Internetsko anketiranje obuhvaća premali uzorak korisnika

Racunalo.com foto

Vodeće istraživačke tvrtke koriste SPSS-ovu programsku opremu za anketiranje i upravljanje povratnim informacijama jer se pomoću nje može obuhvatiti najširi mogući uzorak korisnika.


Povratne informacije ključ su uspjeha svake tvrtke koja se bavi istraživanjem tržišta. Zbog nametljivih tehnika u prošlosti koje su izazvale nesklonost ljudi prema sudjelovanju u anketama istraživači su postali svjesni složenosti anketnog postupka. Usprkos općem mišljenju, internetsko anketiranje nije univerzalno rješenje. Tvrtka Pew Internet & American Life nedavno je objavila rezultate istraživanja koje je pokazalo da 49 posto Amerikanaca samo povremeno koristi moderne tehnologije, a mnogi uopće ne koriste Internet.


„Dok se tržišna istraživanja sve više usmjeravaju na internetsko anketiranje, istraživačke tvrtke nikako ne smiju zaboraviti važnost tradicionalnih tehnika anketiranja, kao što su osobno anketiranje te papirnate i telefonske ankete. Na izbor ciljane tehnike dodatno utječe i dužina anketnih listića, vrsta istraživanja, odabrana tema ili skupina proizvoda te njihova vrijednost“, pojasnio je Patrick Quigley, SPSS-ov globalni potpredsjednik za istraživačke tehnike. „Tradicionalne tehnike još uvijek imaju veliku vrijednost i često su nužne ako istraživačka tvrtka želi svojim strankama ponuditi najtočniji i najcjelovitiji uvid u mišljenje korisnika.“


SPSS nudi više različitih anketnih metoda, čime se ispitanicima omogućuje da se sami izjasne žele li da se anketiranje provede putem papirnatih anketnih listića, Interneta, telefona, SMS-a ili mobitela. „SPSS je svjestan da stranke od tvrtki koje provode tržišna istraživanja traže da obuhvate što veći uzorak korisnika primjenom najtočnijih metoda“, rekao je Jeff Thompson, direktor istraživačkih tehnologija tvrtke Katar Operations. „Primjenom naprednih, funkcionalnih i prilagodljivih anketnih rješenja dobivamo istinsko mišljenje naših korisnika.“


24 od 25 vodećih svjetskih tvrtki za istraživanje tržišta koristi SPSS-ove tehnologije za poboljšanje učinkovitosti i preciznosti svih faza istraživačkog procesa, od istraživačkih projekata na zahtjev stranke do velikih i složenih istraživačkih programa.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.