INTERnetVIEW: Igor Fiolić, direktor odjela za računala HP Hrvatska

Fotografija članka: INTERnetVIEW: Igor Fiolić, direktor odjela za računala HP Hrvatska


Racunalo.com: Kakva je za HP Hrvatska bila prošla “krizna” 2010. godina? Po čemu ćete je pamtiti?
Igor Fiolić
, HP Hrvatska:  Za nas je godina bila dobra jer smo uspjeli zadržati kontinuitet, odnosno vodeće mjesto u Hrvatskoj. Nastavljena je 10-godišnja dominacija u prodaji prijenosnih računala, dok smo u posljednjih nekoliko kvartala također zadržali i prvu poziciju u prodaji stolnih računala u Hrvatskoj. Količinski gledano, u 2010. godini zabilježili smo rast prodaje te isporučili preko 90.000 prijenosnih i stolnih računala. To je porast u odnosu na 2009. godinu za više od 13%. S obzirom da HP-ov rast značajnije veći od rasta tržište dodatno smo povećali svoj tržišni udio te još više učvrstili svoju vodeću poziciju.

U 2010. godini smo također ostvarili vodeću poziciju i u prijenosnim i u stolnim računalima.

To je dobro za nas, a poticat će nas da i u 2011. godini ostvarujemo što bolje prodajne rezultate i bolju podršku korisnicima. Ponosimo se što je HP najduže na hrvatskom tržištu što se tiče PC računala i što imamo najkvalitetniju podršku korisnicima.

2010. godina promijenila je navike potrošača pa se i HP tome brzo prilagodio. Kvalitetnijom nabavkom i isporukom uspjeli smo postići i bolje cijene računala za kupce, a naš “call centar” za podršku krajnjim korisnicima „consumer“ linija računala dodatno smo poboljšali. Drugim riječima, možete nazvati naš besplatni broj i dobiti kompletnu podršku i eventualni servis.

Racunalo.com: Dakle, to je kada govorimo o krajnjim potrošačima, odnosno “privatnim” korisnicima. Kakva je situacija u 2010. bila na području, malih, srednjih pa i velikih tvrtki u prodaji računala (stolna, prijenosna, serveri)?
Igor Fiolić, HP Hrvatska:
Kada govorimo o prodaji i isporuci računala u poslovnom dijelu tržišta, tada moram reći kako se poslovni segment se smanjio, pogotovo javni sektor, odnosno onaj kojeg kontrolira država. HP je zadržao visoki tržišni udio, međutim moramo biti iskreni – apsolutna brojka se smanjila.

SMB dio malih i srednjih poduzeća je ostao otprilike isti, dok je “retail” prodaja u velikim trgovačkim lancima najviše rasla. Što se prodaje servera tiče, tu je i dalje dominantan korporativni segment, dakle područje malih, srednjih i velikih poduzeća.

Racunalo.com: Kako HP Hrvatska vidi ovu 2011. godinu u svom poslovanju?
Igor Fiolić, HP Hrvatska:
HP će u 2011. godini hrvatskom tržištu ponuditi čitav niz proizvoda koji će se pojavljivati tijekom godine. Tijekom proljeća događat će se “tehnološka smjena”, dolaze računala s novom generacijom Intelovih i AMD-ovih procesora. Mi ćemo u HP-u pratiti sve te promjene i do ljeta možete očekivati potpuno novu platformu u svim segmentima računala – stolnih, prijenosnih i serverskih.

Moram spomenuti kako će u našoj ponudi i dalje dominirati prijenosna računala, sada s novim procesorima, ljepšim dizajnom, manjom težinom i potrošnjom električne energije. Upravo je krenula prodaja dizajnerskih prijenosnika HP Pavilion dv6 Rossignol posebno namijenjena ljubiteljima zimskih sportova

Sve nam je zanimljivije i tržište stolnih računala. Naime, u posljednje smo vrijeme primijetili kako velik dio korisnika, pogotovo onih kućnih, sve se više odlučuje za takozvana “all-in-one” računala (monitor i računalo – sve u jednom), koja zauzimaju manje mjesta, te nema žičane veze (miš i tipkovnica su bežični).  Ova su računala vrlo praktična, a i cjenovno su povoljnija. Netko će možda spomenuti kako se ona ne mogu jako nadograditi, no naša ispitivanja govore kako više od 95% korisnika nikada ne nadograđuje računala. Kada to sve uzmemo u obzir, ova će računala biti itekako popularna. Već su u prodaji modeli iz serije HP All-in-one 200.

Do kraja mjeseca krenut ćemo i s prodajom “smart touch” računala, a to su u stvari “all-in-one” računala, ali s ekranom osjetljivim na dodir i to u više točaka (multitouch).

I na tržištu malih netbook računala dolazi do smjene generacija, ali i do prelaska na kombinaciju netbook/tablet računala. Ne očekujemo kako će tableti zamijeniti prijenosna računala, očekujemo kako će u Hrvatskoj zauzeti oko 10% tržišta.

Racunalo.com: Ne smijemo zaboraviti kako se ove 2011. godine u hrvatskoj održavaju i izbori. Hoće li to i kako utjecati na poslovanje HP Hrvatska?
Igor Fiolić, HP Hrvatska:
Očekujem da će to pozitivno utjecati. Naime, puno se stvari promijenilo u posljednje vrijeme, a i kriza je napravila svoje. U HP Hrvatska smo optimisti i nadamo se kako će i političke stranke više gledati na opće dobro a ne na vlastite interese. S naše strane sigurno ćemo dodatno investirati i u kvalitetu svojih proizvoda i u kvalitetniju podršku korisnicima u Hrvatskoj.

Racunalo.com: Kako gledate na ulazak Hrvatske u Europsku uniju, hoće li se to pozitivno odraziti na vaše poslovanje?
Igor Fiolić
, HP Hrvatska: Svakako. Mi smo dio Hewlett-Packard korporacije i “igramo” po strogim pravilima. Drugim riječima, i inače moramo poštivati stroga pravila na području kvalitete, tako da možda nismo djelovali fleksibilno kao drugi.

Ulaskom u Europsku uniju pravila će biti jednaka za sve (zaštita potrošača, kvaliteta proizvoda,…) , što će nam itekako koristiti jer ih mi već godinama primjenjujemo i nećemo morati puno mijenjati naš proslovni proces.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.