INTERnetVIEW: Hana Naoulo Bego, Sedam IT d.o.o. – u Hrvatskoj se može ugodno živjeti od IT-ja

Fotografija članka: INTERnetVIEW: Hana Naoulo Bego, Sedam IT d.o.o. – u Hrvatskoj se može ugodno živjeti od IT-ja

U Hrvatskoj se vrlo ugodno može živjeti od IT znanja i vještina, iako ćete u medijima najčešće vidjeti ili čuti neku drugu priču. O ovoj smo aktualnoj temi razgovarali s Hanom Naoulo Bego, direktoricom ljudskih potencijala u tvrtci Sedam IT d.o.o.

Oglas

Potaknuti brojnim napisima o odlasku mladog stručnog kadra u inozemstvo, pogotovo stručnjaka iz informacijske i komunikacijske tehnologije, prosječno inteligentan čitatelj bi zaključio kako je vani bolje – trava je uvijek zelenija s druge strane ograde. No, je li to zaista tako? Često ćete pročitati ili čuti kako je u posljednje dvije godine iz Hrvatske “pobjeglo” više od 100.000 visokoobrazovanih stručnjaka, iako su prave brojke možda i veće.

Ovo je drugačija priča, jedna od onih pozitivnih, koja pokazuje da i u Hrvatskoj postoji perspektiva. Upravo to vam omogućuje rad u informacijskoj tehnologiji (IT). Raditi u Hrvatskoj, biti među svojima i istovremeno ostvariti karijeru te imati ravnotežu privatnog i poslovnog života je moguće! O tim smo temama – zapošljavanju, poslu, napredovanju i karijeri IT stručnjaka u tvrtci razgovarali s Hanom Naoulo Bego, direktoricom Sektora za Upravljanje ljudskim potencijalima, osobom koja itekako ima znanja i iskustva u radu s možda i najkompleksnijom karikom u poslovnom lancu – ljudima.

1. Hana, posebno nam je zadovoljstvo ugostiti vas na našem portalu. Za početak nam recite nešto o sebi, o svojoj karijeri i kako ste došli u Sedam IT? Kako ste zadovoljni svojim poslom?
Puno hvala na pozivu i raspravi o ovoj veoma aktualnoj temi. Više od jedanaest godina radila sam u vodećim svjetskim i domaćim kompanijama, stoga mi je tema zapošljavanja i zadržavanja talenata je izuzetno zanimljiva. S obzirom na brzorastuće promjene na tržištu i potrebama za ICT kadrovima, prepoznavanje i zadržavanje talenata izražena zadnjih godinu i pol dana, od kada radim u Sedam IT. Kao što ste i sami naveli u uvodu, IT industriju globalno, ali i u Hrvatskoj prati glas kao zahtjevnu za pronalazak zaposlenika te njihovo upravljanje, stoga mogu reći da je raditi u IT industriji izazovno, ali zanimljivo. Volim svoj posao, i odabir upravo ovog zvanja već kroz visokoškolsko obrazovanje na sveučilištu i kontinuiranom razvoju tijekom moje poslovne karijere, motivira me da najbolje prakse i iskustva prenosim i u Sedam IT.

2. Pošto se po prvi put susrećemo i s tvrtkom Sedam IT, možete nam ukratko predstaviti o kakvoj se tvrtki radi, koliko imate zaposlenih, koji su to profili i koliki je prosjek starosti zaposlenih?
Sedam IT danas predstavlja jednu od vodećih tvrtki, pružatelja informatičko-komunikacijskih rješenja i usluga kako u Hrvatskoj, a intenzivnije i na inozemnim tržištima.

Portfelj tvrtke pokriva rješenja za sve ICT potrebe današnjeg poslovanja: od infrastrukture i optimizacije do rješenja za razvoj poslovanja, pri čemu naša vlastita rješenja imaju snažnu ulogu u na tržištu jer su razvijena za postizanje specifičnih ciljeva i potreba naših korisnika. Odnos razvoja i ulaganja u Sedam IT je obostran, što podrazumijeva održavanje izvrsnosti uz kontinuirano ulaganje u kreativne oblike stjecanja znanja i vještina. Time  ostvarujemo inovativnost koja nas čini prepoznatljivima, a jedinstvenost naših stručnjaka poznata je kako u ICT okruženju tako i u cjelokupnoj poslovnoj zajednici.

Sedam IT na tržištu posluje 13 godina i tvrtka smo u stopostotnom domaćem vlasništvu. Trenutno zapošljavamo 80-tak vrhunskih, visokoobrazovanih stručnjaka, čiji je prosjek godina oko 35, što zapravo govori o balansu mladosti i iskustva, jer je prosjek iskustva naših zaposlenika u IT industriji oko 10 godina. Sedmica, kako ju volimo zvati, bilježi kontinuirani rast i razvoj, kako u broju stručnjaka, tako i u broju projekata na kojima sudjeluje, ali i u snažnom iskoraku ka stranim tržištima i primjeni novih znanja i tehnologija koje stvaramo.

3. Iz neformalnog razgovora s vama smo saznali kako ste tvrtka u stalnom razvoju i s uvijek novim projektima. Ako nam možete otkriti što je trenutno aktualno kod vas, koji je trenutno poslovni fokus vaše tvrtke? Planirate li širenje izvan Hrvatske?
Tako je, svaka tvrtka danas, ukoliko želi opstati na tržištu mora biti korak ispred svih scenarija koje gospodarstvo donosi, kako domaćeg tako i ono stranog. Upravo naša predviđanja osiguravaju nam pravilne strategije koje nam omogućuju nesmetan rast i preuzimanje novih izazova i na tržištima izvan Hrvatske. Posljednjih mjeseci otvorili smo urede i izvan Zagreba, čime ćemo u potpunosti pokrivati potrebe naših korisnika diljem Hrvatske. A strategija izvoza naših usluga i rješenja nova je smjernica našeg razvoja. Preuzimanje izazova koji su nam omogućeni ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorene su dodatne mogućnosti pozicioniranja naše kompanije diljem Europe. Nije slučajno kako su vodeće svjetske kompanije prepoznale rad naših stručnjaka, dodjeljujući nam iz godine u godine više partnerske statuse, dok su pojedinci iz naših redova postali dio timova najvećih svjetskih kompanija. Svakako ćemo raditi na održivom rastu kako u broju stručnjaka, tako i u broju projekata na kojima ćemo se angažirati.

4. Za nove projekte su potrebni kvalitetni zaposlenici. U Hrvatskoj prevladava razmišljanje kako je teško pronaći kvalificirane zaposlenike, je li to zaista tako? Kako vi rješavate ove probleme?
U zadnjih nekoliko godina se stvorila fama oko zapošljavanja visokokvalitetnog kadra, posebno kad govorimo o IT industriji. Činjenica je kako u Hrvatskoj nedostaje zaposlenika u IT industriji, a o čemu se tema intenzivirala posljednjih nekoliko godina, pa i svjedočimo otvaranju novih fakulteta specijaliziranih za nova ICT znanja. Ovo pokazuje spremnost društva da stvori stručnjake spremne uloviti se u žrvanj s tržištem rada i današnjim dinamičnim obrascima poslovanja. Činjenica je također kako studenti razmišljaju o odlasku iz Hrvatske, no smatram kako se situacija može promijeniti. Mi smo primjer tvrtke koja kontinuirano radi na svim segmentima upravljanja zaposlenicima kako bi im omogućili ostanak i opstanak u Hrvatskoj. Naime, u zadnjih godinu dana zaposlili smo više od dvadeset visokoobrazovanih zaposlenika, studentima kontinuirano omogućujemo rad preko studentskog ugovora, osiguravamo studentske prakse te kontinuirano stipendiramo mlade, talentirane pojedince.

5. Praksa iz zapadnih zemalja govori kako mnoge tvrtke imaju svoje “skaute” koji prate svoje buduće zaposlenike još u studentskim danima i već ih tada “rezerviraju” za rad u njihovim tvrtkama. Kakva su vaša iskustva, surađuje li Sedam IT s akademskom zajednicom?
Intenzivno surađujemo s akademskom zajednicom u vidu sudjelovanja na danima karijera, oglašavanjem otvorenih pozicija na web stranicama fakulteta, predavanjima naših stručnjaka u okviru raznih natjecanja ili nastave te omogućavanjem studentima izravan susret i doživljaj rada u Sedam IT. Smatram kako je takav win-win pristup nužan, jer omogućava višestrano zadovoljstvo i benefite i studentima i akademskog zajednici te nama kao poslodavcu. S jedne strane, akademska zajednica ima pristup najnovijim tehnologijama, znanjima i iskustvima, a s druge strane, mi kao tvrtka dajemo mogućnost studentima da se i prije fakulteta upoznaju s našom tvrtkom i odluče u kojem smjeru žele započeti i razvijati svoju profesionalnu karijeru.

6. Kako vi gledate na veliki problem odlaska visokoobrazovanih kadrova izvan Hrvatske?  Osjetite li i vi nedostatak stručnog kadra? Imate li vi rješenje za taj gorući problem?
Teško je dati konkretan odgovor na ovo pitanje, jer se radi o dosta kompleksnom problemu. Ono što mogu potvrditi je da i tvrtke u Hrvatskoj mogu pružiti i pružaju puno. Na primjeru naše tvrtke mogu naglasiti kako se zaposlenici vrlo brzo profiliraju o određenoj tehnologiji te mogu ostvarivati značajni osobni rast i razvoj. Primjerice, od početka ulaska novog zaposlenika u našu tvrtku radimo planove uvođenja u posao i definiramo njihove razvojne ciljeve, te kontinuirano ulažemo u njihov razvoj. Smatram kako komuniciranjem perspektive i u hrvatskom okruženju na konkretnim primjerima kao što je naš, možemo promijeniti mindset i zadržati mlade da ostanu u Hrvatskoj i razviju značajnu karijeru. Unutar naše tvrtke postoji pregršt primjera gdje su zaposlenici razvili zavidne karijere; od pripravnika su dosegnuli razine stručnjaka, voditelja odjela, direktora sektora pa sve do predsjednika Uprave. Naš Ante Jurišić, predsjednik Uprave, upravo je jedan od primjera u kojemu je kompanija kontinuirano ulagala u razvoj zaposlenika, ali i prepoznala potencijale kojima pojedinac teži. Ova formula pokazala se izvrsnom iz svih aspekata.

7. Svima nam je vrlo važna radna atmosfera, odnos poslodavac/zaposlenik. Kakvi su međuljudski odnosi u Sedam IT? Kako motivirate svoje zaposlenike u ostvarivanju boljih poslovnih rezultata?
Vrlo smo ponosni na činjenicu kako je atmosfera u Sedam IT izvanredna, što su nam pokazala razna interna i vanjska mjerenja. Naš način rada ističu i vrijednosti naše organizacijske kulture, a to su odgovornost, sloboda, povjerenje, kvaliteta, suradnja i inovativnost. Smatramo kako su vrijednosti koje zagovaramo osnova naše konkurentske prednosti, jer se zaposlenici vrlo brzo uhodaju u posao, dobiju mogućnost za rad na raznim projektima te dobiju podršku ne samo svojih direktno nadređenih, nego i cijele tvrtke, što im omogućava da u potpunosti ostvare svoj potencijal.

8. Koje profile zapošljavate? Koji su fakulteti poželjni, koje vještine i certifikate trebaju steći?
Primarno zapošljavamo visokoobrazovane kadrove tehničkih fakulteta. Ovisno o potrebama, zapošljavamo kandidate koji posjeduju specifične certifikate. Kod kandidata nam je jako važna procjena potencijala te motivacija i želja za zapošljavanjem u dinamičnom, ali podržavajućem okruženju. Svi kandidati prilikom zapošljavanja prolaze nekoliko krugova selekcijskog procesa, od psihologijskog testiranja, razgovora s budućim nadređenim, direktorom sektora, HR-om, a u nekim slučajevima i s Upravom tvrtke. U procesu zapošljavanja pokušavamo najbolje utvrditi želje i aspiracije kandidata te ih smjestiti na pozicije i u odjele u kojima se mogu najbolje i najbrže uklopiti i aktualizirati.

9. Nerijetko se može čuti kako je Hrvatska zemlja znanja. Je li zaista tako? Kako gledate na obrazovanje u Hrvatskoj, od osnovnoškolskog, preko srednje škole i fakulteta pa do cjeloživotnog obrazovanja?  Treba li nešto mijenjati? Ako da, što?
Znanje koje obrazovne institucije pružaju u Hrvatskoj na visokoj su razini. Stoga nije niti čudno da su naši stručnjaci nakon završenog obrazovanja traženi i spremni suočiti se izazovima tržišta rada. Činjenica je kako uvijek postoji prostor za napredak, jer na kraju tome teži svaki pojedinac, razvoju i napretku. Stvar je prihvaćanja modela obrazovanja, a kojemu se uvijek može komentirati sa raznih aspekata. Veseli nas činjenica kako u visokoškolskom obrazovanju postoje brojne inicijative, koje od ideje prerastaju u odlične projekte, pružajući mogućnosti za sve željne znanja i razvoja.

10. Što biste vi savjetovali mladim IT stručnjacima pred kojima se tek otvara poslovna karijera – rad u Hrvatskoj ili odlazak van? Možete li to malo opširnije argumentirati?
Kao što ste i sami u uvodu naveli, često puta se čini kako je trava u drugim zemljama zelenija, odnosno da život izvan Hrvatske nudi puno više. No, nije baš sve tako idealno kako se čini. Povratne informacije su često negativne u smislu logistike, kao što su radno vrijeme vrtića i trgovina, a poteškoća zna biti i u smislu prilagodbe i stranog jezika te (ne)mogućnosti zapošljavanja supružnika. Smatram kako je ravnoteža privatnog i poslovnog života i kvaliteta života u Hrvatskoj puno bolja, dok zaposlenici u IT sektoru i dalje mogu raditi s najmodernijim tehnologijama i u Hrvatskoj te se razvijati u željenom smjeru.

U Hrvatskoj se itekako može živjeti od informacijske tehnologije. Dobro razmislite želite li zaista raditi tamo negdje daleko ili u Lijepoj našoj… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.