Internet Explorer IE 9 u RC inačici, download besplatan

Fotografija članka: Internet Explorer IE 9 u RC inačici, download besplatan

Jedan od tih 25 milijuna je i autor ovog teksta. Ono što smo mogli vidjeti, IE9 beta se pokazao kao vrlo stabilan i brz, bolji od prethodnika. Microsoft Internet Explorer 9 RC dostupan je od danas u 40 jezičnih inačica uključujući i hrvatsku, a moguće ga je besplatno preuzeti na stranicama .

U nastavku možete pročitati i Microsoftovu službenu press objavu.

PRESS objava
Microsoft je danas, pet mjeseci nakon objave dostupnosti Beta inačice, predstavio posljednju „radnu“ verziju svog internetskog preglednika, Internet Explorer 9. Novu verziju preglednika do sada je preuzelo više od 25 milijuna korisnika, a odlikuje se minimalističkim korisničkim sučeljem, hardverskim ubrzavanjem prikaza stranica te podrškom za standarde HTML5 i CSS3, kao i povezivanjem funkcionalnosti sa onima operativnog sustava Windows 7 – mogućnošću smještaja određene stranice za traku sa zadacima. Ovo je ujedno i najsigurniji internetski preglednik, koji omogućava nadzor dodataka koji usporavaju preglednik, upozorava korisnika ukoliko preuzima potencijalno zloćudan sadržaj, te podatke i računalo korisnika štiti sustavom pametnog filtriranja koji otkriva i blokira internetske stranice koje distribuiraju zlonamjerni softver kroz socijalni inženjering.

– Povratne informacije o verziji Internet Explorera 9 Beta dale su nam detaljan uvid u poboljšanja, koja smo implementirali u Release Candidate inačicu. Krajnji korisnici odmah će vidjeti poboljšanja performansi, čišće korisničko iskustvo koje će im omogućiti još bolji doživljaj omiljenih internetskih stranica, kao i poboljšanja sučelja kao što su unaprijeđeno upravljanje s karticama, ujednačeno web-iskustvo u sustavu Windows 7 sa značajkama kao što su skočni popisi i pretpregledi trake alata, kao i brza navigacija do omiljenih web-mjesta putem trake zadataka operativnog sustava Windows 7 – istakao je Kristijan Kramarić, voditelj grupe proizvoda klijentskog softvera u Microsoftu Hrvatska.

Preglednik je razvijen na način da u potpunosti iskorištava hardverske mogućnosti računala, što razvojnim inženjerima omogućava izradu grafički bogatih internetskih stranica i aplikacija sa brzim odzivom kao kod aplikacija instaliranih na računalima. Internet Explorer 9 oslanja se na procesorsku snagu čitavog računala, na način da tekst i grafiku prikazuje kroz hardversko ubrzavanje video kartice, a korištenjem mogućnosti višejezgrenih procesora još brže izvršava JavaScript operacije.

Internet Explorer 9 objedinjuje i tzv. „F12 developer tools“, niz ugrađenih softverskih razvojnih alata koji će inženjerima omogućiti brz razvoj, testiranje i debugging internetskih stranica, zahvaljujući mogućnosti unošenja izmjena koda unutar samog preglednika. Novosti u ovoj inačici su i inspekcijski alat za mrežni promet, poboljšano JavaScript profiliranje, te integrirana podrška za nove internetske standarde predstavljene s preglednikom Internet Explorer 9.

Novost su i funkcionalnosti One Box te top-rezultati unutar adresne trake. One Box korisnicima pruža jedinstveno mjesto s kojeg započinju navigaciju ili pretraživanje određene internetske stranice, objedinjavanjem funkcionalnosti tražilice u adresnu traku. Na taj način korisnici mogu „navigirati“ prema web-odredištima, tražiti stranice, odabrati željenu internetsku tražilicu ili pristupiti omiljenim stranicama i povijesti pretraživanja, s jednog mjesta. S druge strane, top-rezultati unutar alatne trake uvelike ubrzavaju pregledavanje, na način da pamte najčešće pretraživane internetske stranice, te korisnika izravno vode ka vodećim rezultatima pretraživanja željene tražilice.

Pouzdanost preglednika osigurava već spomenuta zaštita od distribucije zlonamjernog softvera kroz socijalni inženjering, zaštita od krađe identiteta, poboljšan nadzor privatnosti tijekom pregledavanja i načina na koji korisnike prate određena web-mjesta trećih strana, kao i izolacija padova kartica, na način da ostale kartice ostaju netaknute a isključene se web-stranice automatski ponovno učitavaju. Preglednik vrlo jasno označava nazive domena u adresnoj traci te na taj način korisnika obavještava o lažnim web-mjestima, a korisničko iskustvo upotpunjuje nastavljanjem nedovršenih preuzimanja nakon ponovnog pokretanja, objedinjenim mjestom za nadzor preuzetih datoteka i interakciju, praćenje i upravljanje dodacima te mogućnošću oporavka od zastoja kartice s porukama i upitima u traci obavijesti s automatiziranim odbacivanjem poruka nakon određenog vremenskog razdoblja, kako bi korisniku važnije obavijesti bile uočljivije, a one manje bitne što manje ometale pregledavanje sadržaja.

Dakako, kao i u Beta inačici, Release Candidate preglednika vodi računa o najnovijim sigurnosnim i kritičnim nadogradnjama kroz sustav automatskog ažuriranja, a IT profesionalcima nudi poboljšanu podršku za pravila grupe (Group Policy) s pomoću baze od preko 1500 pravila koja olakšavaju upravljanje instalacijama preglednika nakon implementacije.

Microsoft Internet Explorer 9 RC dostupan je od danas u 40 jezičnih inačica uključujući i hrvatsku, a moguće ga je besplatno preuzeti na stranicama . Korisne informacije o zaštiti osobnih podataka i računala dostupne su na stranicama .

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.