iPad Pro nadjačao MacBook Pro u nekim CPU i GPU benchmarkovima

Fotografija članka: iPad Pro nadjačao MacBook Pro u nekim CPU i GPU benchmarkovima

Apple je ranije ovog mjeseca osvježio svoju iPad Pro i MacBook Pro liniju sa bržim procesorima i drugim poboljšanjima performansi.

Oglas

Firma sada žestoko promovira kao zamjenu za računalo, a nova benchmark testiranja na 9TO5Mac pokazuju da se ovaj tablet u određenim zadacima pokazao kao jači od puno skupljeg .

U usporednom testu bili su Macbook Pro sa Touch Barom iz 2016. i 2017. protiv četiri različita modela iPada Pro. Testirani Macbookovi bili su najjači modeli sa Core i7 procesorima, 16 GB RAM-a i Intel grafikom.

Uređaji su testirani u GeekBenchu i GFXBenchu te se gledalo i na CPU i na GPU performanse. U Single-core testovima oba su MacBooka naravno pokazali nadmoć. U multi-core testovima prvi je bio MacBook Pro 2017, a iza njega su slijedili iPad Pro 10,5″ i iPad Pro 12,9″ 2017 dok je MacBook Pro 2016 bio tek na četvrtom mjestu (nevjerojatan rezultat s obzirom na snagu i cijenu prošlogodišnjeg Macbooka Pro). U Geekbench metal GPU testu iPad Pro 10,5″ bio je bolji od svih drugih uređaja uključujući i najnoviji Macbook Pro. U GFXBenchu se opet iPad Pro pokazao superiornim, oba su modela (10,5″ 2017 i 12,9″ 2017) bili bolji i od Macbooka Pro 2017.

No ipak, treba imati na umu nekoliko čimbenika prije nego li proglasimo iPad bržim uređajem od Macbooka Pro. Prvo, sintetička benchmark testiranja nisu najbolji pokazatelj ponašanja pri stvarnom korištenju i zato što neki uređaj dobiva bolji rezultat, ne znači da će biti brži pri svakodnevnim zadacima. Drugi važan faktor je rezolucija ekrana koja posebno igra ulogu u grafičkim testiranjima, a to je prednost iPada Pro 10,5″. Još jedna značajna stvar je iOS koji je gotovo savršeno optimiziran za mobilne uređaje na kojima radi dok kod macOS-a još ima grešaka i prostora za poboljšanja.

Ova testiranja svakako pokazuju da su iPadi Pro moćni uređaji i to stoji. Ali ja i dalje mislim da radi svoje namjene i ograničenja u smislu dostupnog softwarea iPad se neće biti sposoban nositi sa “pro” zadacima, barem ne još ove godine. Što vi mislite?

Graf sa stranice 9TO5Mac.com

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.