INTERnetVIEW: Peter Bartha o planovima Avnet Technology Solutions u regiji

Fotografija članka: INTERnetVIEW: Peter Bartha o planovima Avnet Technology Solutions u regiji

U svom širenju u regiji, kompanija Avnet Technology Solutions je po prvi puta prisutan u njih 10, među kojima je i Hrvatska.

Oglas

O poslovanju kompanije, te odličnoj suradnji s IBM-om saznali smo više u razgovoru s Peterom Barthom, direktorom kompanije Avnet Technology Solutions za Mađarsku i lider za jugoistočnu regiju.

Racunalo.com: Kako je došlo do suradnje s IBM-om?

Peter Bartha: Od vrlo skromnih početaka prije 32 godine distribucijom dijelova, Avnet je danas dosegao to da je postao IBM-ov najveći globalni distribucijski partner. Avnet sada pruža IBM hardver, softver, usluge i obuku u više od 40 zemalja širom svijeta. Odnosi između Avneta i IBM-ovih Business Partnera značajno su narasli u proteklih 32 godina, i geografski i financijski. Avnet je proširio svoj  odnos s IBM-om izvan Sjeverne Amerike, u šest zemalja u regiji EMEA 1997. godine te dodatno povećao globalni utjecaj svog odnosa s IBM-om, posebno u 2007. godini u regiji Azije i Pacifika, kupnjom Azure Technologies.

Avnet  je također značajno proširuje svoj doseg u Latinskoj Americi s IBM-om, kada je kupio Tallard tehnologije, 2010. godine. Proširenjem našeg odnos s IBM-om na preko 12 tržišta u jugoistočnoj Europi, možemo sada podijeliti naše znanje o IBM-ovim tehnologija s novim kupcima. To uključuje razvoj kanala rješenja koja ubrzava mogućnost IBM poslovnim partnerima da pruže usluge s dodanom vrijednošću korisnicima i te programe tržišta obrazovanja usmjerenih k novim tehnologijama koje stvaraju visoko-kvalificiranu zajednicu poslovnih partnera, te mogućnosti za implementaciju IBM rješenja kako bi se zadovoljile potrebe kupaca.

Racunalo.com: Što očekujete od širenja na jugoistočno tržište?

Peter Bartha: Ovo je značajan program širenja koji se oslanja na već uspostavljenu suradnju s IBM-om i omogućuje Avnetu da ostvari veće prisustvo u regiji koja obuhvaća 12 tržišta u srednjoj i jugoistočnoj Europi, od kojih je na 10 tržišta Avnet prvi put prisutan. U pitanju su sljedeća tržišta: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Slovenija. Želja nam je ostaviti dobar utisak i postati jedan od vodećih distributera na tržištu ove regije.

Racunalo.com: Koliko je tržište Hrvatske segmentirano u odnosu na druga tržišta na koja ulazite i vidite li neke prednosti ulaskom na hrvatsko tržište?

Peter Bartha: Danas cijena postaje još važnija nego ikada prije. To je činjenica i moramo se suočiti s time. Želimo uspostaviti dugoročno poslovanje u regiji koja nije u skladu s nadmetanjem samo na razini cijena. Iako se susrećemo s partnerima mi želimo ispuniti njihova očekivanja po tom pitanju. Takvo nadmetanje, samo na osnovu cijene, ne donose dugoročne rezultate.

Vjerujemo da naši klijenti pored cijene i besprijekorne operativne podrške prepoznaju i vrijednost naših pratećih usluga kao što su pretprodaja i potpora provedbe, brz pristup infrastrukturi i stručnjacima koji su im potrebni za obavljanje posla, dokazani koncept, obrazovanje njihovih stručnjaka i klijenata, prilagođeni razvoj i slično, te naša prisutnost kao njihovog jedinog partnera u svim zemljama u kojima djeluju. Vrlo je važno da se zajedno s promjenama u globalnom IT sustavu, kanali distribucije i business lakše prenesu u druge okvire i razine. Ovu tranzicija nije lako za napraviti, nije ju moguće provesti brzo i uzima puno resursa kako bi bila uspješna. Naši partnera očekuju to od nas. I to je ono što osigurava čvrstu financijsku pozadinu.

Zbog pojave digitalizacije i širenja digitalnog pokreta, kao i sve većeg korištenja e-vlade, svuda u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj,  postoji ogromna potražnja za informacijskim tehnologijama. U regiji jugoistočne Europe vidimo da se sve više zemalja približava EU, što svakoj zemlji koja odluči postati dijelom tog procesa omogućava brži razvoj. To se dogodilo u Poljskoj, u Mađarskoj i u Češkoj Republici. Tako da vidimo rast potražnje za IT visokog nivoa, a regija jugoistočne Europe može postati budući motor te ekspanzije, pošto se dosta toga može napraviti na planu digitalizacije i digitalnih trendova.

Racunalo.com: Možete li nam reći nešto više o planovima suradnje s partnerima na hrvatskom tržištu?

Peter Bartha: Kao globalni distributer rješenja, posvećeni smo postizanju bržeg uspjeha naših partnera i nudimo usluge i rješenja od suštinske važnosti za poslovanje, u rasponu od data centra do pružanja partnerima isplativih pristupa u prepoznavanju i korištenju mogućnosti visokog rasta na ključnim tržištima uz vrhunske tehnologije. Željeli bismo sljedeće godine učvrstiti ovu poziciju u Hrvatskoj, kao i na ostalim tržištima na koja ulazimo. Željeli bismo ostaviti dobar utisak i postati jedan od vodećih distributera na tržištu. Kroz mrežu naših partnera, pružat ćemo usluge učenja za svoje krajnje korisnike i druge partnere.

Avnet je kompanija posvećena distribuciji i mi se nikada ne fokusiramo na uspostavljanje odnosa sa krajnjim korisnicima, već na izgradnju partnerskih odnosa, tako da ćemo samo surađivati s našim partnerima i pomagati im da ostvare brži rast poslovanja. Avnet Technology Solutions (Avnet TS) će svojim partnerima ponuditi brojne novosti i unaprjeđena rješenja. Imat ćemo lokalne predstavnike kompanije Avnet u Hrvatskoj, koji će surađivati s iskusnim timom iz naše centrale u Mađarskoj. Uz pomoć naših partnera, vjerujemo da ćemo dodatno ojačati suradnju između kompanija Avnet i IBM i donijeti istinsku dodatnu vrijednost, stvarajući snažna međusobna partnerstva.

Mi nudimo sveobuhvatna financijska rješenja i planiranje budžeta, ugovore u okviru Foruma za upravljanje Internetom (IGF), alternativne mogućnosti financiranja, fleksibilne kredite koji mogu biti značajni za manje distributere itd. Osim toga, u našoj ponudi je i tim za usluge iz domena hardvera i softvera,  marketinga i drugih usluga, što nam daje priliku da stvaramo nove poslovne mogućnosti i poticaje za podršku našim poslovnim partnerima. Naš poslovni plan obuhvaća ostvarivanje stabilne i dugoročne suradnje s našim partnerima, zasnovane na međusobnom povjerenju i pružanju vrhunskih savjetodavnih usluga koje će im pomoći da unaprijede poslovanje u svijetu suvremene tehnologije.

Racunalo.com:  Na koji način očekujete postići rast u ovom dijelu Europe?

Peter Bartha: Naši prodajni timovi će se fokusirati na implementaciju IBM rješenja našim partnerima kako bi se zadovoljile potrebe kupaca, te nadalje na ključne inicijative rasta u cijeloj regiji. Mađarska će služiti kao središte našeg Centra izvrsnosti za regiju i pružiti operativnu podršku našim lokalnim predstavnicama kroz tehničke i prodajne resurse.

Ove godine smo u regiji jugoistočne Evrope počeli sa IBM-ovim softverskim i hardverskim portfeljom, kao i portfeljom usluga, a osim toga tu su i Avnet usluge obrazovanja koje se nazivaju Avnet Akademija. Puno ćemo ulagati u ova tržišta, i ako tržište adekvatno odgovori na Avnetove vrijednosti, nastavit ćemo dalje ulagati i proširivati naš portfelj u budućnosti, kao što je na primjer slučaj s kompanijom Lenovo, i to od 1. siječnja. Vjerujemo u iskren, kvalitetan posao, uzajamno povjerenje i kredibilitet i dugoročna partnerstva.

Avnet je također započeo poslovanje u regiji srednje i istočne Evrope od nule,  i tijekom deset godina smo ostvarili organski rast i postali jedna od najvećih kompanija u svim zemljama ove regije na polju rješenja i distribucije s dodanom vrijednošću. Regija jugoistočne Evrope je jedno od područja u Europi gdje postoje velike prilike za rast i veliki potencijal rasta. Mislimo da se isplati ovdje ulagati.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.