Inženjeri su kreirali Wi-Fi sistem koji koristi 10.000 puta manje energije

Fotografija članka: Inženjeri su kreirali Wi-Fi sistem koji koristi 10.000 puta manje energije

Prava revolucija u Wi-Fi svijetu

Oglas

Američki inženjeri su osmislili Wi-Fi prijenos koji koristi 10 000 puta manje energije od običnog signala. Novi sistem, koji je nazvan Passive Wi-Fi, kreirao je tim na Sveučilištu u Washingtonu te je rečeno kako je osmišljen u skladu sa sadašnjim smartfonima i ruterima.

Novim Wi-Fi sistemom tim je postigao brzinu preuzimanja od 11 Mbps, a očekuju se i brzine usporedive s modernom LTE brzinom preuzimanja.

“Htjeli smo vidjeti hoćemo li uspjeti ostvariti Wi-Fi prijenose ne koristeći gotovo uopće energiju.”, rekao je Shyam Gollakota, profesor računalnih znanosti na Sveučilištu u Washingtonu i inženjer koji je radio na projektu. “To je u osnovi ono što Passive Wi-Fi pruža. Možemo imati Wi-Fi za 10 000 puta manje energije od najboljeg proizvoda koji je sada na tržištu.”

Tehnologija može dokazati djelotvornost korisnicima elektroničke industrije (naročito smartfona i tableta) koji se često oslanjaju na Wi-Fi pristup i imaju relativno kratko stanje pripravnosti.

Passive Wi-Fi imenovan je jednom od 10 revolucionarnih tehnologija u 2016. godini od strane MIT Technology Reviewa, iako znanstvene publikacije kažu kako ova novina još mora biti recenzirana i potvrđena tako da trenutnu retoriku ipak ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.