INTERnetVIEW: Michael Harmann – Windows 7 OS novosti za poslovni svijet i kućne korisnike

Fotografija članka: INTERnetVIEW: Michael Harmann – Windows 7 OS novosti za poslovni svijet i kućne korisnike

INTERnetVIEW: Michael Harmann – Windows 7 OS novosti za poslovni svijet i kućne korisnike

U nekoliko kratkih pitanja pokušali smo saznati koje najznačajnije novitete donosi novi Windows 7 operativni sustav, što će se događati u Hrvatskoj, te kada je planiran konačni datum izlaska.

Racunalo.com: Što novo donosi Windows 7 operativni sustav za krajnje (kućne) korisnike?
Hartmann:
Ako govorimo o krajnjim korisnicima, novitete možemo podijeliti u tri kategorije.
Kao prvo, stabilnost i pouzdanost je na daleko višem nivou, onako kako smo i željeli. Za razliku od Windows Viste, hardverski zahtjevi su mnogo manji tako da Windows 7 možete pokrenuti i koristiti i na znatno slabijim računalnim konfiguracijama. Značajan napredak korisnici Windowsa 7 osjetit će i u kraćem vremenu potrebnom za podizanje operativnog sustava. Drugim riječima, i za pokretanje i gašenje Windowsa 7 trebat će vam znatno manje vremena. Zbog te uštede dolazi i do manje potrošnje npr. baterije na prijenosnim računalima. Korisnici puno očekuju od Windows 7 operativnog sustava, što ćemo im uvjeren sam i priuštit.
Druga korist za krajnje korisnike je da će svakodnevne poslove obavljati znatno brže. Pri tome mislimo na poboljšano korisničko sučelje. Pojednostavljeno je i upravljanje, odnosno spajanje na mrežu, bez obzira radi li se o dva-tri računala, mrežnom pisaču ili backup tvrdom disku.
I treće, ali ne manje važno, je činjenica da smo uspjeli realizirati neke zahtjeve i želje brojnih korisnika. Windows 7 podržava touchscreen (ekran osjetljiv na dodir), tako da ćete moći pokretati aplikacije ili kretati se po operativnom sustavu jednostavnim dodirom na ekranu. Također ćete Windows 7 moći iskoristiti i kao multimedijski centar – svu glazbu, filmove i fotografije koje imate moći ćete ne samo prikazivati na ekranu računala nego ih slati na druge multimedijske uređaje (monitore) koje posjedujete na drugim lokacijama u kući, primjerice na one koji se nalaze u vašoj dnevnoj sobi, ili pustiti film na monitor koji se nalazi u vašoj spavaćoj sobi.

Racunalo.com: Koje su prednosti Windows 7 operativni sustav donosi za poslovne korisnike?
Hartmann:
I za poslovne korisnike smo novosti u Windows 7 OS-u podijelili u tri segmenta.
Prvo, produktivnost Windowsa 7 nikad nije bila veća. Svakako da smo razmišljali i o korisnicima u pokretu, tako da je mobilnost jedna od značajnih karakteristika našeg novog operativnog sustava.
Kao drugo, sigurnost nikad nije bila kvalitetnije riješena i na višem stupnju nego što je to u Windowsima 7. Primjerice, mnogo poslovnih ljudi koristi USB flash memorije koje su malenih dimenzija i vrlo jeftine. Upravo zbog svojih dimenzija ih nerijetko gube, tako da vrlo osjetljivi podaci na njima ostaju nezaštićeni. U Windows 7 operativnom sustavu ugradili smo sigurnosni dio koji smo nazvali "Bit Locker", pomoću kojeg možete kriptirati podatke kako na USB Flash memoriji tako i na vanjskom tvrdom disku. Samo vlasnik ovih uređaja može verificirati pristup podacima u kombinaciji sa svojim računalom i samo će se vlasiku podataka isti prikazati.
Posljednje područje noviteta za poslovne korisnike je u nižoj cijeni održavanja računala, što znači da će u ukupnoj sumi od stotina i tisuća računala samo održavanje biti jednostavnije, a s tim će i cijena biti niža.

INTERnetVIEW: Michael Harmann – Windows 7 OS novosti za poslovni svijet i kućne korisnike

Racunalo.com: Je li istina da Windows 7 operativni sustav troši manje električne energije, odnosno je li sedmica "zeleno" orijentirana?
Hartmann:
Da, to je istina. Mi smo već s Windows Vistom pokušali uskočiti u nešto što se danas zove Green IT. Jedna od značajnih stvari u kojima smo uspjeli u razvoju Windows 7 je prebacivanje stolnog ili prijenosnog računala u Stand by mod i vraćanje u operativni (radni) mod. Naime, jedan od značajnih troškova energije je korisnička navika da ostavljaju upaljena računala iako na njima uopće ne rade. Bez obzira radi li se o kućnim ili poslovnim korisnicima, računalo možete poslati u Stand by mod za manje od sekunde i za isto vrijeme ga vratiti nazad, a što rezultira značajnom uštedom energije. To je slično kao kad slušate CD – dok ga slušate CD se vrti, a kad prestanete i CD player stane. To smo sad primijenili i na računala. Znatnu uštedu energije i novca možete postići ovim sustavom, dakle prebacivanjem rada iz Stand by u operativni (radni) mod.

INTERnetVIEW: Michael Harmann – Windows 7 OS novosti za poslovni svijet i kućne korisnikeRacunalo.com: Možete uštedu energije izraziti u nekim postocima?
Hartmann:
Da, mogu. To u prvom redu ovisi o vašoj radnoj okolini, ali u prosjeku možemo govoriti o uštedi energije od oko 30%. Radili smo neka istraživanja o uštedi i cijeni energije. Primjer iz Švedske vezan je uz jednog većeg proizvođača automobila koji je po računalu godišnje uštedio oko 150$. S obzirom da imaju puno računala, ušteda na godišnjem nivou im je značajna. Sama ušteda ovisi i o cijeni energije u pojedinoj zemlji, ali vjerujem da se osjetna ušteda može postići i kod tvrtki s desetak ili dvadeset, pa i manje računala. Druga značajna stvar je i produženje vijeka trajanja baterije kod prijenosnih računala. Isto tako, s manjom potrošnjom energije baterija duže izdrži između dva punjenja. Primjerice, baterija na mojem prijenosnom računalu na Windows Visti traje oko 2 i pol sata, a s Windows 7 operativnim sustavom baterija može izdržati čak i do 4 sata!
Smatram kako smo prilično dobro optimizirali cijeli sustav. Primjerice, tvrdi disk se ne okreće dok ne radi, nego odlazi u Sleep mod. I memorija grafičke kartice je također bolje iskorištena. I posljednje, ali ne manje važno, činjenica je da se periferija na stolnim i prijenosnim računalima isključuje ako se ne koristi, kao npr. mrežna kartica, bežična kartica ili audio kartica. Upravo zbog kvalitetne optimizacije na raznim područjima uspjeli smo značajnije produžiti trajanje baterije, tako da zaista možemo potvrditi kako se radi o uštedi od oko 30%.

Racunalo.com: Recite nam koja su vaša predviđanja kako će Windows 7 proći na hrvatskom tržištu?
Hartmann:
Dozvolite mi da se ovako izrazim. Primijetili smo veliki napredak u Windows Visti, a korisnici širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, očekuju velike promjene, naravno na bolje. Isto tako, brojni korisnici Windows Viste imaju negativna iskustva u kompatibilnosti starijih aplikacija i drivera, tako da se od novog operativnog sustava očekuje jako puno. Očekujemo kako će se Windows 7 pokazati kao značajno bolji operativni sustav. Prelazak s Windows Viste na Windows 7 trebao bi biti prilično bezbolan jer sve što radi na Visti radit će i na sedmici. Gotovo sve aplikacije s Viste također će raditi na Windows 7. Raduje nas i povratna informacija brojnih korisnika kako u svijetu tako i ovdje na Microsoft Windays konferenciji u Opatiji, koji su se vrlo pozitivno izrazili o Windows 7 Beta inačici i jednostavno se ne žele vratiti na Vistu ili XP. Dakle, već je Beta inačica zadovoljila velik broj korisnika i to nam govori kako smo na pravom putu.

Racunalo.com: I za kraj, kada se očekuje konačna inačica Windows 7 operativnog sustava?
Hartmann:
Još uvijek nismo definirali konačni datum izlaska finalne inačice Windowsa 7. U tijeku je finalizacija proizvoda koji zovemo RC (Release Canidate), koji će se pojaviti prije ljeta, a konačnu inačicu možete očekivati prije Božića. Mi volimo reći kako nam nije toliko bitan konačan datum izlaska, nego nam je kvaliteta na prvom mjestu, u skladu s očekivanjima naših korisnika.

INTERnetVIEW: Michael Harmann – Windows 7 OS novosti za poslovni svijet i kućne korisnike

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.