INTERnetVIEW: Saša Kramar, predsjednik Uprave Iskona

Fotografija članka: INTERnetVIEW: Saša Kramar, predsjednik Uprave Iskona

Racunalo.com: Kako je Iskon preživio prošlu turbulentnu i kriznu poslovnu 2010. godinu?
Saša Kramar:
Ako prošlu godinu gledamo sa stanovišta poslovanja Iskona, 2010. godinu ćemo pamtiti kao jednu od najuspješnijih naših godina. Karakteriziraj je velik rast broja novih Iskonovih korisnika, a samim tim i značajan rast prihoda. Sve planove koje smo si zadali početkom 2010. godine smo ispunili a neke čak i premašili.

Kada govorimo o uspješnoj godini prvenstveno pri tome mislim na korisnike Iskon.TRIO usluge, dakle oni koji koriste i Internet i telefoniju i digitalnu televiziju. Ovaj se paket pokazao kao “čarobna formula” i kao takav se sviđa kako postojećim tako i novim korisnicima.

Financijske rezultate ne iznosimo posebno, jer se oni konsolidiraju s cijelom HT grupom.

Racunalo.com: Nedavno ste na tržište izbacili novu zanimljivu uslugu – Iskon.TV player. Što je to Iskon.TV player i kome je u prvom redu namijenjen?
Saša Kramar: Prije nego odgovorim na ovo pitanje, a kako bismo dali pravi kontekst Iskon.TV playeru, moram spomenuti kako smo još 2010. godine neke tipično internetske sadržaje kao što su Youtube i Facebook s ekrana računala i mobilnih uređaja preselili i na televizijske ekrane. Ovaj se potez pokazao vrlo uspješan od strane korisnika.

Potaknuti ovim uspjehom odlučili smo se za novi korak u suprotnom smjeru – a to je da tipično televizijski sadržaj kojeg konzumiramo na TV ekranima preko Interneta i mobilnih mreža dovedemo na ekrane računala i mobilne uređaje. To je Iskon.TV player.

Trenutno možete gledati 6 televizijskih programa – HTV1, HTV2, RTL, 24sata TV, CMC i Baby TV, i to gdje god se nalazili.

Racunalo.com: Koliko nam je poznato, testna faza Iskon.TV playera je do 1. svibnja 2011. godine. Što će se nakon toga događati?
Saša Kramar: Vidjet ćemo. Ova nam je testna faza izuzetno bitna kako bismo detektirali navike korisnika – koji će se programi najviše gledati, na kojim će se uređajima najčešće gledati TV programi (iPhone, iPad, Android uređaji, osobna računala,…). Isto tako, u testnoj ćemo fazi saznati i koju vrstu sadržaja, u koje vrijeme i koliko dugo žele gledati. Od naših korisnika očekujemo i detaljnu povratnu informaciju kako bismo znali što i kako napraviti kako bi usluga bila što primjerenija korisnicima.

Naša prva ideja prilikom pokretanja playera bila je našim Iskon.TV korisnicima priuštimo “dodatne ekrane”. Naime, dok jedni kod kuće na velikim ekranima gledaju jedan TV sadržaj, djeca i drugi ukućani istovremeno mogu gledati drugi sadržaj. Ne moram ići dalje, najbolji primjer vidim i u svom domu gdje ova usluga odlično funkcionira. Drugim riječima, istovremeno možete gledati npr. nogometnu utakmicu, crtić i tursku sapunicu.

Racunalo.com: Iskon.TV player je usluga namijenjena Iskonovim korisnicima. Hoće li možda biti dostupna i drugim korisnicima?
Saša Kramar: To ćete vidjeti u komercijalnoj fazi, dakle nakon 1. svibnja. Jedna od mogućnosti je i da  se ponudi posebna usluga za svakog tko želi gledati Iskon.TV. No, prije toga pričekajmo što ćemo saznati u testnoj fazi.

Racunalo.com: Za Iskon znamo da je uvijek bio internetski i multimedijski orijentiran. Što od nekih noviteta koje nam možete reći a što mogu očekivati vaši korisnici u 2011. godini?
Saša Kramar: Dobro ste to rekli. Iskon.TV player i komercijalna ponuda stvarno otvaraju niz mogućnosti za najraznolikija rješenja i ponude za naše korisnike. Puno se toga može napraviti, ipak je riječ o jednoj od najinovativnijih usluga na tržištu, ne samo u Hrvatskoj nego čak i u svjetskim razmjerima. Priča se tek pokrenula i ona zaista daje velike mogućnosti.

Integracija Interneta, medija, internetskih sadržaja, televizijskih sadržaja, video sadržaja koji će biti dostupni svugdje, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu – to je smjer u kojem ide Iskon.

Sve navedeno odnosi se u prvom redu na rezidencijalne, odnosno privatne korisnike. Kada govorimo o poslovnim korisnicima, i za njih pripremamo niz zanimljivih ICT rješenja koje ćemo im ponuditi tijekom 2011. godine.

Racunalo.com: Uskoro dolaze hrvatski parlamentarni izbori. Mogu li oni utjecati na poslovanje Iskona u 2011. godini? S druge strane, hoće li ulazak Hrvatske u Europsku uniju pomaknuti stvari na bolje?
Saša Kramar: Ono što sam osobno imao prilike vidjeti, predizborno vrijeme nikad nije previše dobro za poslovanje i za ozbiljne projekte. I sami političari izbjegavaju nepopularne poteze iako bi neki od njih bili i nužni. Bilo bi naravno bolje da ne moramo razmišljati o izborima i da se uhvatimo u koštac s krizom.

S druge strane, ulazak Hrvatske u Europsku uniju bi mogao potaknuti brži razvoj telekomunikacijskih, multimedijskih i informatičkih usluga. Mislim da nema bolje opcije od ulaska u Europsku uniju koja će donijeti drugačiji način rada i općenito puno toga pozitivnog. Po meni, što prije to bolje.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.