INTERnetVIEW: Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamneta Croatia – sve o UAV bespilotnim letjelicama

Fotografija članka: INTERnetVIEW: Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamneta Croatia – sve o UAV bespilotnim letjelicama

Primjena bespilotnih letjelica (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) raste izuzetno brzo. Procjenjuje se kako će se do 2020. godine njihov broj povećati čak 8 puta.  Radi se o inovativnoj tehnologiji o kojoj smo željeli saznati više.

Oglas

O tome smo u ekskluzivnom intervjuu za naš portal razgovarali s osobom koja je, kako se kaže, domaća na ovom terenu. Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamneta Croatia, ispričao nam je sve o kompaniji, bespilotnim letjelicama, njihovoj širokoj primjeni, financijskim ulaganjima i kamo to u stvari sve ide…

1. Teamnet je obilježio 15 godina uspješnog poslovanja. Poznat nam je i podatak kako ste 2014. godine otvorili ured u Hrvatskoj. Možete li nam nešto više reći o samoj tvrtki?
Teamnet je prije 15 godina u Rumunjskoj pokrenula grupa mladih entuzijasta. Tvrtka je postepeno rasla i razvijala se, te se stalno prilagođavala novim trendovima. U početku je tim od 7 ljudi mogao biti tek podizvođač većim tvrtkama, dok danas imamo vlastite kapacitete za dizajniranje i implementaciju kompleksnih sustava, stvaranje novih proizvoda i širenje na druge zemlje. Upravo je širenje na međunarodno tržište naše najznačajnije iskustvo u transformaciji Teamneta.

Teamnet se regionalno počeo širiti već 2010. godine oslanjajući se na svoje vlastito iskustvo u razvoju softvera, integraciji sustava i pružanju stručnih savjeta. Trenutno grupacija ima svoje ured u Hrvatskoj (http://www.racunalo.com/oznaka/teamnet-hrvatska/), Rumunjskoj, Turskoj, Srbiji, Moldaviji, Belgiji i te je najnoviji ured otvoren u Švicarskoj. Do kraja godine planiramo otvoriti i urede u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAR) i još jedan u Turskoj u gradu Ankara (prvi je u Istambulu). Nastavit ćemo se ubrzano širiti i razvijati, jer upravo je širenje na međunarodno tržište jedan od najznačajnijih faktora razvoja naše tvrtke.

U posljednjih se 8 godina Teamnet nalazi na Deloitteovoj regionalnoj listi kao jedna od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki.

2. U posljednje se vrijeme sve više priča o bespilotnim letjelicama i u Hrvatskoj. Ipak, javnost vjerojatno ima krivu predodžbu o UAV letjelicama, vjerojatno vezano uz vojnu industriju. Njihova je primjena puno šira i vrlo pozitivna, te se mogu primijeniti u svakodnevnom životu. Zašto koristiti bespilotne letjelice i gdje se one mogu dobro iskoristiti?
Najnovija istraživanja pokazuju kako se tržište bespilotnih letjelica (UAV) mijenja. Iako su najveći kupci i dalje vojne agencije, veliki se rast bilježi za primjenu u civilnom i ne-vojnom području. Ista istraživanja govore kako će se te brojke osjetno povećati do 2020. godine. Upravo u Hrvatskoj osjećamo veliki tehnološki zamahj, tako da će to potaknuti i korištenje UAV letjelica, a koje mogu pozitivno utjecati na rast gospodarstva. Svoje smo iskustvo i znanje u UAV tehnologiji već dokazali zahvaljujući našem Hirrus sustavu koji se već primjenjuje u nekoliko zemalja regije, a koji pokazuje sve svoje prednosti u širokoj primjeni u različitim industrijama kao što su poljoprivreda, zdravstvo, tržište nekretnina, urbani razvoj i nadgledanje granica. Prošle smo godine počeli raditi na novom UAV sustavu Signus, koji je trenutno u prototip fazi, a koji ima još bolju pokrivenost zahvaljujući brzinama do 230 km/h, visini leta do 3.000 metara, te nosivosti do 100 kilograma. Naš dobavljač za rješenja širokopojasne podatkovne komunikacije i računalne sustave na UAV letjelicama je Airbus Defence & Space.

Vjerujemo kako će bespilotne letjelice promijeniti način kako vidimo svijet, kako prikupljamo informacije i kako ih analiziramo. Prednosti su velike, a rezultate ćemo osjetiti u godinama koje dolaze – ne samo u produktivnosti  i smanjenju troškova nego i poboljšanju našeg svakodnevnog života, pa čak i spašavanju ljudskih života.

Naravno Enterprise UAV industrija je većinom tek u svojim začecima, tako da su i znanja i informacije o ovoj vrsti autonomnih sustava vrlo mala. To će se vrlo brzo promijeniti ako industrijski lideri budu pratili edukativne inicijative javnog i privatnog sektora.

3. Kada je počela primjena odnosno korištenje UAV letjelica u regiji, odnosno u Hrvatskoj?
U Hrvatskoj je prva primjena UAV letjelica započela prije nekoliko godina i to na individualnom nivou. U posljednjih 18 mjeseci mnoge su organizacije brzo shvatile koje su mogućnosti i prednosti UAV letjelica tako da sada svjedočimo “novoj eri” primjene UAV letjelica u Hrvatskoj. Od pojedinačnih korisnika, preko lokalnih zakona i vlasti, pa sve do državnih zakona i zakona Europske unije koji snažno podupiru njihovu primjenu, tržište brzo postaje zrelo za širu primjenu. S obzirom na zahtjeve hrvatskog tržišta Teamnet je predstavio koncept “UAV as a Service”, prema kojem kupci mogu odmah iskoristiti slike i druge sadržaje za svoje potrebe prikupljene UAV letjelicama, ili se ti sadržaji mogu naknadno kupiti, ovisno o potrebama pojedine organizacije.

4. Gdje se najbolje mogu primijeniti, u kojim granama gospodarstva?
Bespilotne letjelice imaju široku primjenu. Očekujemo kako će se za pet godina masovno koristiti u poljoprivredi, zdravstvu, katastru, provedbi zakona, energetici, komunalnim uslugama, rudarstvu, građevinarstvu, tržištu nekretnina… Bez obzira primjenjivale se u državnim institucijama ili industriji, bespilotne letjelice će biti sve moćniji alat koji služi prikupljanju podataka u realnom vremenu, a što će korisnicima omogućiti kvalitetnije poslovanje.

5. Što sve mogu bespilotne letjelice? Od čega se sastoje i što je to što ih čini tako zanimljivim i korisnim?
Općenito, postoje četiri kategorije bespilotnih letjelica:
1. IGRAČKE – uglavnom namijenjene za letenje na manje daljine, male su veličine te mogu preuzeti nosivost do 250 grama koja može uključivati i kameru
2. POTROŠAČKE – namijenjene za vanjsku upotrebu, uglavnom su upravljane pomoću daljinskog upravljača i spremne su letjeti ali bez mogućnosti automatskog leta i kontrole misije
3. POSLOVNI SEGMENT – za poslovni segment tvrtki poput Hirrus UAV, dizajnirane i integrirane od strane Teamnet stručnjaka (namijenjene za profesionalne svrhe, fotografiranje slika visokih razlučivosti, mapiranja ili prikupljanja podataka). Ovakvi dronovi su općenito sposobni preuzeti veću nosivost, imaju dulji vijek trajanja baterije i omogućuju istinsku autonomiju i stabilnost.
4. VOJNE BESPILOTNE LETJELICE – nemaju pilota, ali su najčešće pod kontrolom osobe koja njime upravlja u realnome vremenu. Obično su opremljeni s više senzora, kao i posebnim komunikacijskim sredstvima. Hirrus UAV (vojna inačica) već je dokazao svoju funkciju ISR (inteligencije, nadzor i izviđanja) te kompatibilnost sa NATO zahtjevima.

Primjer bespilotnih letjelica za poslovne svrhe (3. kategorija) – Hirrus sustav uključuje 3 bespilotne letjelice, kontrolnu stanicu na zemlji, podatkovni link na zemlji i rampu za ispaljivanje. Letjelice imaju oko 3 sata autonomnog leta, a ovisno o pogonu mogu letjeti brzinom i do 110 km/h. Također snimaju fotografije visokih rezolucija te mogu generirati slike rezolucije 5-10 cm po pikselu.

Bespilotne letjelice mogu letjeti u različitim vremenskim uvjetima, pod visokim tropskim temperaturama, pa sve do vrlo niskih temperatura zahvaljujući kompozitnim materijalima. Sigurnost je jedna od važnih komponenti. Ugrađen je poseban sigurnosni sustav na letjelici koji cijelo vrijeme prati što se događa, a ako se pojave krivi parametri ili neke anomalije u letu može aktivirati padobran.

Kako bi zadovoljio što veći broj korisnika, Hirrus sustav može nositi CCD (charge-coupled device) ili  IR (infracrvene) video kamere, foto kamere, detektore za radijaciju i druge senzore. Ovisno o vrsti kamere mogu se pratiti objekti u pokretu, nadgledati određena područja, odnosno istovremeno snimati video ili fotografije na vlastitom sustavu u koji je ugrađena i stabilizacijom žiroskopa.

Planiranje zadataka se obavlja u skladu s zemaljskom stanicom (Ground Control Station), a koja je opremljena jednostavnim “point and click” sučeljem. Ona također omogućuje i daljinsko osmatranje, obradu, pohranu i slanje slika koje snimi bespilotna letjelica.

Sve ovo omogućuje bolju koordinaciju i brže donošenje odluka, pogotovo u hitnim zdravstvenim situacijama. U poljoprivredi, primjerice, korištenjem UAV letjelica mogu se povećati prinosi i do 20%. Mogućnosti primjene su velike.

6. Mnogi bi nakon upoznavanja s UAV letjelicama mogli zaključiti kako bi im one mogle pomoći u svakodnevnom poslovanju. Što sve treba znati o njima kako bi se mogle koristiti? Postoje li određeni edukacijski programi koje pružate?
Iako područje bespilotnih letjelica bilježi brz rast i dokazanu korisnost, kako bi se postigli ti rezultati njihovi potencijalni korisnici moraju naučiti razlikovati pojedine sustave, a za to je potrebna adekvatna edukacija.

Inicijativa za organizaciju ovakvih edukativnih programa naša je dugoročna strategija, a kako bi se povećalo korištenje bespilotnih letjelica i proširilo i na druge industrije. Hrvatsko tržište ima značajan potencijal, brzo raste u posljednjih šest mjeseci, tako da smo odlučili pokrenuti ovakve programe koji će pomoći lokalnim vlastima, ali i javnom i privatnom sektoru u prihvaćanju novih tehnologija u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

7. Tko sve može ući u vaš edukativni program? Koliko to traje? Što će sve polaznici naučiti?
Teamnet je 6. i 7. lipnja organizirao prvi takav edukativni program u Zagrebu, a bio je vezan uz zdravstvo i katastar, odnosno kako iskoristiti potencijale koje pruža izgradnja, opremanje i korištenje poslovnih sustava bespilotnih letjelica (Enterprise UAV). Naš je tim pružio širok spektar praktičnih informacija, tako da su sudionici stekli znanja o radu UAV sustava, o analizi snimljenih fotografija i videa prikupljenih pomoću Hirrus sustava. U programu su sudjelovali stručnjaci u analizi i čitanju podataka koje prikupljaju UAV sustavi, zajedno s potencijalnim korisnicima.

Naš je primarni cilj ulazak u poslovni i javni sektor, oni itekako kvalitetno mogu surađivati. Naš je prvi zadatak na tržištu adresirati ključne institucije i njihove čelnike, te ćemo ovisno o interesu institucija i organizacija širiti naše edukativne programe.

Voljeli bismo da što više industrija razumije što su to bespilotne letjelice te kako ih mogu iskoristiti za svoje potrebe. Prve institucije i kompanije koje će prihvatiti ovu tehnologiju bit će one koje će kreirati budućnost. U Hrvatskoj u narednih nekoliko godina vidimo primjenu u službama traženja i spašavanja, poljoprivredi, zaštiti okoliša, te razvoju urbane gradske infrastrukture.

8. U cijeloj priči važan je i financijski moment? Jasno je da ta cijela priča može varirati ovisno o potrebama korisnika, ali koji su to rasponi cijena (otprilike) na koji trebaju računati polaznici, državne institucije ili poslovni korisnici?
Naravno. Svjesni smo kako je financiranje ključno za ovakve projekte. Ovisno o potencijlnim potrebama korisnika i drugim važnim elementima u korištenju bespilotnih letjelica napravili smo nešto što smo nazvali „UAV as a Service“ (bespilotne letjelice kao usluga), koncept koji će korisnicima pružiti najpovoljnije mogućnosti. Naravno, tu su i EU fondovi za financiranje modernih kompanija, a kako bi u svoje aktivnosti lakše integrirali inovativne tehnologije bespilotnih letjelica.

9. Kakva su vaša dosadašnja iskustva korištenju bespilotnih letjelica u Hrvatskoj? Gdje se one danas koriste u praksi?
Bespilotne letjelice se u Hrvatskoj mogu primijeniti na brojnim područjima. U javnoj upravi UAV tehnologija može pomoći u boljem upravljanju projektima u općinama i gradskim poglavarstvima, od planiranja do nadgledanja i realizacije. Zdravstvene organizacije mogu optimizirati upravljanje aktivnostima slanjem podataka o pojedinim incidentima u realnom vremenu. Granična policija i obalna straža mogu pokrivati velika područna pomoću UAV letjelica, otkriti opasnost u najkraćem vremenu, dobiti stanje na terenu u realnom vremenu te poslati za to predviđene timove direktno na mjesto događaja. Prometna policija može u najkraćem vremenu dobiti slike stanja u prometu, blokiranim područjima i informacije o prometnim gužvama, kao i potencijalnim prometnim nesrećama.

U poljoprivredi bespilotne letjelice mogu poljoprivrednicima dati podatke o stanju usjeva, utjecaju štetočina, te kako i kada reagirati kako bi povećali prinos. Snimljene slike bespilotnih letjelica pokrivaju velika područja u vrlo kratkom vremenu.

Bespilotne letjelice također mogu pomoći i prilikom planiranja izgradnji novih prometnica, izračunu rizika i troškova već u ranoj fazi planiranja. U samo jednom danu mogu se dobiti podaci o udaljenosti, trasama, konfiguraciji terena, vodenim tokovima, naseljima,…

10. Mogu li se i kako prikupljeni podaci integrirati u neka postojeća IT rješenja i koristiti podatke u skladu s poslovnim bazama podataka u pojedinim tvrtkama?
Kao sistem integrator i dio međunarodne grupacije Teamnet Croatia korisnicima daje podatke, ICT rješenja i proizvode, a koji mogu povećati vrijednost prikupljenih podataka, ovisno o njihovim poslovnim potrebama. Primjerice, korisnici će dobiti pristup najnovijim tehnologijama kao što su terenske 3D mape i modeli, pokrivanje vrlo velikih područja u kratkom vremenu, kao i podatke u realnom vremenu, te detaljna izvješća. Sustav bespilotnih letjelica je vrlo fleksibilan i sveobuhvatan, a može se integrirati u ostatak Teamnet portfelja kao što je GIS ili cloud, ali i u sustave partnera. U Italiji  Teamnet pruža usluge UAV tehnologije koja je integrirana u GIS rješenja i usluge koje je razvila tvrtka Geocart, jedna od vodećih kompanija koja pruža inovativna rješenja, senzore i usluge u sektorima kao što su infrastruktura, energetika i ICT.

11. Što kaže zakonska regulativa? Tko, kako i kada može koristiti bespilotne letjelice?
Zakoni o korištenju bespilotnih letjelica se razlikuju od države do države, no važno je naglasiti kako se radi na jedinstvenom zakonu koji će pokrivati cijelu Europu. Dok se to ne dogodi, a kako bi se omogućilo korištenje bespilotnih letjelica, razvili smo “UAV as a Service” uslugu, a koja korisnicima pruža sve mogućnosti Hirrus sustava, dok se mi brinemo za certifikate kao i sam let, te prikupljanje i obradu fotografija. Ovaj pristup znatno smanjuje početna ulaganja, kako za edukaciju tako i za resurse, a institucijama i organizacijama daje priliku i isprobati ovaj inovativni proizvod.

12. U kojem će smjeru, po vašem mišljenju, teći razvoj primjene bespilotnih letjelica – kako sam njihov tehnološki razvoj, tako i njihova primjena u praksi?
UAV tehnologija u poslovanju ima najbrži rast i dugoročno gledano ekonomski potencijal i primjena su ogromni, daleko veći nego što je u primjena u vojne svrhe. Istraživanje Business Insider (BI) Intelligencea govori kako će broj bespilotnih letjelica prijeći brojku 800.000 do 2021. godine, što je oko 8 puta više nego što ih je sada. Prema istom izvješću, UAV industrija će u idućih pet godina vrijediti više od 10 milijardi eura.

Procjenjujemo kako ćemo zahvaljujući ovim trendovima u navedenom razdoblju godišnje rasti 30% godišnje, kako na lokalnom tako i na međunarodnom tržištu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.