Internet u slavonskim mjestima pogođenim poplavama i prije predviđenog roka

Fotografija članka: Internet u slavonskim mjestima pogođenim poplavama i prije predviđenog roka

I jedna zaista lijepa vijest – Slavonci, odnosno slavonska sela koja su nedavno pogođena velikim poplavama dobilo je pristup brzom Internetu. Istina, to je samo kap u moru, ali itekako vrijedna.

Oglas

Završen je pretposljednji krug natječaja za izgradnju širokopojasne infrastrukture te je 29 ciljanih korisnika s područja pogođenim poplavama u Slavoniji dobilo širokopojasni pristup internetu. Škole, domovi zdravlja i vatrogasna društva spojeni su na brzi internet 6 mjeseci prije predviđenog roka.

11 osnovnih i srednjih škola,  10 domova zdravlja i ambulanti te 8 vatrogasnih društava na području Slavonije, poznate kao Cvelferija, a koje je bilo pogođeno katastrofalnom poplavom, dobilo je širokopojasni pristup internetu u sklopu HAKOM-ovog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Ciljani korisnici su spojeni 6 mjeseci prije roka, nakon čega je HAKOM provjerio kakvoću svih priključaka te isplatio potpore u iznosu nešto većem od 2,6 milijuna kuna Hrvatskom Telekomu.

Podsjetimo, 30. srpnja HAKOM je pokrenuo javni natječaj za dodjelu potpora za izgradnju širokopojasne infrastrukture na područjima pogođenim poplavama. Na natječaju je najpovoljniju ponudu dao Hrvatski Telekom te u međuvremenu izgradio mrežu do ciljanih korisnika. Iako je krajnji rok za realizaciju bio sredinom travnja 2015. godine, uloženi su dodatni napori kako bi se rok maksimalno skratio, što se u konačnici i dogodilo.

HAKOM-ov program potpora ovime ulazi u posljednju fazu što se tiče davanja potpora za izgradnju infrastrukture. Još je jedan takav natječaj u tijeku, nakon čega će biti utrošen ukupni iznos od 50 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture, a nastavlja se s druge dvije faze programa: izradom društveno korisnih aplikacija i usluga te osiguravanjem sklopovske opreme za ciljane korisnike razvijenih aplikacija. HAKOM-ov Program potpora cilja na čitav širokopojasni ekosustav: infrastrukturu za brzi internet, aplikacije koje potiču korištenje interneta i od koristi su građanima Hrvatske te sklopovlje poput poslužitelja i druge opreme koji su nužni za rad aplikacija.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.