iPhone 4 – nije zlato sve što sja

Fotografija članka: iPhone 4 – nije zlato sve što sja

Donosimo vam neke manje poznate detalje ili one za koje ne želite znati.

Otisci prstiju, premazi : iPhone 4 je uspio iznenaditi tanjim kućištem sa konturom tijela koje je izgubilo svoju nekadašnju glatkoću, ali je zadržalo ergonomske točke,  i u broju specifičnosti osobito u korištenju materijala: inox centralni okvir, stakleno pročelje, i keramičko konveksni stražnji dio koji se neće pohabati.

Apple navodi kako se je kod projektiranja vodilo računa oko mogućih problema s obje staklene površine tako da su u cilju zaštite premazane sredstvima za fleksibilnost i veću otpornost prema ogrebotinama kao i oleophobic – uljem koje štiti od vlage. Međutim, ostaje da se vidi da li staklo zapravo drži  kapi.  Poznato je da uljni premaz na površini omogućava  da se otisci prstiju mogu lakše ukloniti, ali i da glatke površine privlače tragove.

Interesantno je kako je prilikom predstavljanja novinarima iPhone 4 Apple-ov zaposlenik, iPhone očistio nakon svake upotrebe. Hm, tko zna, možda je horoskopska djevica pa mu smeta svaka sitnica. Poznam jednog takvog.

Zaslon :IPhone 4 zaslon poznat prije službene objave ostao je iste dijagonale, ali ima prednosti nove IPS matrice koja se prvenstveno koristi u profesionalnim monitorima. To je možda malo i sugeriralo kako je iPhone 4 HD. To, međutim, nije HD. „ IPS  je čak nešto bolji od AMOLED“ rekao je Jobs.  Tu trebamo ostati još uvije suzdržani. Najmoćniji argument za AMOLED, uz nisku potrošnju energije, je dobra vidljivost na jakom suncu. Kako će se ponašati iPhone 4 obasjan suncem, još uvijek nije poznato.

 
Tipkovnica:Čini se da je Apple napokon odgovorio na molitve mnogih korisnika i stvorio je mogućnost upravljanja sa iPhone Bluetooth tipkovnicom. Kome su  virtualne tipke premale ili preblizu, mogu se veseliti udobnom tipkanju, kao što je to već moguće s ipad. Iako ova značajka je stvarno dodatak IOS 4 nego iPhone.  Na primjer, tu je i "Large Font", značajka koja povećava veličinu teksta u određenim aplikacijama. Posebno je pohvalna mogućnost "Touch Typing“, alat koji pomaže slijepim i slabovidnim osobama da koriste iPhone tipkovnicu. Kada se prijeđe s prstima preko tipkovnice, uređaj čita dotaknuto pismo naglas. Na željeno slovo može se podignuti prst za odabir.


Limitiranost 802.11n
: Potpora Wi-Fi standardu 802.11n teoretski znači veće brzine prijenosa u bežičnoj mreži. Nažalost, iPhone je ograničen na 4 2.4 GHz, tako da se korisnost od nedavnih AirPort baznih ili Time Capsule ne može u potpunosti iskoristiti jer su to 5-GHz radijske frekvencije.

Brže slike i HSUPA :Ako mobilni operater podržava, za iPhone 4 se jamči brzi upload fotografija i videa. Tzv HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) brzine mogu biti do 5,76 Mbits u sekundi. Za usporedbu, iPhone 3G imao je samo 0,3 Mbits u sekundi. Na našim prostorima uglavnom ne bi trebalo biti većih zastoja u brzom uploudu jer operateri, kao što je VIP nadogradili su i proširuju 3G mrežu HSPA+ tehnologijom, pojednostavljeno rečeno, svojstva HSDPA i HSUPA mreža konvergiraju, čime se omogućuju brzine paketnog prijenosa podataka mobilnim mrežama do 21 Mbpsa u down linku te oko 5,7 Mbpsa u uplinku. HSUPA za mobilne širokopojasne brzine do 7.2Mbps nizvodno, 4.8Mbps uzvodno … uz pretpostavku da je prijevoznik mreže potpore tehnologije.

HD Video : Kao i kod ipad, iPhone 4 sada nudi podršku za 720p (30 sličica u sekundi) H.264 video reprodukcije i Motion JPEG video (MPEG-4)  koji je i dalje ograničen na 640×480 piksela. Prema tome, video s iTunes Store označen kao "HD" će se moći pokretati na iPhone 4. AVI oblik zapisa M-JPEG HD video 1280×720 napravljen na nekim foto kamerama neće raditi na iPhone bez transcodinga. No, Apple je ugurao za uređivanje novu aplikaciju iMovie koja omogućava korisnicima montiranje isječaka i snimanje direktno u iMovie.  Korisnici također mogu dodati fotografija u svoje filmove kompletno sa pan-and-scan efektima, dodati naslove i prijelaze na video. Kako Iphone 4 kamera uključuje geo -lokacijske informacije u video, iMovie za iPhone može opcionalno prikazati popis tih informacija. Korisnici također mogu dodati glazbu kao zvučni zapis na svoj video, a zatim odabrati niz unaprijed generiranih temea Možemo zaključiti, iMovie za iPhone dodaje više sofisticirane opcije za uređivanje videa, ali nije besplatno – 4,99 dolara će biti potrebno platiti za aplikaciju. Ništa kod Apple nije besplatno.
 

Uskoro nastavak
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.