Internet: danas skidamo 15MB dnevno, a za osam godina promet će biti 1GB dnevno po korisniku

Fotografija članka: Internet: danas skidamo 15MB dnevno, a za osam godina promet će biti 1GB dnevno po korisniku

1GB prenesenih podataka u praksi je ekvivalentnogledanju 2 sata prijenosa uživo, downloadanja 200 pjesama ili 1000 e-knjiga, ili pak slanja 50000 e-mailova.

Oglas

Zanimljivo, do 2015. udio video sadržaja u ukupnom mobilnom podatkovnom prometu će iznositi 64,4% a slijedit će ih mobilno surfanje na koje će otpadati 21,1 posto od ukupne količine prenesenih podataka. Inače, ukupan mjesečni promet mobilnim mrežama u 2010. godine iznosio je 237 petabajta a već 2015. godine će iznositi 6254 petabajta ili 2600% više!

Digitalni advent mobilnih mreža učinio je cjelokupno čovječanstvo konzumentima vrtoglave količine podataka. No, današnja potrošnja bajtova i sumanuto stvaranje novih sadržaja (svake se minute na YouTube uploada novih 72 sata videozapisa!) nije ništa naspram onome koji nas čeka do 2020. godine. Naime, dok danas korisnici pametnih telefona i tableta u prosjeku dnevno skinu 15 MB podataka, u roku ne većem od osam godina, točnije 2020. svakog će dana skidati čak 1GB podataka, pokazuje novo istraživanje tvrtke Nokia Siemens Networks (NSN).

Što to znači za razvoj mrežne infrastrukture sasvim je jasno jer ne treba zaboraviti istovremeno i nezaustavljiv rast broja korisnika pametnih telefona i tableta koji će za samo osam godine premašiti 4,5 milijarde odnosno čak 10 puta više nego što ih je bilo 2010. godine.

Uz rast broja korisnika, kažu u NSN-u, ne smije se smetnuti s uma da će mobilne mreže za osam godina morati biti pripravne za sve vrste usluga u oblaku, mobilno igranje, videotelefoniju i tisuće novih stvari-korisnika interneta: hladnjaka, konzoli, automobila, autobusnih postaja….

Što pak za svakog korisnika konkretno znači 1GB prometa, na jednostavnom primjeru, opisuju stručnjaci NSN-a: „To je kao da gledate 2 sata video prijenosa uživo, skinete 200 pjesama, 1000 digitalnih knjiga ili pak 50000 tisuća poruka elektroničke pošte“. Već u 2015. godini, najveći udio u mobilnom podatkovnom prometu – od 64,4 posto – će zauzimati konzumacija raznovrsnih video sadržaja, slijedit će ih mobilni pristup webu sa 21,1 posto udjela, a glasovni pozivi koji su danas još uvijek među dominantni će imati minoran udjel od samo 0,4 posto. Ilustracije radi, već danas se vodećem video servisu YouTubeu dnevno sa mobilnih uređaja pristupi 600 milijuna puta.

Omogućiti tu glad za podacima nemoguće je bez mobilnih mreža nove generacija 4G ili Long Term Evolution (LTE) koje moraju zadovoljiti zahtjeve korisnika u dekadi novih velikih telekomunikacijskih promjena, smatraju u Nokia Siemens Networksu.

Gledano u brojkama te promjene izgledaju zaista impresivno jer prije gotovo pa dvije godine putem mobilnih mreža preneseno je u svijetu 237 petabajta podataka, a za samo tek nešto više od dvije godine bit će preneseno čak 6254 petabajta podataka uz fantastičan rast od čak 2600 posto.

Kako bi se borili sa ovim nedaćama, mobilni operateri razvijaju nove tehnologije, poput “dream beama”, usmjerene bazne stanice koja povećava propusnost podataka na manjem području, ili pametne mreže koja sama preusmjerava resurse tamo gdje su potrebni. Nives Sandri, članica Uprave Nokia Siemens Networksa, koji je napravio projekciju razvoja tržišta i uobličio je u zanimljivu infografiku nam je pobliže objasnila ovu skoru situaciju:”Znamo da će brojke rasti, a uz ukupno šezdesetorostruko povećanje mrežnoga prometa operateri mogu profitirati samo ako pravovremeno reagiraju te ukoliko u planiranju i implementaciji budu usmjereni prema inovativnim mogućnostima koje im se već danas nude. Naravno, ne radi se o jednom rješenju, nego o cijelom nizu njih – neka su tu kako bi podignula  brzinu mreže, neka se brinu o kvaliteti i snazi signala dok su treća namijenjena isključivo povećanju kvalitete usluge. Broj korisnika mobilnog broadbanda nezaustavljivo raste, a svi oni žele moćan uređaj i kvalitetnu uslugu“.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.