INTERnetVIEW – Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska

Fotografija članka: INTERnetVIEW – Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska

Racunalo.com: Prije ozbiljnijih i težih tema, za zagrijavanje jedno lagano pitanje. Ivan Vidaković, nekad direktor IBM-a Hrvatska, danas direktor Microsofta Hrvatska. Prošlo je nešto više od vaše prve godine u Microsoftu. Kakvi su vaši dojmovi?
Ivan Vidaković: Vrlo dobro, rekao bih izvrsno. Ovdje je manji, ali jako dobar tim, vrlo fokusiran i talentiran. Kada dobijete takav tim, lako se uklopiti u njega. Mene zaista veseli kad se prisjetim ovih zadnjih 12 mjeseci kako smo prošli internu transformaciju, kako smo se više orijentirali na korisnike i partnere, odnosno kako je s licenca fokus prešao na dodatnu vrijednost.

Moj pristup je uvijek bio – ništa kratkoročno, uvijek dugoročno. To znači i kad se problemi javljaju, cijeli Microsoftov eko-sustav (korisnici, partneri i Microsoft) skladnim funkcioniranjem može efikasno riješiti svaki problem.

Racunalo.com: Bili ste na čelu dvije velike američke kompanije. Možete li ih usporediti, po čemu se razlikuju njihove poslovne filozofije?
Ivan Vidaković:
I IBM kao i Microsoft ima mrežu partnera, no ona je daleko manja, i više je indirektno fokusiranja na hardver i softver dok se kod usluga IBM više profilira kao direktni kanal. U Microsoftu 95% prometa ide kroz partnere, dakle isključivo indirektan model. S mojim dolaskom u Microsoft došlo je do dodatne promjene. Naime, zahtijevao sam da mi postanemo ključni faktor koji mora razumjeti tržište i korisnike kako bi s partnerima bolje definirali područja, te im pružili bolja i kvalitetnija rješenja ili više njih.

Naime, kod indirektnog modela poslovanja ne znači da je sve odgovornost partnera. Partner je odgovoran za onaj ključni dio kao što je prodaja ili implementacija rješenja i tehnologije. Potrebe tržišta su vrlo kompleksne i vjerujem da je tu naša vrijednost. Vidimo kako tržište funkcionira u 170 zemalja, odnosno možemo vidjeti koje su najbolje “prakse” na pojedinim tržištima i koji su trendovi koji dolaze. Na taj način možemo lakše usmjeravati naše partnere u pojedinim poslovnim segmentima, kao što je i ovaj najnoviji trend – “cloud computing”, a koji će u bliskoj budućnosti svima uvelike olakšati poslovanje i smanjiti troškove. Sve te uštede kasnije možete prebaciti npr. na inovacije.

Racunalo.com: Prošla 2010. godina svima krizna godina, a nije zaobišla niti IT sektor. Kako je 2010. godina odjeknula u Microsoftu?
Ivan Vidaković: Microsoft će 2010. godinu zapamtiti po tome što IT industrija prati “sreću ili nesreću gospodarstva”. U dobrim vremenima IT industrija raste dvostruko brže od gospodarstva, no u ovim kriznim vremenima, kao što su to 2010. pa i dio 2009. godine vidjeli smo kako se tvrtke u prvom redu bave rezanjem troškova kako bi preživjele. Prošla 2010. godina je evidentno bila loša za prodavače hardvera. Kupovalo se daleko manje stolnih i prijenosnih računala, servera, pisača. To se osobito odrazilo i u Hrvatskoj, i sami ste svjedoci što se događalo s HGspotom i Vemilom.

U Microsoftu smo prepoznali 2010. godinu s puno izazova, no uspjeli smo je prebroditi bez većih trzavica što nam je dalo dobar temelj za 2011. godinu. Ipak, moram reći da mi više pratimo fiskalnu nego kalendarsku godinu, koja počinje 1. srpnja tekuće a završava 30. lipnja iduće kalendarske godine. Naši rezultati su u skladu s našim unutarnjim restrukturiranjem, ali ne organizacijski nego promjenom “mentalnog sklopa”, odnosno u pristupu s korisničkog i licenčnog na korisnički na koji se sve više fokusiramo.

Racunalo.com: Mi sada govorimo o poslovnim modelima. No da bi uopće do toga došlo potrebno je odraditi kvalitetnu edukaciju. Čini se kako u Hrvatskoj edukacija i nije na najzdravijim temeljima. Ili konkretno, zašto informatika još uvijek nije obavezan predmet u osnovnom školstvu?
Ivan Vidaković: Očigledno zato što “nositelji politike” nemaju dovoljno znanja niti razumiju o čemu se radi. Naime, podsjeti ću na dvije stvari. Prva je lisabonska agenda 2010 u kojoj stoji kako Europa do 2010. godine želi biti najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo temeljeno na znanju. S druge strane američka strategija je biti najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo temeljeno na tehnologiji. I u čemu je razlika? U ničemu!  A zašto? Zato što u 21. stoljeću ne možete upravljati znanjem bez tehnologije.

A sad se vratimo u Hrvatsku i zapitajmo se možemo li i mi biti u tom istom vlaku, slikovito rečeno. Da bi bili u tom “vlaku” upravljanja znanjem uz podršku tehnologije moramo promijeniti način razmišljanja.

A kako to promijeniti ako je IT odnosno informatika u osnovnim školama neobavezan predmet. Puno sam puta to već rekao, a onda sam dobio odgovor da bi za tako nešto trebali mijenjati Ustav RH! Pa, mijenjajmo onda Ustav! Ako je potrebno promijeniti Ustav kako bi Hrvatsku uveli u 21. stoljeće, napravimo to. No, lakše je u Hrvatskoj pronaći izgovor zašto se nešto ne može, dok se s druge strane vrlo teško odlučuje za promjene, kako bi se “nešto moglo”. U ovom slučaju to je uvesti informatiku kao obavezan predmet u osnovne škole.

Treba mijenjati osnovno i visoko obrazovanje, treba mijenjati kvote. Ako svako dijete nema računalo i ako dio nastave ne bude digitaliziran uskoro bismo mogli početi ozbiljno zaostajati. I onda onaj izraz “Hrvatska je zemlja znanja” pada u vodu. Moglo bi nam se lako dogoditi da će nam nedostajati stručnjaka i inženjera, ali ćemo s druge strane imati višak pravnika i ekonomista. Čemu proizvoditi “robu za skladište” s kojim još više produbljujemo probleme? Svjedoci smo da je sve veći broj mladih fakultetski obrazovanih ljudi na Zavodu za zapošljavanje, što je vrlo negativno – i mentalno i socijalno  i gospodarski. Dakle, i dalje širimo rupu bez dna…

Racunalo.com: Dobro. Vrijeme je da krenemo “u oblake”. Održana je WinDays konferencija, vidjeli smo puno zanimljivih ideja, rješenja, priča. Koje su ključne točke po čemu bi trebali pamtiti ovogodišnju konferenciju?
Ivan Vidaković: U Microsoftu smo “prefokusiranjem” na korisnike osjetili kako funkcionira hrvatsko tržište, gdje su pravi izazovi. Odlučili smo se više zabaviti hrvatskom konkurentnošću, obrazovanjem i zapošljavanjem. Otvaranje novih radnim mjesta, to je ono s čim smo se najviše uhvatili u koštac. Na to možemo utjecati direktno – kroz Microsoftove inovacijske centre, poticanjem “Start-up” tvrtki i svih koji imaju ideje a ne znaju kako ih materijalizirati. Mi ćemo im dati infrastrukturu. Upravo smo na WinDaysima vidjeli potpis ugovora između CRANE-a i udruge koja će upravljati Microsoftovim inovacijskim centrima, a kako bi se pojačala i financijska baza i praćenje mladih poduzetnika kojima treba i tehnologija, znanje, organizacija i umrežavanje.

Mi ćemo s naše strane pomoći hrvatskom obrazovnom sustavu u usmjeravanju u 21. stoljeće u kojem se oslanjamo na tehnologiju i koji proizvodi talente koji su nam potrebni. Tu se uklapa i cjeloživotno obrazovanje u kojem kontinuirano povećavamo vještine svih sudionika hrvatskog društva – nezaposlenih, zaposlenih, onih u obrazovnom procesu i onih u mirovini. Zašto? Jer društvo je jako koliko je jak svaki njen član.

Racunalo.com: Na WinDays konferenciji ste na otvorenju Business dijela rekli jednu frazu koja se rijetko može čuti – “punjači i žderači proračuna”. Vrlo smjela, ali istinita izjava. Kako popraviti situaciju u korist “punjača”, a kako smanjiti broj “žderača” proračuna?
Ivan Vidaković: Uvijek ima faktora na koje mi možemo utjecati. Jedan od njih je tehnologija. No postoje preduvjeti koje “nositelji vlasti” odnosno Vlada RH moraju ispuniti. Problem u tom dijelu je što ne vidim rješenja koja nisu bolna. Trenutno se zadužujemo, financijskih sredstava je sve manje. Dug Hrvatske je već blizu 46 milijardi eura, pitanje je gdje je kraj, gdje će se podvući linija. Ne možete stalno trošiti više nego što zarađujete, to je samo kratkoročno rješenje. To je neizbježno, a onda će uslijediti analiza u kojoj će biti vrlo bolnih rezove.

Rast broja nezaposlenih također govori da sve manje pojedinaca može platiti porez, kupiti nešto. Kada kupovna moć pada, smanjuje se potrošnja. Smanjenjem potrošnje se dijele otkazi, jer i firme ne ispunjavaju svoje planove. Tako se nađete u jednoj negativnoj spirali koja vas vuče prema dnu, a u tom smjeru ide i Hrvatska. Ne, nismo još na dnu zahvaljujući turizmu, ali smo mu sve bliže, ne može nas samo turizam izvući.

Drugi bolan rez koji će se morati donijeti je Zakon o radu, a treći je temeljno upravljanje ljudskim resursima gdje će talenti imati prednost pri zapošljavanju, a ne kao do sada prema rodbinskim, političkim i drugim vezama. To je ključ uspjeha Hrvatske. Problem je što za to ne postoji bezbolno rješenje. Pozitivne promjene ne možemo očekivati ove izborne godine jer se tako gube politički glasovi. No, nadamo se da će se pojaviti lideri koji su spremni riskirati (“rizik” je ključna riječ!) koji će povući teške poteze za boljitak svih u Hrvatskoj. Mislim da smo u Hrvatskoj spremni na žrtvu, samo nam trebaju dobri lideri i timovi koji će napraviti nezaobilazne i bolne poteze.

Racunalo.com: I za kraj intervjua vratimo se ponovo “u oblake”. Što nam Microsoft priprema u bliskoj budućnosti?
Ivan Vidaković: Na WinDays konferenciji mogli ste vidjeti prvu primjenu rješenja u oblacima koje je predstavio T-HT što je i jedan od prvih “oblaka” u telekomunikacijskoj industriji uopće. Danas većina firmi ima svoju infrastrukturu – hardver, softver, mreže, stručnjake. Microsoftov model je da sav softver postoji u oblaku. Pitanje je u kojem trenutku i koji dio poslovanja (kao npr. rad s korisnicima) želite prebaciti u “oblak”. Naime, vi ćete se baviti korisnicima, a u oblaku će biti infrastruktura. Upravo tu uštedu koju ste ostvarili korištenjem oblaka možete preusmjeriti na razvoj, inovacije, poslovnu inteligenciju.

Korištenjem oblaka ne morate se brinuti o hardveru, infrastrukturi, kapacitetima ili prometu. I što je najbolje – kroz koncept oblaka plaćate samo ono što trošite. Sami korisnici odlučuju koji dio žele u oblaku a koji žele imati kod sebe.

Postoji i model kojeg zovem “hibridni”, a radi se o hosting partnerima najčešće telekomunikacijskim, koji već imaju neke usluge koje se mogu realizrati u oblaku, kao što su mobilna i fiksna telefonija, internet televizija i slični multimedijski sadržaji. Ako se to sve korisnicima još može isporučiti na jednom računu, to je sjajno.

A gdje je u tome svemu Hrvatska? HGK je nedavno napravila analizu malih tvrtki i poduzetnika i otkrila kako 40% njih ima neadekvatnu infrastrukturu ili je uopće nema. Druga analiza pokazala je kako 18,3% tvrtki uopće nema informatičare. Upravo je cloud, odnosno oblak, pravo rješenje za njih, pogotovo će se to osjetiti kada uđemo u Europsku uniju.

Zašto smo na WinDaysima11 toliko pričali o cloudu, oblaku? Upravo zato kako bi pripremili korisnike i partnere na ono što neminovno dolazi…

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.