. Nakon što je stigao iOS 9.1, ovo je jedini softverski problemčić koji smo uočili. Sve ostalo radi glatko i bez ikakvih problema. 

Ono što je također značajno je da 6S modeli imaju 2 GB RAM-a. Iako nećete sada osjetiti razliku jer je trenutno i 1 GB RAM-a bio dovoljan, na duge staze je ovo svakako pozitivna značajka.

KAMERA

Najzanimljiviji dio iPhonea je kamera. Prepotentno je reći da nas je razočarala jer je kamera na 6ici fenomenalna. Primijetili smo da ove godine iPhone nije radio toliko na performansama što znači da bi sedmica mogla imati značajniji skok na ovom području. Kamera je povećala broj piksela s 8 na 12. Ovo je ujedno omogućilo i 4k snimanje koje smo toliko dugo priželjkivali. Usudimo se reći da je brzi fokus kod iPhonea 6S još za nijansu brži nego kod šestice.

Dnevne fotke nemaju razlike naspram prošle godine pa vas opet upućujemo na tu recenziju. Na noćnim fotografijama primjećujemo minimalna poboljšanja glede obrade svjetla.

IMG_0006_iphone 6s plus recenzija_

Video snimanje ima istu priču, a prošlogodišnja razlika je vidljiva i ove godine – iPhone 6S plus dolazi s optičkom stabilizacijom za razliku od iPhonea 6S.

Selfie kamera dolazi s bljeskalicom. Ideja je kao što je ima LG G4 – koristeći bijelu boju na ekranu, osvjetlit će vas dok ste u mraku. Za razliku od G4, iPhone ima još bolju realizaciju na način da se normalno vidite i kada se želite ufotkati, mobitel će prikazati cijeli zaslon bijelim na sekundu kao da je riječ o pravoj bljeskalici. Tako ne morate cijelo vrijeme zuriti u mali ekran kao na G4. Fotografije su konačno i pristojne s dobrih 5 megapiksela naspram siromašnih 1,2 megapiksela do sada.
Kamera i uspješno izravna boje koristeći bijeli zaslon što svakako moramo pohvaliti.

Kamera ove godine snima i tzv. žive fotografije. Ovo podsjeća na “žive fotografije” iz novina u Harry Potter serijalu. Modeli 6S i 6S plus kada fotografirate, snime sekundu i pol prije te sekundu i pol poslije okidanja. Tako možete nekom poslati kratke filmiće koji simpatično mogu dočarati atmosferu gdje se točno nalazite i što radite. Ono u čemu je Apple nepogrješiv je decentnost i uhvaćene “Žive fotografije” nikako ne smetaju ni tijekom snimanja kao ni u galeriji. Tijekom snimanja se pojavi mala “Live” ikonica, dok se u galeriji one vide samo preko 3D Toucha.

Dok ih uvozite na računalo, lako ih razlikujete jer su drugi tip datoteke, a jednakog su naziva. Jako cool opcija, a čini sam se da je ona i razlog onog maloprije navedenog buga jer se isti nikada ne pojavi kada nemamo uključene žive fotografije. Ako bismo baš tražili dlaku u jajetu, onda je to činjenica da se često zna dogoditi da kada ufotkamo fotku, mobitel odmah spremamo ili spuštamo u džep. Ipak, većina fotografija će imati taj zgodan dodatak živosti koji nam se sviđa.

MEMORIJA

Zbog živih fotografija postoji i problem s modelom od 16 GB – jednostavno se ne osjećate slobodno. U SAD-u biste se možda i mogli osjećati slobodnije, odnosno u Hrvatskoj ako imate negdje dobar upload. Ali ako staromodno čuvate stvari na uređaju, onda ćete imati problem. Fotografije sada uzmimaju prosječno malo dvostruko više prostora nego prije.

Prvo kamera koja sada ima 12 megapiksela je zaslužna za skok u veličini fotografija, a onda kada tome dodate i žive fotografije, imat ćete jednu “sliku” koja zauzima barem 5 MB. Ako ste se jedva borili sa 16 GB na iPhoneu 5S ili 6, onda ćete ovdje imati problema. Ako ste uspješno ili polovično izlazili na kraj s memorijom, onda biste i ovdje uz kontroliranje mogli riješiti ovaj problem.

SUČELJE

3D touch – najznamenitija novost. Nova tehnologija pruža da tvrdim pritiskom otvorite nove opcije. Kliknite na datum u mailu i vidjet ćete svoj raspored za taj dan; kliknite na link i na brzinu pogledajte što se nalazi na njemu. Za sada su ovo najkorisnije opcije, a treba tek vidjeti sto će developeri staviti u svoje aplikacije. Ja sam podesio 3D touch za stupanj osjetljiviju razinu i uređaj ga još uvijek uspješno razlikuje od dugog pritiska. Osim maila, Facebooka i Safarija, nisam previše koristio 3D touch (ponavljam, čekamo developere da smisle i ubace stvari u svoje aplikacije).

Konačna ocjena: sviđa mi se. Ipak, ne treba od ovoga raditi preveliku dramu, barem ne još. 3D Touch omogućuje da na brzinu pogledamo neke stvari i to je zaista super. U isto vrijeme ne komplicira korištenje što je izrazito bitno za iPhone. Nažalost se ne može scrollati gore-dolje pa kada otvorite neki link, to što se otvorilo je sve što možete vidjeti. U većini slučajeva je to dosta, ali nisu sve hrvatske stranice responzivne pa možete vidjeti samo djelić njih. Isto je simpatično na Facebooku kada otvorite neku sliku preko 3D toucha pa vam je prst nasred ekrana i ne vidite četvrtinu slike.

Senzor otiska prsta radi fenomenalno, a u kombinaciji s brzinom možemo reći da uopće ne vidimo zaključani zaslon.

Budući da nisam koristio iPhone kao svoj primaran mobitel od siječnja prošle godine, iznenadio me popis instaliranih apilikacija na njemu. I ovdje se nekako počinje osjećati da su se nagomilale i da je ona jedna mapa koju svi napravimo za “ostale aplikacije” postala veća.

Notifikacijska traka prikazuje u sebi postotak i svih baterija uređaja koji su spojeni su iPhoneom što je također jako zgodno.

Ono što meni (nikada) sjelo (jednako tako priznajem da mi se čini da se većina iOS korisnika ne slaže samnom) je što sve postavke aplikacija morate obavljati iz Postavki. Za promjenu rezolucije fotografije ili snimanja idete u Postavke > Kamera i fotografije, a ne u aplikaciju Kamere. Nekako dobijam dojam da zbog toga neke novosti stari korisnici neće odmah primijetiti jer bi u svakoj novoj verziji iOS-a trebali pročešljati sve opcije.

Ne zaboravite isključiti koji je automatski uključen kako vam ne bi pojeo mobilni internet. Zgodna opcija, ali ne s trenutnim tarifama

Siri je od sada dostupna sa svakog ekrana, a razlika u potrošnji baterije je zanemariva kao i na Androidima.

BATERIJA

Baterija je manja nego prošle godine na oba modela. Za iPhone 6S plus imamo samo riječi hvale jer izdrži dva dana bez problema (jednom je cijeli dan prošao tako da sam ga koristio dok je u isto vrijeme davao hotspot za drugi mobitel. Na kraju dana je još imao 18% – fenomenalno). Nažalost, na 6S modelu je druga priča. Sa šesticom su ljudi bili relativno nezadovoljni po pitanju baterije (opet s druge strane, nismo li uvijek s time nazadovoljni), a manja baterija na iPhoneu 6S ne pomaže u rješavanju tog problema. S prošlogodišnjih 1810 mAh, kapacitet je značajno pao na 1715 mAh. Iako je A9 malo štedljiviji u nekim procesima kao i kod korištenja senzora, u svakodnevnoj upotrebi neće se vidjeti razlika.

S druge strane, ako gledamo da 6S (kao i 6S plus) dolazi s 3D touchem, da kamera troši malo više energije i da su dodane još neke stvari koje dodatno opterećuju sustav, možemo reći da je baterija poboljšana na način da ne traje kraće, a uređaj pruža više mogućnosti.

O razlici između Samsungovih i drugih čipova, možete pročitati .

U postavkama i odjeljku baterije možete vidjeti točnije i preglednije koje aplikacije i koliko troše baterije pa ih možete shodno tome isključiti. Troši li vam Facebookovo pozadinsko sinkroniziranje previše baterije – shut down :)

ZAKLJUČAK

Nedvojbeno i iPhone 6S i iPhone 6S plus su prekrasni i moćni modeli. Dok je iPhone 5 imao veći ekran i metalno kućište, 5S senzor otiska prstiju, a 6 još veći ekran i moćniju kameru te bateriju, glavna novost na 6S modelima je 3D touch. Na prvi pogled izgleda kao da Apple nije unio nešto novo, ali ovo je isključivo zbog toga što drugi još nisu unijeli 3D Touch u svoje aplikacije. Nov način interakcije s uređajem nije mala stvar i veselimo se vidjeti što će sve novo donijeti.

I dok uređaj radi stabilno, par primjećenih bugova je netipično za Apple pa očekujemo nakon 9.1 skorašnji i 9.1.1. Ono što je stvarno problem je cijena. U memoriji smo se dotakli problematike oko modela sa 16 GB i kako mislimo da je to jednostavno stvar prošlosti ako želite slobodno uživati u uređaju. Dakako, ako ste baš naumili “krpati se”, razumijemo vas. Tako da, makar iPhone ove godine nije poskupio nominalno, realno definitivno jest. Ipak, koliko vidimo, korisnici to još uvijek toleriraju pa zašto ne :)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 10 za Dizajn
Ekran
Ocjena 8 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 10 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 9 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 9 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 10 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 9 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 10 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 6 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 9 za Naš dojam

8.82

Objašnjenje

UKUPNI DOJAM: Apple dizajn i metalni okvir jednostavno ne mogu dobiti ocjenu ispod 10 :) Što se tiče zaslona, iako daje stvarno lijepu sliku, zaostaje već pikselima ispred konkurencije, a jeftiniji flagshipi imaju više boja i bolju crnu. U pitanju performansi, povezivosti, reprodukcije, mobitel zaslužuje trenutno čistu desetku. Koliko volite (i)OS će uvijek biti subjektivna stvar. Nemogućnost personalizacije podsjeća ponekad na neizmjenjivost baterije - nekima smeta, a mnogi su spremni u potpunosti zažmiriti na to pod uvjetom da se dobije mnogo kvalitetnija izrada. Tako da ovu ocjenu možete sebi spustiti ako vam neki faktori na kojima se temelji iOS nisu toliko bitni. Kada se uzme u obzir broj piksela na zaslonu, bateriju ne možemo previše nahvaliti (a i ima samo 1715 mAh na 6S modelu). U isto vrijeme, 6S plus dobiva čistu ocjenu 9 kada je u pitanju baterija. Najdiskutabilnija ocjena je isplativost. Budući da su drugi flagshipi jeftiniji i za 2500 kn od Applea, ovoj stavci ne možemo dati visoku ocjenu. Uistinu pruža mnogo, ali bogme i košta mnogo.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.